Alaskan Klee Kai

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

Het uiterlijk van de Alaskan Klee Kai lijkt het meeste op een kleine versie van de Siberische Husky; het woord ‘Klee Kai’ betekent zelfs ‘kleine hond’. Deze kleine hond heeft echter zijn eigen unieke karakter en voelt zich veel meer thuis voor een open haard dan dat hij het als een werkhond moet stellen.

De ras is ontwikkeld in de jaren ’70 en is relatief jong. Het is nog niet erkend door alle nationale kynologische verenigingen. Het ras is gefokt als gezelschapshond, in plaats van als werkdier.

Het is een mix van trouw en liefde voor degenen die hij goed kent, maar ook angstig en afstandelijk naar vreemden toe. Hoewel het klein van stuk is, heeft het wel degelijk behoefte aan voldoende beweging, anders riskeert de Alaskan Klee Kai dat hij zijn energie stopt in geblaf of vernielzuchtig gedrag.

Geschiedenis

De allereerste Alaskan Klee Kai werd geboren in Oklahoma, was het gelukkige resultaat van een ongeplande paring tussen een Siberische Husky en een onbekende vader. Dit produceerde een nest mini-puppy’s die eruit zagen als hun moeder, op hun grootte na.

Op dat moment, in een andere gelukkige wending, was Linda Spurlin uit Alaska op bezoek bij familie in Oklahoma en zag ze de puppy’s. Ze was meteen weg van deze kleine Husky-achtige en dat zette haar aan het denken.

Toen ze terug was in haar geboorteland Alaska, bedacht Linda hoe ze deze puppy’s het best kon namaken, aangezien het ras van de originele vader niet bekend was. Haar oplossing was om niet te fokken met de kleinste exemplaren of ‘dwergen’ van de Siberische Husky, maar om outcrossing te doen met kleinere rassen.

Linda haalde bloed aan van andere kleine Spitz-type rassen, zoals de Schipperke en de Amerikaanse Eskimohond. Dit had het voordeel dat er geen ongezonde dwergengenen bij kwamen kijken, die gepaard kunnen gaan met ongewenste gezondheidsproblemen, en dat er verse genen werden geïntroduceerd die ervoor zorgden dat het een gezondere hond werd. Het resultaat is de Alaskan Klee Kai zoals we die vandaag de dag kennen.

Lees ook: Top 15 keer de beste leren hondenriem

Product advies

Uiterlijk

Het uiterlijk van de Alaskan Klee Kai kan omschreven worden als naar een Siberische Husky kijken door het verkeerde einde van een verrekijker. De merken, lichaamsbouw en vacht zijn die van zijn grotere verwant, maar dan op een veel kleinere schaal. Samen met bijna wolfachtige looks, heeft de Alaskan Klee Kai de opvallende wenkbrauwen en maskerachtige kleur van de Husky, samen met stijve oren, en benen in goede verhouding tot zijn lichaam.

De Alaskan Klee Kai heeft een dikke beschermende dubbele vacht en er worden drie kleurvarianten geaccepteerd; dit zijn witte vacht met rood, grijs of zwarte merken. Hij heeft ook een dik behaarde staart die in een vrolijke krul over zijn achterwerk gedragen wordt. Het ras is onderverdeeld in drie maten: Toy, miniature en standaard, maar eigenlijk is er maar twee inch verschil in schouderhoogte tussen de drie types.

Karakter & Temperament

De Alaskan Klee Kai is een slimme hond, maar kan moeilijk te trainen zijn. Hoewel hij instructies begrijpt en vaak uitblinkt in puppy-school, laat de vrije geest van de Husky zich vaak gelden wanneer hij ouder wordt. Coupleer dit met een hoge prooien-drive en je hebt een kleine hond die ervan houdt om rond te dwalen en achter eekhoorns en katten aan te gaan.

Een ander kenmerk van zijn temperament is een neiging tot angst. Dit maakt hem nerveus in aanwezigheid van vreemden of in nieuwe situaties, en vatbaar voor grommen of bijten uit angst. Dit kan tegengegaan worden door een goede socialisatie als puppy en door voorzichtig om te gaan met hem tijdens zijn volwassenheid. Maar puppy’s die geen socialisatie krijgen, hebben zeker ervaren eigenaren nodig.

Door zijn kleine formaat kunnen ze zich ook kwetsbaar voelen in aanwezigheid van kinderen. Als een kind ruw speelt, zal de Klee Kai weer grommen of bijten uit zelfverdediging, dus toezicht is geboden. Als ras heeft de Alaskan Klee Kai ook een sterke prooien-drive, waardoor hij een slechte huisgenoot is voor katten of andere kleine zoogdieren, omdat de kans bestaat dat hij ze achtervolgt.

alaskan klee kai

Training

Aan de ene kant is de Alaskan Klee Kai slim en motivated door eten, waardoor hij graag wil behagen. Aan de andere kant is hij echter mAlaskan Klee Kaielijk af te leiden, heeft hij een reislust en hij houdt ervan om achter alles aan te gaan wat beweegt. Dit maakt van hem een hond die wel getraind kan worden, maar niet gehoorzaamt als er iets interessanters is dat zijn aandacht trekt. Dit maakt hem niet de ideale hond voor de eerste keer eigenaar.

Een ander aspect van zijn training is socialisatie. Het is belangrijk dat dit doorloopt tijdens zijn volwassenheid, om te voorkomen dat hij agressie vertoont uit angst. Zijn eigenaar moet bereid zijn om het zelfvertrouwen van de hond op te bouwen in aanwezigheid van vreemden en in nieuwe situaties, door kalm gedrag te belonen met snoepjes en complimentjes.

Gezondheid

Over het algemeen wordt de Amerikaanse Klee Kai beschouwd als een gezonde rashond, maar er zijn problemen waar je alert op moet zijn en verantwoorde fokkers screenen hun honden op een aantal aangeboren aandoeningen. Voor de beste kans op het kopen van een gezonde pup, moet je met de fokker praten over welke problemen zij de ouderdieren screenen en vragen om het bijbehorende certificaat te zien.

Schildklierproblemen

De Amerikaanse Klee Kai is gevoelig voor een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem van het lichaam de schildklier aanvalt, wat ontstekingen veroorzaakt. In de loop van de tijd leidt het ontstekings- en littekenvormingsproces tot een verminderde hoeveelheid schildklierhormoon.

Dit onderproduceren van schildklierhormoon wordt bekend als hypothyreoïdie. Symptomen zijn onder andere vermoeidheid, gewichtstoename en een slechte vacht. Terwijl traditionele hypothyreoïdie vaak gerelateerd is aan midden- of ouderdom, treedt deze vorm van auto-immuunziekte helaas vaak op bij jonge dieren.

Zodra de symptomen worden erkend en een diagnose wordt gesteld, is de behandeling het nemen van een schildklier supplement, dat levenslang moet worden ingenomen.

Leverproblemen

Een porto-systemische shunt of PSS treedt op wanneer een tijdelijk bloedvat dat aanwezig is in de foetus, na de geboorte van de pup open blijft. Dit bloedvat ‘omleidt’ de circulatie zodat deze de lever omzeilt. Op zijn beurt krijgt de lever de kans niet om het bloed te detoxificeren en de pup toont toxische neurologische symptomen (zoals aanvallen, stupefie of coma) samen met braken en diarree. Onbehandelde lever shunts zijn levensbedreigend. Gelukkig zijn er opties beschikbaar, waaronder correctieve chirurgie, maar ze zijn duur en niet zonder risico.

Factor VII-tekort

Factor VII is een vitale bloedstollingsfactor. Een tekort aan Factor VII leidt tot oncontroleerbaar bloeden na kleine kneuzingen of schaafwonden. Dit is een recessieve aandoening, wat betekent dat een hond het codering voor Factor VII-tekort kan dragen, maar zelf niet ziek kan worden. Op deze manier screenen alle verantwoordelijke fokkers vooraf de ouderdieren.

Hartziekten

De Amerikaanse Klee Kai is gevoelig voor aangeboren hartafwijkingen. Hoewel niet alle hartgeruis leidt tot uiteindelijke hartfalen, is het aan te raden dat volwassen honden worden gescreend en nagekeken voordat ze gaan fokken.

Luxeerende patella

Net als vele kleine rashonden is de Amerikaanse Klee Kai gerelateerd aan instabiele of wiebelige knieën. Dit kan ervoor zorgen dat het achterbeen buiten positie sluit, waardoor de hond hobbelend loopt. Lichte gevallen kunnen alleen maar pijnstilling en rust nodig hebben, maar ernstige gevallen zullen chirurgie van het kniegewricht nodig hebben.

Cryptorchidisme

Deze aandoening treft mannelijke honden en verwijst naar een ingehouden testikel. In plaats van twee testikels te hebben, beide afgedaald in de zak, is één (of beide) testikels ingehouden tegen de lichaamswand of in de buik. Ingehouden testikels zijn gerelateerd aan twee gezondheidsproblemen: testiculaire torsie en testiculaire kanker.

Het is daarom aan te raden dat getroffen pups worden gecastreerd. Niet alleen elimineert castratie de gezondheidscomplicatie, maar het voorkomt dat de hond fokt en genen doorgeeft voor cryptorchidisme.

Oefeningen en activiteiten

Trouw aan zijn werkhondenafkomst, heeft de Amerikaanse Klee Kai veel oefening nodig. Een minimum van een uur actief rennen en achtervolgen per dag is vereist. Zodra deze behoefte is vervuld, kruipt hij graag op de bank en wordt de rest van de dag een bankhangende hond.

Wanneer de behoefte aan fysieke inspanning echter niet wordt vervuld, geeft de hond zijn energie op andere manieren vrij. Hij wordt dan hoogspanning of angstig en levert zijn frustratie in door te blaffen, te kauwen of ander destructief gedrag.

Verzorging

De Klee Kai heeft een dikke vacht die deel uitmaakt van zijn Spitz-erfgoed. Het heeft een langere laag buitenste kortharige haar met een zachte, donzige onderwol. Hoewel hij weinig nodig heeft aan baden of knippen, is de Alaskan Klee Kai een verhuizer. Hij verhuist gemiddeld het hele jaar door, afgewisseld met twee keer per jaar een blow-out.

Ondanks dat hij niet in de traditionele zin hoeft te worden gekamd met een hondenborstel, is het na elke wandeling een goed idee om zijn vacht te controleren op takjes, distels en vreemde voorwerpen. En net als alle honden wordt dagelijks tandenpoetsen sterk aanbevolen.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie