Akita

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

De Akita was de eerste van zeven rassen die behoren tot het Nationaal Erfgoed van Japan. In juli 1931 werd hij uitgeroepen tot Nationaal Monument van Japan. De Akita is vrij onverstoorbaar en past zich aan in nieuwe situaties. Hij is een goede werker als je hem kan motiveren maar meestal gebeurt alles wel op zijn tempo. Naar volwassenen toe is hijs sde omgang vriendelijk, maar tegen vreemden kan hij wel afstandelijk zijn.

Rasbeschrijving

Hij heeft graag gezelschap, maar zal zich niet opdringen. Met kinderen kan hij goed overweg. Kinderen natuurlijk nooit alleen laten met een hond (dit geldt voor alle rassen). Kinderen kunnen soms onverwachte dingen doen en soms kan een hond niet anders dan reageren. In de omgang met andere honden is een Akita overheersend. Hij benadert honden op een natuurlijke wijze en legt ze graag zijn wil op. Mits een goede opgevoeding is hij een gehoorzame hond. Hij is echter niet onderdanig. Hij gaat graag zijn eigen gang.

Karakter

De akita is evenwichtig met een verstandige en bedachtzame manier van doen. Ze zijn intelligent en vriendelijk, maar tevens enigszins onafhankelijk en soms ook dominant. Ze zijn uitstekende waakhonden. Indien nodig springen ze zeer overtuigend voor hun mensen in de bres. Het zit echter niet in hun aard om blafferig, overattent en opgewonden te doen.

Lees ook: Top 20 keer de beste hondenmand

Product advies

Een Akita lijkt altijd onverstoorbaar in zijn doen en laten en maakt zich niet snel druk. Ze zijn zeer trouw aan hun eigenaar en het gezin en tevens ook redelijk gehoorzaam, maar ze stellen zich eerder vriendschappelijk dan slaafs op. Net als de Japanners zelf heeft dit ras een bepaalde waardigheid en beheersing over zich die als ondoorgrondelijk omschreven kan worden.

Sociale aanleg

De meeste Akita’s hebben geen boodschap aan mensen die ze niet kennen en ze nemen ten opzichte van hen een wat gereserveerde of waakzame houding aan. Ze zijn niet uitgesproken sociaal met andere honden. Soms stellen ze zich dominant op ten opzichte van seksegenoten.

Vanwege het jachtinstinct moeten ze goed worden gesocialiseerd met katten en andere huisdieren. Is hieraan voldaan dan gaan ze redelijk tot goed om met deze dieren. Doorgaans kunnen ze het goed met kinderen vinden. De Akita werpt zich echter niet op als speelkameraadje, maar eerder als beschermer.

Verzorging

Tweemaal per jaar mag je rekenen op een hevige verharingsperiode maar met de juiste attributen kan je de losgekomen beharing gemakkelijk uit de vacht halen. Buiten deze verharingsperioden is een wekelijkse borstelbeurt voldoende.

Opvoeding

In handen van een eigenaar die stevig in zijn schoenen staat en consequent is, kan een Akita redelijk veel leren. De eigenaar moet wel enigszins doortastend te werk gaan. Dit is niet het type hond waarbij u door slaan, schreeuwen en veel dwang respect afdwingt. De hond presteert het beste als de oefeningen niet te lang achtereen herhaald worden.

Ze moeten de hond uitdaging bieden. Akita’s zijn redelijk gehoorzaam, maar ze blijven trouw aan hun eigen inzichten. De opvoeding van de Akita moet dus duidelijk en consequent gebeuren, met veel geduld. Enig fysiek overwicht is noodzakelijk, maar een (te) harde opvoeding heeft een averechts effect.

Beweging

De Akita heeft een groot uithoudingsvermogen. Zijn bewegingsbehoefte is bovengemiddeld. Driemaal daags een ommetje is beslist niet toereikend om deze hond in een goede conditie te houden. Trek er dan ook regelmatig met de hond op uit. Akita’s lenen zich niet voor balspelletjes en zijn in doorsnee niet dol op apporteerspelletjes en dergelijke. In huis zijn Akita’s in doorsnee rustig.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie