5 tips om je hond gelukkig te maken

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 17 april 2024 door Kimberly

Natuurlijk wil je dat je hond een gelukkig leven leidt! Maar hoe kun je daar nu het beste voor zorgen als baasje? Er zijn meerdere aandachtspunten om rekening mee te houden. Van liefde en aandacht tot voeding en beweging: dit zijn belangrijke tips.

Juiste voeding

Een hond heeft goede voeding nodig. Geef de voeding aan je hond die past bij het ras, de leeftijd en de gezondheid van je hond. Hondenbrokken vormen de basis van de maaltijd voor de hond. Het bevat allerlei belangrijke voedingsstoffen. Ook verwijdert droogvoer het tandplak in de bek van de hond: het is daarom goed voor het gebit. Het kan zo zijn dat je hond speciale brokken nodig heeft, bijvoorbeeld bij een allergie. Zo zijn er speciale brokken te vinden voor honden op een nierdieet, of juist honden met maag- of darmproblemen. Het is maar net waar je hond behoefte aan heeft. Een dierenarts kan je hierover adviseren.

Genoeg ontspanning

Hoewel we bij honden vaak meteen aan actieve dieren denken, hebben honden juist ook veel rust en ontspanning nodig. Vergeet dit niet! Zorg dat je hond genoeg toekomt aan uitrusten en slapen. Zo slapen volwassen honden ongeveer twaalf tot veertien uur per dag. Bij puppy’s en senioren honden is dit zelfs nog wat meer, tot wel achttien uur. Het stukje ontspanning kun je in verschillende aspecten terug laten komen, naast slaap. Ook als het aankomt op de voeding bijvoorbeeld! Met een likmat hond kun je je hond laten ontspannen. Het likken kalmeert je hond namelijk en zorgt ook voor een betere smaakervaring tijdens het eten. Vul de mat met pasta, natvoer of smeerbare snoepjes. De hond neemt de voeding langzaam op: je voorkomt het snel opschrokken van het voer. Dit kan zelfs winderigheid en verteringsproblemen voorkomen, als je de mat gebruikt voor het dagelijkse voer. Je kunt de mat ook invriezen: dat is ideaal op hete dagen.

Veel activiteit

Waar honden aan de ene kant ontspanning nodig hebben, is het natuurlijk ook belangrijk om voor veel activiteit te zorgen. Zo kan je hond de energie kwijt! En honden hebben vaak veel energie om te geven. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging door regelmatig met je hond te wandelen, rennen, spelen of zwemmen. Lichaamsbeweging helpt niet alleen bij het behouden van een gezond gewicht, maar ook om verveling te voorkomen en stress te verminderen. Je kunt tevens denken aan mentale stimulatie, zoals puzzelspeelgoed, interactieve spellen, gehoorzaamheidstraining en speurwerk. Dat is immers nog een goede manier om verveling te voorkomen. De ene hond heeft meer activiteit nodig dan de andere hond: zoek dit zo goed mogelijk uit. Zo hebben grotere honden meestal meer behoefte om een lange wandeling te maken dan kleine honden.

Duidelijke routine

Honden hebben baat bij een duidelijke routine, iedere dag weer. Zo bied je de hond namelijk stabiliteit. Creëer een voorspelbare routine voor je hond, met vaste tijden voor eten, wandelen, spelen en slapen. Het voordeel is dat je hond zich veiliger voelt bij jou en in het huishouden. Je hond weet precies wat er ongeveer gaat gebeuren op een dag, wat ook nog eens voor meer rust kan zorgen.

Liefde en aandacht

Last but not least: geef je hond natuurlijk een héleboel liefde en aandacht. De meeste honden kunnen er eigenlijk geen genoeg van krijgen! En andersom geldt ook dat een hond echt een maatje voor jou is. Knuffel, speel en communiceer met je hond. Zo bouwen jullie een hechte band op. Liefde geef je bijvoorbeeld ook door goed gedrag te belonen. Dit versterkt vervolgens ook jullie band. Laat je hond daarnaast regelmatig sociaal contact hebben met andere honden en mensen. Honden zijn immers van nature sociale dieren en hebben interactie nodig om zich gelukkig en gezond te voelen.

Je kunt je hond op veel manieren een goed leven bieden. Daar ben je als baasje verantwoordelijk voor! Neem deze taak dan ook serieus. We hopen dat je inspiratie hebt opgedaan uit de bovenstaande tips.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie