Afghaanse windhond

Afghaanse windhond

De Afghaanse windhond komt oorspronkelijk uit, zoals de naam al een beetje verklapt, Afghanistan. Hier wordt hij beschouwd als de hond van Afghanistan. Ook wordt er geloofd dat deze hond wordt afgebeeld op de muren in de grot van Balkh.

Daarom werd de Afghaanse windhond ook wel de Balkh hond genoemd. De Afghaanse windhond is een hond die er uitzonderlijk goed uitziet, en is het een echte jachthond. Hij heeft een zeer goed gezichtsvermogen en is erg snel, daarom werd hij gebruikt voor het jagen op prooien.

Zijn volle en prachtige vacht beschermde hem tegen de extreme kou in de bovenste sneeuwgebieden en tegelijkertijd tegen de meedogenloos brandende zon in de woestijn. Zijn lange poten en krachtige achterpoten gaven de Afghaan de mogelijkheid om het zand van hete woestijnen te doorkruisen en rotsachtige toppen in bergachtig terrein te beklimmen.

Uiterlijke kenmerken

AfkomstAfghanistan
GroepWindhonden
HoogteReuen: 68-74 cm; teven: 63-69 cm
Gewicht25-30 kg
KleurAlle kleuren zijn toegestaan.

Lees ook: Top 15 keer de beste honden drinkfles

Product advies

Geschiedenis van de Afghaanse Windhond

Van dit oude ras heeft men reeds afbeeldingen gevonden op rotswanden in Afghanistan. Hij zou al ten tijde van het Oude Egypte hebben bestaan. De Afghaanse windhond is een kruising tussen inheemse berghonden en ingevoerde windhonden.

Eeuwenlang bestaat hij al, deze jager van de bergen en de vlakten. Het is een echte werk- en jachthond, maar nu wordt hij gebruikt als gezelschaps- en modehond en is hij één van de populairste windhonden.

Karakter van de Afghaanse Windhond

De Afghaanse Windhond geeft een trotse, fiere indruk en straalt binnenshuis rust en waardigheid uit. Deze hond houdt van mensen en is gehecht aan zijn familie, maar staat wantrouwig tegenover vreemden. Door zijn behendigheid, snelheid en intelligentie was hij zo geschikt als jachthond.

Nu kunnen deze eigenschappen gebruikt worden tijdens het rennen, hetgeen een populaire sport is geworden voor windhonden. De zelfstandige Afghaanse windhond moet met veel geduld afgericht worden. Het is een hond die niet altijd onmiddellijk zal gehoorzamen en hij zal zich ook niet onderwerpen. Hij moet zich als gelijke behandeld voelen en er moet wederzijds respect zijn tussen huisdier en baas.

Overzicht

Gemiddelde leeftijd
Afghaanse windhonden leven vaak tot 13 jaar, met de juiste zorg en voeding kunnen ze tot 15 jaar oud worden.

Gemiddelde lengte en gewicht
De teef is 60 cm tot 64 cm, de reu 70 cm tot 74 cm. Op zijn best zou de teef tot 25 kg moeten wegen en de reu tot 30 kg.

Persoonlijkheid, eigenschappen en temperament
Het ras staat bekend als goedaardig maar gereserveerd. De honden zijn loyaal en uiterst sociaal als volwassenen. Dat betekent echter niet dat ze hun uitvallers niet als puppy hebben. Over het algemeen is dit echter een ras dat uitstekend overweg kan met kinderen. Of ze zich nu als puppy of als volwassene bij het gezin voegen, ze passen zich extreem snel aan het gezinsleven aan. Afghaanse windhonden mogen nooit buiten hun eigen omgeving aan de lijn worden gehouden. Zodra ze een prooidier zien, gaan hun oren uit.

Met andere huisdieren
Hoe aanpasbaar Afghaanse windhonden ook zijn, ze moeten nog steeds worden grootgebracht in de buurt van de dieren waarmee ze in de toekomst tijd zullen doorbrengen. Vergeet niet dat ze gefokt zijn om jachthonden te zijn en dat hun instinct hun gedrag zal dicteren wanneer ze worden geconfronteerd met vreemde dieren die ze niet begrijpen. Desalniettemin zal een Afghaanse windhond zich snel aanpassen als ze eenmaal aan een situatie gewend zijn.

Verzorging

Goed omheinde percelen zijn een must bij dit ras. Anders zullen ze door hun scherpe zicht in de problemen komen. Ze hebben regelmatig verzorging, baden en voldoende beweging nodig. Ze hebben een aangepast dieet nodig om als jonge hond goed te kunnen groeien en ze moeten altijd worden voorzien van vers, schoner water.

De Afghaanse Windhond heeft een lange zijdeachtige vacht. Het haar klit over het algemeen snel en heeft een dagelijkse verzorging nodig. Als deze hond vuil wordt door het rennen en ravotten, moet men hem in bad stoppen. Tenslotte nog twee tot drie keer per jaar een bezoek aan het trimsalon.

Total
1
Shares
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vorige artikel
beste honden autostoel

Top 15 keer de beste honden autostoel

Volgende artikel
airedale terrier

Airedale Terrier

Gerelateerde artikelen