Affenpinscher

affenpinscher

Eén van de minst voorkomende hondenrassen is de Affenpinscher. Dit kleine en grappige hondje geeft een lief karakter, en het is direct duidelijk waarom deze hond bekendstaat als “apen hond”. Affe betekent aap in Duitsland waar hij oorspronkelijk vandaan komt. Hier werd hij gefokt om het ongedierte bij boeren en winkels te verjagen.

Zijn vertederende uiterlijk en charmante houding zorgde er uiteindelijk voor dat dit ras geliefd werd als huisdier, met name bij de rijkere families. Ze zijn het liefst in de buurt van hun baasjes en genieten van een regelmatige knuffel.

Ondanks een kleine formaat zijn ze van nature nergens bang voor. Dit maakt deze hond tot een uitstekende waakhond, ze zijn zeer alert, intelligent en slaan snel alarm wanneer er iets niet aan de haak is. Sommige kunnen als gevolg hiervan overdreven blaffen. De Affenpinscher heeft een donkere lichte vacht die bijna niet verhaart. Over het algemeen zijn dit gezonde honden die een levensverwachting hebben van 12 tot en met 14 jaar.

Uiterlijke kenmerken

AfkomstDuitsland
GroepMolossers, Pinschers en Schnauzers
Hoogte25-30 cm
Gewicht4 kg
KleurZwart, grijze of bruine aftekeningen of verkleuringen zijn toegestaan.

Over & Geschiedenis

Deze kleine, ruw behaarde hondjes bestaan reeds eeuwenlang. Toch zijn de precieze gegevens van hun ontstaan niet bekend. Wel wordt verondersteld dat ze verwant zijn met de Griffon Belge en met Terriërs. Vanaf 1800 kregen ze meer en meer populariteit, vooral voor het verdelgen van ratten en muizen en niet te vergeten als waakhonden op de boerderij.

Zijn kenmerkende uitdrukking op zijn gezicht doet denken aan het gelaat van een aap, vandaar zijn naam. Genoemd naar het Duitse woord ´affe´. Tot 1896 werd de Dwerg- en de Affenpincher als één ras gezien met een verschillende beharing. Men besloot ze vanaf dan als aparte rassen te beschouwen.

Zoals bij heel veel hondenrassen is de geschiedenis van de Affenpinscher onduidelijk. Hoewel de vroegere Nederlandse kunstenaars al in de 15e eeuw kleine terriërs afbeelden dat een sterke gelijkenis vertoont met dit hondenras. Het echte bewijs kwam pas in de 19e eeuw naar boven, dit betekent niet dat de Affenpinscher pas recentelijk voor het eerst echt gefokt.

De naam Affenpinscher beschrijft het goed: “Affen” zijnde Duits voor Aap. Een van de oudste gezelschapshonen met een obscure geschiedenis. Op schilderijen van oude Nederlandse meesters uit de 15e eeuw kunnen we honden terugvinden die gelijkenis vertonen met de Affenpinscher maar echt bewijs dat het om dit ras ging, bestaat er niet.

In de 17e eeuw waren er veel kleine terriërs die geoefend waren in het vangen van ratten en ander ongedierte. Ze werden gebruikt om de stallen en de keuken vrij te houden van deze plaag. Kleinere versies van deze honden werden verkozen door de vrouw des huizes als schoothond en vervulden dus een dubbelrol: vangen van muizen en ongedierte en schoothond. Deze kleine versie werd uiteindelijk de Affenpinscher door occasionele kruisingen met verschillende Duitse pinschers. Tot de 2e wereldoorlog genoot dit ras redelijke populariteit, sindsdien is het een redelijk zeldzaam ras geworden.

affenpinscher hond

Raskenmerken

De kop van de Affenpinscher is rond, en de snuit is kort. De oren zitten in verhouding erg hoog en zijn vrij klein. Hij de ogen hebben een diepe donkere bruine kleur en zijn rond gevormd. Ze hebben korte pootjes en de staart wordt hol gedragen. Ze zijn bruin of zwart van kleur en hebben eventueel grijze nuances.

De hond doet zijn naam “Apen pinscher” alle eer aan, zowel wat betreft looks als in daden. Een echte terriër: druk, nieuwsgierig, dapper en koppig maar hangt ook graag de clown uit. Hij is speels en soms een beetje een kwajongen. Het is een hond die makkelijk blaft. In tegenstelling tot sommige andere terriërs kan hij wel goed overweg met andere honden en huisdieren. De Affenpinscher hoort thuis in een gezin dat omkan met een levendige hond.

Lees ook: Top 15 keer de beste hondentondeuse

Product advies

Verzorging

Het lichaamshaar moet hard, dicht en zwart zijn, hoewel bruine of grijze aftekeningen of toning ook zijn toegestaan. Het haar op het hoofd vormt de bijzondere versiering met borstelige en stekelige wenkbrauwen evenals de kransvormige oogranden, een statige baard en het haar op de voorlok en wangen. Het moet zo hard mogelijk zijn en draagt ​​dus aanzienlijk bij aan de aapachtige gezichtsuitdrukking waaraan de Affenpinscher zijn naam dankt. De vacht is gemakkelijk te verzorgen. Regelmatig borstelen houdt de vacht schoon en beschermt tegen klitten.

Karakter van de Affenpinscher

De Affenpincher is een gezelschapshond geworden en oefent zijn vroegere taak als muizen- of rattenvanger nog maar zelden uit. Toch is dit levendige en temperamentvolle hondje nog steeds een goede waakhond en verdediger door zijn onverschrokken karakter.

Hij is erg nieuws- en leergierig. Hij leert gemakkelijk de commando´s van zijn baas aan en voert ze goed uit. Deze hond geeft ook veel genegenheid aan zijn baas en familie. Kinderen vormen over het algemeen ook geen probleem, ze zijn uitstekende speelkameraadjes. Zoals bij elk ras moet men opletten met kleine kinderen, die kunnen het beestje al eens te ruw behandelen.

Uiterlijk

De Affenpinscher is een hoekig geproportioneerde, compacte en stevige hond. Het is de kleinere versie van een werkende terriër en daardoor geen fragiele hond. Het is een actieve hond die bewegelijk genoeg is om ratten en muizen te vangen. Zijn loop is licht maar zelfzeker. De Affenpinscher heeft een aapachtige gelaatsuitdrukking met lange wenkbrauwen en een baard die de hond een komische serieusheid geeft. De vacht is zo’n 2,5 cm lang op het lichaam, maar langer op het hoofd, in de nek, op de borst en aan de poten.

Verzorging van de Affenpincher

De Affenpincher heeft een harde droge vacht met een krullige onder vacht. Men kan deze hond goed onderhouden door hem 2 tot 3 keer per week flink te borstelen. Hij mag nooit geschoren maar wel geplukt worden. Let er op dat de ogen niet geïrriteerd worden door de haren en knip deze tijdig bij.

Overzicht

Gemiddelde leeftijd
Affenpinschers worden meestal 14 of 15 jaar.

Gemiddelde grootte en gewicht
Affenpinschers worden tussen de 25 en 30 cm lang en wegen tussen de 4 en 6 kg.

Persoonlijkheid, kenmerken en temperament
De Affenpinscher heeft een mengeling van onverschrokkenheid, koppigheid, eerlijkheid en genegenheid. Hij is ook variërend van koddige serieus tot opvliegend gepassioneerd. Hij is zeer trouw, speelt graag en kan goed overweg met kinderen.

Met andere huisdieren
De Affenpinscher is een zeer vriendelijke hond.

Het zijn levendige en speelse honden die hun energie kwijt moeten kunnen, dit kan tijdens een wandeling of een goede speel sessie. Deze honden zijn prima te houden als je in een appartement woont. Verzorging bij deze hond is wel belangrijk vanwege het typen vacht, regelmatig borstelen met een goede honden kam is absoluut nodig. De gemiddelde Affenpinscher kan goed overweg met kinderen, en is daardoor een geschikte gezinshond.

Beelden 2jaysjoju & bigbluewolf @Flickr

Total
1
Shares
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vorige artikel
beste anti blafband

Top 15 keer de beste anti blafband

Volgende artikel
beste honden autostoel

Top 15 keer de beste honden autostoel

Gerelateerde artikelen