Airedoodle

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

De Airedoodle is een kruising tussen de Airedale Terriër en de Poedel en is recent ontwikkeld, maar heeft al een kleine, trouwe schare fans over de hele wereld. Net zo geliefd om hun liefdevolle aard als hun vermogen om te concurreren in een breed scala aan hond activiteiten, vinden eigenaren dat de Airedoodle veel te bieden heeft.

De Airedoodle is goed gespierd en groot, met goede sportieve kwaliteiten en heeft dagelijks veel beweging nodig. Ze hebben een kalme en intelligente uitstraling met een opvallend brede en lange snuit. Hun opvallende vacht is vaak gekruld, maar kan ook golvend zijn en valt niet veel uit.

Geschiedenis

Het is de laatste jaren steeds populairder geworden om mixen van fokhonden samen te stellen en nieuwe kruisingen te maken. Daarnaast is er een algemene trend om de Poedel te gebruiken in dergelijke mixen. De Airedoodle is een voorbeeld van een van de vele Poedelkruisingen en wordt gedacht dat deze pas aan het begin van deze eeuw is ontstaan.

In tegenstelling tot de Poedel is de Airedale Terriër een zeldzame hond en wordt deze niet vaak gebruikt in mixen van designerhonden, waardoor de Airedale Terriër best bijzonder is.

De Airedale Terriër

De Airedale Terrier is een grote hond die traditioneel in Engeland is gehouden als allround boerderijhond met bewakingsvaardigheden. Ze zijn erg geliefd om hun elegante uiterlijk en uitgaande, onafhankelijke karakter. De Airedale Terriër is beroemd omdat het de grootste van alle Terriërs is, met een schouderhoogte van meer dan 60 cm wanneer deze volwassen is.

De naam komt van de plaats van herkomst: het Aire Valley in Yorkshire, noordoost Engeland. De meeste experts zijn het erover eens dat ze afkomstig zijn van het kruisen van de nu uitgestorven Black and Tan Terriër met de Otterhound.

Het was ergens in het midden van de 19e eeuw dat het ras zich ging vestigen en een paar decennia later werden ze naar Amerika geëxporteerd, waar ze werden gebruikt voor allerlei taken, waaronder het drijven en bewaken van vee. Interessant is dat de

Airedale Terriër een van de echte sterren was van de Eerste Wereldoorlog en hun populariteit steeg in de jaren daarna, toen mensen hun moed en bruikbaarheid zouden herhalen. Tegenwoordig worden de meeste individuen als huisdieren gehouden en het aantal rassen is de afgelopen jaren gedaald.

Airedoodle hond

De Poedel

De Poedel is een van de belangrijkste spelers in de nieuwe wereld van hybridenhonden en is goed bekend om zijn veelzijdigheid. Een intelligente hond die uitblinkt in een aantal disciplines, is de Poedel niet alleen een geweldige huisdier, maar kan ook succesvol concurreren in evenementen zoals agility en Flyball. Het algemene publiek heeft de Poedel en zijn gekapte kapsel geassocieerd met Frankrijk, maar het is een Duitse hond.

Ondanks hun glamorous uiterlijk, werden ze oorspronkelijk gefokt om waterwild te jagen en te apporteren en zijn ze altijd geweldige zwemmers geweest. De Poodle komt in drie verschillende maten: speelgoed, dwerg en standaard, maar het is de grotere Standard Poodle die bijdraagt ​​aan het Airedoodle-ras. Poodles worden erkend door de Kennel Club in hun Utility Group.

Uiterlijk

Knappe, grote teddybeerachtige honden, de Airedoodle is een aantrekkelijke hond met een uniek uiterlijk. Ze hebben een lange snuit en kleine ogen die ver uit elkaar staan, wat ze een ernstige uitdrukking geeft.

Hun oren zijn vaak driehoekig van vorm en hangen aan de zijkant van hun gezicht. Hun lichaam is vierkant en goed gespierd met lange ledematen. Hun staart is gemiddeld van lengte en kan halverwege hun rug krullen.

De vacht van de Airedoodle is medium tot lang en kan stijf gekruld of losjes geweven zijn, afhankelijk van welke ouder het naar meer neigt. De meeste honden verliezen niet veel en een deel zal hypoallergeen zijn (hoewel het onmogelijk is om te voorspellen welke pup dit zal zijn of niet).

Hoewel de Airedale Terriër maar twee mogelijke vachtkleuren heeft (zwart & tan of zwart & goud), heeft de Poedel veel meer dan dit, waaronder zwart, wit en abrikoos. Dit betekent dat er verschillende vachtkleurmogelijkheden zijn voor de Airedoodle, hoewel het waar is dat veel honden een vergelijkbare vachtkleur zullen behouden als hun Airedale Terriër-ouder.

Lees ook: Top 15 keer de beste hondentrimmer

Product advies

Karakter & temperament

Energiek en vol leven, de Airedoodle is een ras dat eigenaren op hun tenen zal houden en altijd op zoek is naar iets nieuws om mee bezig te zijn. Afkomstig uit werkend fokken, is de Airedoodle niet iemand die stilzit en niks doet en geniet van het activeren wanneer mogelijk.

Deze honden vormen sterke banden met hun familieleden en zullen hen veel affectie tonen. Ze staan bekend om hun geduld met kinderen te zijn, hoewel hun grote formaat ervoor zorgt dat het altijd aanbevolen wordt om dicht in de buurt te blijven wanneer ze in het gezelschap van kleine kinderen zijn.

Een formidabele waakhond, de Airedoodle zal elke potentiële inbreker wegjagen met hun luide blaf en indrukwekkende postuur. Ze zijn altijd op scherp en zullen meteen weten of een persoon welkom is of niet. Omdat deze kruising zo van menselijk gezelschap houdt, zijn ze niet zo gek op alleen gelaten te worden

Diegenen die onder-uitgeoefend zijn en langdurig alleen achtergelaten worden, hebben een grotere kans om overlastgedrag en scheidingsangst te ontwikkelen. Eigenaren kunnen dit voorkomen door hen te voorzien van voldoende dingen om te doen en ervoor te zorgen dat ze niet langer dan nodig uit huis zijn.

Training

Hoewel er het potentieel is voor sommige individuen om koppig te zijn, is de meerderheid van de rasleden bereid om te behagen. Dit, gecombineerd met hun intelligentie, maakt hen uitdagende trainingspartners. Omdat ze een ​​grote en krachtige hond zijn, is het essentieel dat ze van jongs af aan leren hoe hun plaats in het huis is en hun manieren.

Hoewel het schattig kan zijn voor een Airedoodle pup om op te springen wanneer ze drie maanden oud zijn, is het minder aantrekkelijk wanneer ze drie jaar oud zijn en een kind kunnen omverwerpen!

Gezondheid

Hoewel de meeste experts het eens zijn dat een hybrid hond gezonder zou moeten zijn dan hun fokkerijen, zullen er zeker een aantal aandoeningen zijn die vaker voorkomen in de Airedoodle dan bij het gemiddelde hond.

Heupdysplasie

Het wordt sterk aanbevolen dat elke Airedoodle-fokker beide fokdieren in een poging schoudert, zodat hun nakomelingen gezonde heupen zullen hebben. Deze praktijk is vooral belangrijk in een nieuw ras dat momenteel een kleine populatiegrootte heeft.

Hipscoring is een eenvoudig proces waarbij de heupen op verschillende posities worden gefotografeerd onder een diepe sedatie of algemene anesthesie. De afbeeldingen worden vervolgens geanalyseerd door een specialist en toegewezen aan een nummer of “heupscore”.

Bloat

Lange en diepe borsthonden zijn vatbaarder voor blaasjes op een bepaald moment in hun leven en alle Airedoodle-eigenaren moeten zich bewust zijn van de potentiële symptomen. Aangezien de sleutel tot herstel van blaasjes een ​​snelle diagnose en snelle behandeling is, hoe eerder een dier door een dierenarts wordt gezien, hoe beter hun kans op overleving.

Eigenaren zullen waarschijnlijk opmerken dat de buik van hun huisdier opgeblazen en strak is als een stevige ballon en dat hun hond ongemakkelijk is en kokhalsde. Ze zullen ook erg gestrest zijn en kunnen zweten en klagen, onmogelijk om te gaan liggen of te kalmeren.

Atopische dermatitis

Een ontstekingsziekte van de huid die bij een breed scala aan honden wordt gezien, kan de Airedoodle vaker atopische dermatitis ervaren dan de algemene bevolking. Hun huid ontstoken wanneer ze worden blootgesteld aan iets waar ze allergisch voor zijn.

Voor velen zullen hun symptomen afnemen en toenemen gedurende hun leven en worden ze gecontroleerd met een combinatie van medicijnen en een goede hondenshampoo.

Oefeningen en activiteiten

Een grote hond met een atletisch lichaam, de Airedoodle heeft behoorlijk hoge oefenbehoefte en heeft minstens een uur wandelen per dag nodig, wat moet worden aangevuld met veel spelletjes en andere activiteiten. Zodra ze al hun energie voor die dag hebben uitgeput, zullen ze blij zijn om zich op de bank te nestelen en te ontspannen.

Verzorging

Hoe vaak het haar van de Airedoodle moet worden geborsteld, hangt af van welk type vacht het erft, maar de meeste zouden elke dag of twee een borstelbeurt moeten krijgen.

Eigenaren moeten regelmatig hun ophangende oren controleren op tekenen van infectie of wasachtige aanslag. Het is ook essentieel om hun tanden elke dag of twee te borstelen met een hondenborstel om tandplak te voorkomen wanneer ze ouder worden.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie