Afghaanse windhond

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 20 oktober 2023 door Kimberly

De Afghaanse windhond komt oorspronkelijk uit, zoals de naam al een beetje verklapt, Afghanistan. Hier wordt hij beschouwd als de hond van Afghanistan. Ook wordt er geloofd dat deze hond wordt afgebeeld op de muren in de grot van Balkh.

Daarom werd de Afghaanse windhond ook wel de Balkh hond genoemd. De Afghaanse windhond is een hond die er uitzonderlijk goed uitziet, en is het een echte jachthond. Hij heeft een zeer goed gezichtsvermogen en is erg snel, daarom werd hij gebruikt voor het jagen op prooien.

Zijn volle en prachtige vacht beschermde hem tegen de extreme kou in de bovenste sneeuwgebieden en tegelijkertijd tegen de meedogenloos brandende zon in de woestijn. Zijn lange poten en krachtige achterpoten gaven de Afghaan de mogelijkheid om het zand van hete woestijnen te doorkruisen en rotsachtige toppen in bergachtig terrein te beklimmen.

De spectaculaire vacht van de Afghaanse windhond, die zich ontwikkelde als bescherming tegen de strenge temperaturen in de bergen van Afghanistan, zorgt ervoor dat het niet kan worden verward met een andere rashond.

Zijn koninklijke houding belazert zijn oorsprong als een jachthond en veedrijver gedurende vele eeuwen, als een van de oudste gedomesticeerde rassen, hoewel gedetailleerde historische verhalen over zijn ontwikkeling beperkt zijn.

Uiterlijke kenmerken

AfkomstAfghanistan
GroepWindhonden
HoogteReuen: 68-74 cm; teven: 63-69 cm
Gewicht25-30 kg
KleurAlle kleuren zijn toegestaan.

Lees ook: Top 15 keer de beste honden drinkfles

Product advies

Afghaanse Windhonden zijn van nature afstandelijk en zoeken of vragen zelden aandacht van hun eigenaren. Ze hechten zich sterk aan één individu, maar genieten ervan om gewoon in het gezelschap van mensen te zijn in plaats van per se het middelpunt van aandacht te zijn.

De afstandelijke gezichtsuitdrukking, zo kenmerkend voor het ras, is zeer weerspiegelend van hun voornaamste gedragspatronen. Ze zijn van nature gevoelig en hebben liever niet met kinderen of veel andere dieren te maken.

Dit ras heeft een lange en zijdezachte vacht, die op vele manieren lijkt op menselijk haar, en vereist een enorme hoeveelheid werk om in topconditie te houden. Dagelijkse borstelen en kammen, evenals frequent baden, zijn nodig om knopen en knopen te voorkomen.

Bovendien hebben Afghaanse Windhonden veel beweging nodig, tot meerdere uren per dag, wat betekent dat er een groot deel van elke dag wordt besteed aan het verzorgen van deze opvallende huisdier.

Hoewel het ras over het algemeen gezond is, zijn ze ook erg gevoelig voor pijn en waarschijnlijk meer dan hun eerlijke aandeel van bezoeken aan de dierenarts voor kneuzingen en blauwe plekken. De gemiddelde levensverwachting van de Afghaanse windhond is 11-14 jaar.

windhond karakter

Over & Geschiedenis

Er is niets definitief bekend over de vroegste geschiedenis van het ras, met vele deskundigen die speculeren dat het mogelijk is afkomstig uit het Midden-Oosten. Genetische studies hebben bewezen dat de Afghaan een van de basale rassen is, die is ontwikkeld uit voorouders van de moderne wolf duizenden jaren geleden.

Alleen sommige van de oriëntaalse rassen, zoals de Shiba Inu, Shar Pei, en Chow Chow, evenals de Basenji, kunnen een vergelijkbare lange geschiedenis claimen. De Saluki wordt gezien als het ras dat het meest verwant is aan de Afghaanse windhond, die is ontwikkeld uit dezelfde tak van de hondenfamilie boom.

Waar het ook voor het eerst is ontwikkeld, het ras werd een onmisbare werkende partner voor de mensen van Afghanistan, waar het is verfijnd in vele verschillende “types”, afhankelijk van de regio en het doel waarvoor het werd gebruikt.

De unieke vacht ontwikkelde zich om het te laten overleven de wrede weersomstandigheden van de Afghaanse bergen, waar het werd gebruikt voor diverse doeleinden, van het drijven van vee tot het jagen van luipaarden.

De lange kaken en ogen die naar voren gericht zijn, plaatsen de Afghaan stevig in de groep van speurhonden, wat betekent dat het afhankelijk was van een uitstekende binoculair zicht om het doelwit te zien en het te achtervolgen.

Het was, gedurende vele jaren, illegaal om het ras uit Afghanistan te exporteren; echter, het was in het Verenigd Koninkrijk waar moderne inspanningen uiteindelijk leidden tot de standaardisatie van de Afghaan zoals wij die vandaag kennen.

De eerste honden die naar Nederland werden geïmporteerd, kunnen zijn gesmokkeld uit de Raj door Britse militairen, hoewel dit nog steeds een punt van discussie is onder de historici van het ras.

De Afghaanse Windhond is een elegante en aristocratische reuzenhond met een glanzende, golvende vacht. De vacht moet lang en dicht zijn, nauw aansluitend op oren en flanken, hoewel hij bij volwassen honden langs de schouders en rug korter is

Er zijn heel lange franjes aan de achterzijde van de benen en oren, terwijl het hoofd een ’topknot’ heeft die door borstelen wordt versterkt. Alle kleuren vacht zijn toegestaan ​​door de Kennelclubs, hoewel witte vlekken rond het gezicht minder in trek zijn dan de typische donkere masker.

Het hoofd van de Afghaanse Windhond is lang en slank met krachtige kaken die weerspiegelen dat hij kan jagen. De oren van de Afghaanse windhond zijn lang en breed, en zitten achterover en liggen plat tegen de kop. De amandelvormige, donkere of gouden ogen geven meestal een uitdrukking van onverschillige afstandelijkheid.

De rashond heeft een lang slank nek en rug, wat leidt tot een staart die dun, laag op de rug is geplaatst en aan het uiteinde in een duidelijke ‘lus’ is gedragen. De achterbenen van de hond zijn aanzienlijk spierzieker dan de voorbenen, met grote voeten en pads die zijn ontworpen om schokken op te vangen bij het lopen over ruw terrein. De borstkas is smal en heel diep, met de buik die snel naar de rand toe krult.

Karakter & Temperament

De Afghaanse Windhond is geen rashond voor iemand die een aanhankelijke en behoeftige huisdier wil. Hoewel de pups speels en enthousiast zijn, wordt de rashond met de tijd steeds meer een terughoudende en afstandelijke hond.

De typische Afghaanse Windhond is waarschijnlijker in een hoek van de kamer te vinden, in plaats van over de voeten van zijn eigenaar te liggen. Maar dat wil niet zeggen dat ze niet zonder gezelschap kunnen overleven.

Net als bij elke rashond van werkende afkomst, is de Afghaanse Windhond het meest gehecht aan één individu waarmee hij meer zal reageren. Wanneer hij in actie komt, bijvoorbeeld wanneer hij een wandeling maakt, wordt duidelijk dat de Afghaanse Windhond niet mensen haat, maar simpelweg liever afstandelijk blijft totdat er iets is wat zijn interesse wekt.

Afghaanse Windhonden zijn gevoelig voor ruw behandelen en zelfs harde woorden kunnen ervoor zorgen dat ze zich heel teruggetrokken en zelfs verdedigend gaan gedragen wanneer ze slecht behandeld worden.

Om die reden zijn ze geen ideale honden voor kinderen, omdat het aanhoudende haar trekken of knijpen door een jonge kind waarschijnlijk slecht zal aflopen, met het lage pijngrens en de gevoelige aard van de rashond die waarschijnlijk tot verdedigend bijten zal leiden.

Net als bij elke reuzenhond zijn Afghaanse Windhonden niet altijd betrouwbaar met kleine huisdieren en als een kat of ander klein dier wegloopt, ziet hij het als een eerlijk spel om achterna te zitten. Als ze vanaf de puppytijd met een kat zijn opgevoed, zal de hond waarschijnlijk die ene individuele dier respecteren, maar dat geldt niet voor anderen.

Vaak storen ze zich aan de aanwezigheid van andere honden, omdat de meesten waarschijnlijk te uitbundig en enthousiast zijn voor de verfijnde Afghaanse Windhond.

Opvoeding van de Afghaanse Windhond

Afghaanse Windhonden zijn intelligente honden, bekend om dwars te zijn, en in staat zich toe te leggen op het oplossen van problemen om iets te krijgen waar ze naar verlangen.

Maar ze zijn ook bekend als een van de moeilijker te trainen rashonden, met een slechte score op het gebied van het leren van nieuwe commando’s en de snelheid van reactie op verbale commando’s. Het trainen van een Afghaanse Windhond vereist tijd en geduld, en zoals hierboven uitgelegd, reageert de rashond niet goed op een geïrriteerde of kritische eigenaar.

Professionele gehoorzaamheidstraining, waar socialisatie bij is inbegrepen, is vanaf een jonge leeftijd aan te raden. Zonder deze vroege socialisatie is de rashond geneigd vreemden wantrouwig te zijn, hoewel dit waarschijnlijk nooit zal leiden tot agressie.

De rashond is even snel om te begrijpen hoe belangrijk het is om huis te trainen, met vele Afghaanse Windhonden die nog steeds binnenshuis ophouden wanneer ze jongvolwassen zijn. Opnieuw is dit iets waar de eigenaar van moet begrijpen en verwachten, en met de tijd en een geduldige aanpak zal het probleem voorbijgaan.

Gezondheid

De meeste Afghaanse Windhonden zijn zeer gezonde honden, met de volgende aandoeningen die zelden voorkomen.

Afghaanse myelopathie

Een zeldzame erfelijke aandoening waarbij jonge honden van 6-9 maanden oud geleidelijk verlies van functie in de achterpoten vertonen. Het wordt veroorzaakt door necrose (of dood) van zenuwweefsel in het ruggenmerg en kan leiden tot ademhalingsproblemen en de dood.

Anesthesie-intolerantie

Hoewel dit geen gezondheidsprobleem is, hebben Afghaanse Windhonden, net als andere honden, speciale zorg nodig bij algemene anesthesie. Hun extreem lage reserves aan lichaamsvet betekenen dat geneesmiddelen op een heel andere manier worden gemetaboliseerd dan bij de meeste rassen, en dierenartsen die met het ras werken, moeten zich hiervan bewust zijn.

Chylothorax

Veel vaker bij Afghaanse Windhonden dan bij andere rassen, wordt deze aandoening veroorzaakt door lekkage van vetrijke chylus (vloeistof die immuniteitscellen transporteert) in de ruimte rond de longen en het hart. Geaffectede dieren kunnen tekenen van gewichtsverlies en malaise vertonen of kunnen zich voor het eerst melden met ademhalingsproblemen. Medische en chirurgische behandelingen kunnen worden geprobeerd, met wisselend succes.

Cornealdystrofie

In sommige honden zijn kleine defecten zichtbaar op de cornea (het heldere oppervlak van het oog), maar ze zijn zelden van betekenis.

Dilated Cardiomyopathy

Dit treft minder dan 2% van de Afghaanse windhonden, en is het gevolg van progressieve uitzetting en verzwakking van de spierwanden van het hart.

Eversion of the Nictitating Membrane

Dit wordt ook wel bekend als “kersenoog”, omdat het zich manifesteert als een roze of rode bol van weefsel die verschijnt aan de mediale hoek van één of beide ogen. Dit weefsel is één van de traanbuizen van het oog, normaal gesproken weggestopt onder het derde ooglid van de hond. Chirurgie moet worden uitgevoerd om de klier op zijn normale plek te vervangen.

Factor VIII-tekort

Factor VIII is een eiwit dat wordt geproduceerd door de lever en dat cruciaal is in de bloedstollingscascade, die verantwoordelijk is voor het staken van bloedingen uit wonden. Dit is een erfelijke aandoening, ook bekend als hemofilie A.

Glaucoom

Toegenomen oogdruk door overmatige vloeistofproductie of onvoldoende drainage. Vaker bij oudere honden, vaak verwijdering van het aangetaste oog vereist.

Hypothyreoïdie

Een veel voorkomende endocriene aandoening bij fokhonden, waarbij lage niveaus van circulerend schildklierhormoon leiden tot tekenen van lethargie en huidveranderingen, zoals pigmentatie en haaruitval. Gewichtstoename, die bij andere rassen typisch is, hoeft bij Afghaanse Windhonden niet het geval te zijn.

Osteochondritis dissecans

Dit is een aandoening waarbij kraakbeen niet op de normale manier ontwikkelt, met gebieden van zwakte en loslating tussen kraakbeen en bot. Dit manifesteert zich meestal als lameness bij puppies of jonge volwassenen. Een goede voeding draagt ​​bij aan het verminderen van het risico op het ontwikkelen van dit probleem.

Pemphigus foliaceus

Een auto-immuunziekte, waarbij huidweefsels ten onrechte worden aangevallen door witte bloedcellen. Dit komt het meest voor als blaasjes en scabs op de voeten en de slijmvlies-huidjuncties (rond de ogen, lippen en genitaliën). Reageert goed op medische behandeling in de meeste gevallen.

Retinal detachments

Het retina is het dunne laagje zenuwcellen dat de achterkant van het oog bedekt en voor een groot deel verantwoordelijk is voor het zien. Het is een delicate constructie en bloeding of ophoping van vloeistof door trauma of hoge bloeddruk kan ervoor zorgen dat het loskomt van zijn aangrenzende structuren. Dit leidt tot gezichtsverlies, wat meestal permanent is.

Retinale dysplasie

Aangeboren afwijkingen in de structuur van het retina kunnen af ​​en toe worden waargenomen bij Afghaanse windhonden.

Von Willebrand-ziekte

Net als hemofilie A (hierboven) is dit een erfelijke afwijking in het bloedstollingssysteem. Tekenen van overmatig bloeden kunnen aanvankelijk afwezig zijn, bijvoorbeeld totdat het dier routinematig chirurgisch wordt geholpen voor castratie.

Oefening en activiteiten

Afghaanse Windhonden zijn in hun oorspronkelijke rol, moesten berghellingen dagenlang doorzoeken. Als gevolg hiervan hebben ze een grote uithoudingsvermogen en hebben ze een aanzienlijke hoeveelheid oefening nodig om aan hun behoeften te voldoen.

Ze zijn ook gezegend met een ongelooflijke snelheid en profiteren van periodes van intensieve activiteit, hoewel elke vorm van oefening die niet aan de leiband is, in een gecontroleerde omgeving moet plaatsvinden, vrij van het zicht op kleine dieren die verkeerd kunnen worden genomen voor prooi.

Als minimum moeten potentiële eigenaren rekening houden met twee uur aan gestructureerde oefening per dag. Bovendien, als grote honden, hebben Afgaanse windhonden liever buitenruimte thuis en moet een veilig omheinde tuin ook worden beschouwd als een voorwaarde voor het bezit.

Verzorging van de Afghaanse Windhond

Misschien wel meer dan elke andere hondenras, heeft de Afghaanse windhond een groot aantal inspanningen nodig om zijn vacht in goede, of zelfs aanvaardbare, staat te houden. Het lange, fijne haar verward makkelijk, en knopen kunnen snel uitgroeien tot matten, die dan onmogelijk uit elkaar te halen zijn. Het ras heeft dagelijkse borstelen en kammen nodig, met baden zoals nodig, en het regelmatig inschakelen van een professionele hondentrimmer is voor de meeste eigenaars een noodzaak.

Nagels moeten zo nodig bijgeknipt worden, om te voorkomen dat ze slepen of klikken bij het lopen, maar er moet heel voorzichtig mee omgegaan worden om ze niet te kort te knippen. Dit is namelijk heel pijnlijk, en een Afghaanse windhond zal na een slechte ervaring waarschijnlijk niet toestaan dat het proces nog een keer herhaald wordt.

Het ras heeft over het algemeen goede tandheelkundige gezondheid, maar het is toch een goede gewoonte om de tanden een paar keer per week te poetsen. Dit zou gezien moeten gebeuren wanneer de hond nog jong is, wanneer het makkelijker is om nieuwe ervaringen in te voeren.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie