Alano Español

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

De Alano Español is een grote, hardwerkende, sociaale hond die afstamt van honden die na de val van het Romeinse Rijk in de 5e eeuw naar Spanje zijn gebracht door nomadische Perzische stammen. De rashond wordt soms ook wel de Spanië Bulldog genoemd.

De Alano Español werd traditioneel gebruikt voor stierengevechten, het drijven van wilde runderen en jagen en beschermen en wordt vaak nog steeds gebruikt als werkhond, waarbij veel oefening en mentale prikkeling vereist is. Het is daarom het best geschikt voor een plattelandsomgeving.

De rashond werkt goed samen met andere honden en heeft daarom een ​​sociaal karakter, zowel met honden als met mensen, en is ook mild met kinderen. Hoewel, dat zeggende, het van jongs af aan goed gesocialiseerd moet worden en kinderen altijd onder toezicht moeten staan, vooral vanwege zijn grootte.

De Alano Español houdt ervan om te werken en is erg bereidwillig om te trainen, wat betekent dat huis- en oproeptraining meestal geen probleem is. Het heeft een korte vacht die weinig verzorging vereist en er is weinig of geen aantekening van enige rashond gerelateerde gezondheidsproblemen.

Over & Geschiedenis

De Alano Español is een rashond die afkomstig is van de Iberische Schiereiland. Het wordt beschouwd als een inheemse Spaanse rashond met verwijzingen die teruggaan tot de 14e eeuw, hoewel zijn voorouders worden verondersteld te zijn aangekomen met de nomadische Perzische Alani-stam na de val van het Romeinse Rijk in de 5e eeuw

De rashond wordt soms ook wel de Spanië Bulldog genoemd. De rashond is een brachycefaal ras van mastifftype, maar moet functioneel en wendbaar zijn, met een atletisch lichaam en elastische. De Alano Español is een groot, maar lichtstelletje stierras dat wordt gebruikt voor bescherming en vee drijven en voornamelijk is ontwikkeld voor stierengevechten, en om felle runderen te beheren, rondzwerven over grote gebieden van het platteland, evenals voor jagen en herten en wilde zwijnen vasthouden.

Hoewel het ras in de afgelopen eeuw in achteruitgang is geweest nadat het gebruik van honden in stierengevechten is verboden, waren er echter nog steeds enkele dorpen waar het ras populair was als werkhond. Deze populaties zijn gebruikt om een ​​meer uniform en erkend ras te vestigen en om het aantal te vergroten.

Tegenwoordig zijn de meest voorkomende gebruiken van het ras iets veranderd, maar het is nog steeds zeer veel een werkbreedte en wordt gebruikt als waakhond, evenals voor vee drijven en beschermen van vee en andere vee.

Uiterlijk

De Alano Español wordt niet erkend door de Fédération Cynologique Internationale, maar wordt erkend door de Spaanse Kennel Club, die een rasstandaard voor heeft. De Alano Español is een rashond, wiens hoogte 55 tot 63 cm is en weegt tussen de 25 en 40 kg.

Zoals bij de meeste rashonden zijn de vrouwtjes een beetje kleiner dan de mannetjes. Het gewicht en de maat van het ras moeten in verhouding staan met een variatie van 2 cm in hoogte die binnen de gewenste hoogte-eenheid wordt aanvaard. De totale lengte van het lichaam zou ongeveer 10% langer moeten zijn dan de hoogte aan de schoft en de omtrek van de borstkas zou ongeveer 25% meer moeten zijn dan de hoogte aan de schoft.

Het ras moet een sterk, maar vrij korte nek hebben met een lichte, maar nooit overdreven dewlap. Dit moet leiden tot hellende schouders en lange, maar rechte voorpoten. De borstkas moet diep en breed zijn, met gewelfde ribben die ongeveer 30% van de hoogte aan de schoft bedragen.

Er moet een zichtbare tuck up achter de ribben zijn en de rug moet vlak en gespierd zijn, wat leidt tot een breed krachtig achterlijk. De staart moet dik aan de basis zijn en dunner naar de punt toe en op een mediumhoogte worden geplaatst.

Het ras moet een breed hoofd hebben, met sterke spieren en geen rimpels over een iets convex profiel. De snuit zou ongeveer 37% van de totale lengte van het hoofd moeten bedragen, met sterke kaken en een volledige set tanden die goed uitgelijnd zijn.

De ogen moeten rond, medium groot en wijd uit elkaar staan, met kleuren die variëren van hazelnoot tot geel tot amber, onafhankelijk van de vachtkleur. Het ras moet mediumgrote oren hebben die ver uit elkaar staan, over de wangen vallen.

De Alano Español zou ritmisch moeten bewegen met de meerderheid van het gewicht op de voorpoten, waardoor de beweging een kattachtig gevoel geeft. Bij het bewegen moet het hoofd laag worden gedragen en elke gang zou veel grond moeten bedekken.

Karakter & Temperament

De Alano Español is een edele, hardwerkende hond die snel leert en sociaal en gezellig is. Hij houdt van mensen en staat bekend om zeer geduldig te zijn met kinderen. Hoewel het ras een imponerende lichaamsbouw heeft, is het karakter goed in balans en maakt het een goede huishond, hoewel zijn grote omvang en potentiële kracht altijd in overweging moeten worden genomen.

Het ras lijdt meestal niet aan afscheidingsangst en is een uitstekende waakhond, maar moet actief worden gehouden met veel mentale stimulatie om te voorkomen dat het ongewenste gedragingen ontwikkelt als gevolg van verveling.

Training

De Alano Español is een ras dat graag werkt en snel leert, wat betekent dat het opleiden over het algemeen makkelijk is en dat het niet moeilijk is om het te laten terugkomen. Het is een sociaal ras en komt goed overeen met andere honden, maar kan ook werken als onderdeel van een team.

Het is echter belangrijk, grotendeels vanwege zijn grootte, om ervoor te zorgen dat hij van jongs af aan goed gesocialiseerd is. Zijn bereidheid om te behagen en vermogen om snel te leren, betekenen dat de Alano Español meestal snel leert hoe hij moet plassen, vooral wanneer hij een goed etablerde routine heeft en veel toegang tot buiten heeft.

Gezondheid

Er is weinig informatie beschikbaar over de gezondheidsproblemen waar de Alano Español mee te maken kan krijgen, waarschijnlijk mede door zijn zeldzaamheid buiten Spanje en kleine populatie. Maar wanneer je een puppy kiest, is het altijd belangrijk om te proberen een gezonde familiereeks te selecteren en beide ouders te bezoeken, zodat eventuele aandoeningen direct opgemerkt kunnen worden. Net als veel grote rassen lijdt het waarschijnlijk aan heupdysplasie.

Heupdysplasie

Heupdysplasie is een aandoening die wordt veroorzaakt door één of meerdere ontwikkelingsafwijkingen in de heupgewrichten. Deze afwijkingen veroorzaken vaak veranderingen die leiden tot ongemak en pijn bij oudere honden.

Heupdysplasie heeft zowel genetische als omgevingsfactoren die de ontwikkeling beïnvloeden en honden van meer dan een jaar oud die voor fokkerij bestemd zijn, moeten hun heupen laten röntgen en scoren door dierenartsen om te beoordelen of er ontwikkelingsafwijkingen aanwezig zijn.

Oefeningen en activiteiten

De Alano Español is een groot ras uit werkend vee en heeft veel uithoudingsvermogen. Dit betekent dat het een actief leven moet leiden met veel mentale stimulatie. Het is sociaal en geniet van de aanwezigheid van andere honden om mee te rennen en te spelen.

Een uur tot anderhalf uur oefening of wandelen per dag moet voldoende zijn om de Alano Español gelukkig te vermaken en in goede gezondheid te houden wanneer hij volwassen is, en zoveel mogelijk tijd moet buiten de lijn zijn. Dit betekent dat het ras niet geschikt is voor kleine huizen of appartementen of stadsleven.

Verzorging

De Alano Español heeft dikke huid met een kort, dubbelgelegen, dichte vacht, die glad en glanzend en glanzend aanvoelt. Dit betekent dat verzorging bijna niet nodig is en dat borstelen af en toe tijdens de seizoensgebonden vachtveranderingen voldoende is om de vacht van het ras in goede staat te houden en te voorkomen dat er teveel klitten in huis zijn.

Beroemde Alanos Españoles

Er zijn tot dusver geen bekende voorbeelden van het ras in de populaire cultuur buiten Spanje, maar het ras was populair bij de Spaanse adel voor jacht en was in Spanje goed bekend vanwege zijn gebruik in stierengevechten. Het ras wordt afgebeeld in werken van Spaanse kunstenaars, zoals Francisco Goya, en wordt genoemd in Alfonso’s Boek van de Jacht.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie