Affenpinscher

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 20 oktober 2023 door Kimberly

Eén van de minst voorkomende hondenrassen is de Affenpinscher. Dit kleine en grappige hondje geeft een lief karakter, en het is direct duidelijk waarom deze hond bekendstaat als “apen hond”. Affe betekent aap in Duitsland waar hij oorspronkelijk vandaan komt. Hier werd hij gefokt om het ongedierte bij boeren en winkels te verjagen.

Zijn vertederende uiterlijk en charmante houding zorgde er uiteindelijk voor dat dit ras geliefd werd als huisdier, met name bij de rijkere families. Ze zijn het liefst in de buurt van hun baasjes en genieten van een regelmatige knuffel.

Ondanks een kleine formaat zijn ze van nature nergens bang voor. Dit maakt deze hond tot een uitstekende waakhond, ze zijn zeer alert, intelligent en slaan snel alarm wanneer er iets niet aan de haak is. Sommige kunnen als gevolg hiervan overdreven blaffen. De Affenpinscher heeft een donkere lichte vacht die bijna niet verhaart. Over het algemeen zijn dit gezonde honden die een levensverwachting hebben van 12 tot en met 14 jaar.

Uiterlijke kenmerken

AfkomstDuitsland
GroepMolossers, Pinschers en Schnauzers
Hoogte25-30 cm
Gewicht4 kg
KleurZwart, grijze of bruine aftekeningen of verkleuringen zijn toegestaan.

Over & Geschiedenis

Deze kleine, ruw behaarde hondjes bestaan reeds eeuwenlang. Toch zijn de precieze gegevens van hun ontstaan niet bekend. Wel wordt verondersteld dat ze verwant zijn met de Griffon Belge en met Terriërs. Vanaf 1800 kregen ze meer en meer populariteit, vooral voor het verdelgen van ratten en muizen en niet te vergeten als waakhonden op de boerderij.

Zijn kenmerkende uitdrukking op zijn gezicht doet denken aan het gelaat van een aap, vandaar zijn naam. Genoemd naar het Duitse woord ´affe´. Tot 1896 werd de Dwerg- en de Affenpincher als één ras gezien met een verschillende beharing. Men besloot ze vanaf dan als aparte rassen te beschouwen.

Zoals bij heel veel hondenrassen is de geschiedenis van de Affenpinscher onduidelijk. Hoewel de vroegere Nederlandse kunstenaars al in de 15e eeuw kleine terriërs afbeelden dat een sterke gelijkenis vertoont met dit hondenras. Het echte bewijs kwam pas in de 19e eeuw naar boven, dit betekent niet dat de Affenpinscher pas recentelijk voor het eerst echt gefokt.

De naam Affenpinscher beschrijft het goed: “Affen” zijnde Duits voor Aap. Een van de oudste gezelschapshonen met een obscure geschiedenis. Op schilderijen van oude Nederlandse meesters uit de 15e eeuw kunnen we honden terugvinden die gelijkenis vertonen met de Affenpinscher maar echt bewijs dat het om dit ras ging, bestaat er niet.

In de 17e eeuw waren er veel kleine terriërs die geoefend waren in het vangen van ratten en ander ongedierte. Ze werden gebruikt om de stallen en de keuken vrij te houden van deze plaag. Kleinere versies van deze honden werden verkozen door de vrouw des huizes als schoothond en vervulden dus een dubbelrol: vangen van muizen en ongedierte en schoothond

Deze kleine versie werd uiteindelijk de Affenpinscher door occasionele kruisingen met verschillende Duitse pinschers. Tot de 2e wereldoorlog genoot dit ras redelijke populariteit, sindsdien is het een redelijk zeldzaam ras geworden.

affenpinscher hond

Raskenmerken

De kop van de Affenpinscher is rond, en de snuit is kort. De oren zitten in verhouding erg hoog en zijn vrij klein. Hij de ogen hebben een diepe donkere bruine kleur en zijn rond gevormd. Ze hebben korte pootjes en de staart wordt hol gedragen. Ze zijn bruin of zwart van kleur en hebben eventueel grijze nuances.

De hond doet zijn naam “Apen pinscher” alle eer aan, zowel wat betreft looks als in daden. Een echte terriër: druk, nieuwsgierig, dapper en koppig maar hangt ook graag de clown uit. Hij is speels en soms een beetje een kwajongen. Het is een hond die makkelijk blaft. In tegenstelling tot sommige andere terriërs kan hij wel goed overweg met andere honden en huisdieren. De Affenpinscher hoort thuis in een gezin dat omkan met een levendige hond.

Lees ook: Top 15 keer de beste hondentondeuse

Product advies

Verzorging

Het lichaamshaar moet hard, dicht en zwart zijn, hoewel bruine of grijze aftekeningen of toning ook zijn toegestaan. Het haar op het hoofd vormt de bijzondere versiering met borstelige en stekelige wenkbrauwen evenals de kransvormige oogranden, een statige baard en het haar op de voorlok en wangen.

Het moet zo hard mogelijk zijn en draagt ​​dus aanzienlijk bij aan de aapachtige gezichtsuitdrukking waaraan de Affenpinscher zijn naam dankt. De vacht is gemakkelijk te verzorgen. Regelmatig borstelen houdt de vacht schoon en beschermt tegen klitten.

Karakter van de Affenpinscher

De Affenpincher is een gezelschapshond geworden en oefent zijn vroegere taak als muizen- of rattenvanger nog maar zelden uit. Toch is dit levendige en temperamentvolle hondje nog steeds een goede waakhond en verdediger door zijn onverschrokken karakter.

Hij is erg nieuws- en leergierig. Hij leert gemakkelijk de commando´s van zijn baas aan en voert ze goed uit. Deze hond geeft ook veel genegenheid aan zijn baas en familie. Kinderen vormen over het algemeen ook geen probleem, ze zijn uitstekende speelkameraadjes. Zoals bij elk ras moet men opletten met kleine kinderen, die kunnen het beestje al eens te ruw behandelen.

Uiterlijk

De Affenpinscher is een hoekig geproportioneerde, compacte en stevige hond. Het is de kleinere versie van een werkende terriër en daardoor geen fragiele hond. Het is een actieve hond die bewegelijk genoeg is om ratten en muizen te vangen. Zijn loop is licht maar zelfzeker.

De Affenpinscher heeft een aapachtige gelaatsuitdrukking met lange wenkbrauwen en een baard die de hond een komische serieusheid geeft. De vacht is zo’n 2,5 cm lang op het lichaam, maar langer op het hoofd, in de nek, op de borst en aan de poten.

Gezondheid

Net als zijn dichtbevolkte verwant, de Duitse Pinscher, heeft de Affenpinscher over het algemeen uitstekende gezondheid met slechts weinig significante gezondheidsproblemen in de fok. Er komen echter wel enkele aandoeningen voor met voldoende regelmaat om ernstig te vermelden.

Anasarca

Deze zeldzame aandoening komt soms voor bij Affenpinscher-pups, waarbij abnormale hoeveelheden vocht ophopen onder de huid en in de vitale organen van pasgeboren pups. De oorzaken ervan zijn onduidelijk, hoewel sommigen bevallingstrauma hebben voorgesteld als een mogelijke oorzaak.

Ernstig getroffen pups zullen moeite hebben om te overleven, maar die minder ernstig getroffen kunnen reageren op medische behandelingen die erop gericht zijn de vloeistofdeposito’s te lozen.

Elleboogdysplasie

Dit is een aandoening waarbij de ellebogen niet goed in de kom van het schouderblad passen. Dit kan pijnlijk zijn en leiden tot arthrose later in het leven. Röntgenfoto’s kunnen de aandoening vaststellen, maar er is geen behandeling beschikbaar.

Legg-Calvé-Perthes-ziekte

Dit ontwikkeling afwijkingssyndroom van een of beide heupgewrichten kan zich voordoen bij groeiende pups vanaf vier maanden. Hoewel de onderliggende oorzaak onduidelijk is, is de gemeenschappelijke pathologie in alle gevallen een tekort aan bloedtoevoer naar het bovenbeenkopje, waardoor deze “bal” van het heupgewricht pijnlijk en zwak wordt, en uiteindelijk kan leiden tot een fractuur als het probleem niet wordt geïdentificeerd.

De chirurgische behandeling voor de meeste kleine honden, zoals de Affenpinscher, houdt het voorzichtige verwijderen in van het bolcomponent van het gewricht, waardoor een functioneel, maar iets ingekort, gewricht overblijft dat meestal pijnloos is. Het is ook mogelijk om het heupgewricht te vervangen, maar vanwege de ingrijpendheid (en de kosten) wordt dit meestal gereserveerd voor pups van grotere rassen.

Patellaire luxatie

De normale beweging van de kniekapsel, of patella, is afhankelijk van zowel de spier- als botalignement en -gezondheid. Er kunnen een aantal subtiele afwijkingen zijn die ervoor zorgen dat de patella uit de positie kan glippen, of luxeren

Dit wordt opgemerkt als een driebenige hinkende gang in getroffen honden, die regelmatig of alleen intermitterend kan optreden. Chirurgische reparatie levert meestal een goed resultaat op, hoewel sommige gevallen uitdagender kunnen zijn om op te lossen.

Ductus arteriosus

Dit is de aandoening waarbij er sprake is van een bloedvat dat overblijft van de foetus naar de geboorte, waardoor er een verbinding is tussen de grote arteriën en aders. Bij de foetus zorgt dit ervoor dat de longen omzeild worden, maar na de geboorte is het noodzakelijk dat dit sluit, zodat het bloed goed kan worden geoxideerd.

Getroffen pups zullen lusteloos zijn, slecht eten en een blauwe verkleuring van hun slijmvliezen kunnen hebben. Een dierenartsenonderzoek zal een onregelmatig hartslag, genoemd een hartruis, vaststellen. De behandeling vereist chirurgie in een vroeg stadium en is essentieel voor overleving.

Von Willebrand’s Disease

Deze bloedstollingsziekte komt ook voor bij andere Pinscher-rassen, waaronder de Dobermann. Het falen van de kleine witte bloedcellen, bekend als bloedplaatjes, om te reageren op schade aan bloedvaten leidt tot teveel bloedverlies bij zelfs kleine wonden. Matig getroffen honden kunnen asymptomatisch zijn totdat zij operaties ondergaan, vaak castratie, waarbij het probleem duidelijk wordt.

Verzorging van de Affenpincher

De Affenpincher heeft een harde droge vacht met een krullige onder vacht. Men kan deze hond goed onderhouden door hem 2 tot 3 keer per week flink te borstelen. Hij mag nooit geschoren maar wel geplukt worden. Let er op dat de ogen niet geïrriteerd worden door de haren en knip deze tijdig bij.

Het zijn levendige en speelse honden die hun energie kwijt moeten kunnen, dit kan tijdens een wandeling of een goede speel sessie. Deze honden zijn prima te houden als je in een appartement woont.

Verzorging bij deze hond is wel belangrijk vanwege het typen vacht, regelmatig borstelen met een goede honden kam is absoluut nodig. De gemiddelde Affenpinscher kan goed overweg met kinderen, en is daardoor een geschikte gezinshond.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie