Alusky

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

De Alusky is een kruising van twee hondenrassen, de Sibirische Husky en de Alaskan Malamute. Het is een designerras en, als zodanig, het is het resultaat van de combinatie van de persoonlijkheid en fysieke kenmerken van beide ouders. Aluskies zijn krachtige, sociale en vriendelijke honden, ook bekend om hun uithoudingsvermogen en energieke aard.

Aluskies maken goede gezinshonden en ze kunnen goed overweg met kinderen. Ze hebben ruimte nodig en hebben liever een omheinde tuin om in te spelen. Ze zijn werkhonden uit de arctische streken en ze werden gebruikt voor sleeën, karren, vrachtwagens en wedstrijden. Ze maken ook goede reddingshonden.

Over & Geschiedenis

De datum van oorsprong van dit kruisras is onbekend en er is weinig bekend over de geschiedenis van Aluskies. Toch zijn ze een uniek kruising tussen Sibirische Huskies en Alaskan Malamutes, twee hondenrassen met een rijke geschiedenis. De Sibirische Husky stamt uit Siberië in de 19e eeuw, terwijl de Alaskan Malamute in 1935 voor het eerst werd erkend als een ras door de Raad van Beheer.

De Alusky stamt uit de Verenigde Staten en toont kenmerken van beide ouders, waardoor het zich onderscheidt van een bastaard. Zijn wolfachtige uiterlijk, met zijn majestueuze vacht en robuuste uiterlijk, geeft het een unieke identiteit.

Aluskies werden oorspronkelijk gefokt om werkhonden te zijn, sleeën over lange afstanden te trekken, zeehonden en ijsberen te jagen in koude klimaten. Aluskies zijn daarom het resultaat van de kracht en veerkracht van beide ouders. Dit kruisras wordt erkend door de American Canine Hybrid Club, de Designer Breed Registry, de Designer Dogs Kennel Club, de Dog Registry of America Inc. en de International Designer Canine Registry.

alusky puppy

Uiterlijk

Dit opvallende kruising is gemakkelijk te herkennen aan zijn dikke en dichte vacht, fluffy staarten en algemeen wolfachtig uiterlijk. Aluskies hebben zielige, amandelvormige ogen, die bruin of blauw kunnen zijn, vergelijkbaar met die van hun ouders. Hun oren zijn staand en driehoekig. Hun snuit is breed en donker, en hun benen spierachtig. Hun staarten zijn zwaar behaard en hun algemeen uiterlijk is compact en lang. Aluskies kunnen meer op één van de ouders lijken.

Karakter & Temperament

De Alusky is een zeer sociale hond, die het heel goed kan vinden met iemand die ze net hebben ontmoet. Op dezelfde manier gedragen ze zich goed tegenover kinderen. Spelend en energiek, de Alusky is een slimme en vriendelijke hond, die erop gebrand is om te behagen en acteert op een charmante en liefdevolle manier. Aluskies zijn trouwe honden, maar net als hun ouders dwalen ze graag rond, dus let op ongefenceerde tuinen of tuinen, want ze neigen ernaar om rond te wandelen en kwijt te raken.

Ondanks hun sociale aard zijn het over het algemeen stille honden, en ze hebben er geen moeite mee om in een drukke en actieve omgeving te zijn. Ze hebben een “pack”-mentaliteit, waardoor het voor eigenaren belangrijk is om de rol van packleader op te nemen, zodat hun relatie soepel kan verlopen. Aluskies kunnen soms wat onafhankelijk zijn in hun manier van denken.

Ze kunnen koppig, koppig en een beetje humeurig zijn. Ze zijn ook bekend om hun goede geheugen, wat ervoor kan zorgen dat het moeilijk voor ze is om onaangename situaties of harde behandeling van ongewenst gedrag te vergeten. Ze zijn ook erg gevoelig en intuïtief en hebben een sterke instinct.

Dit kan ervoor zorgen dat Aluskies kleine huisdieren achtervolgen die ze kunnen beschouwen als prooien, dus het is erg belangrijk om ze vanaf een jonge leeftijd socialiseren en ze de grenzen te leren kennen met betrekking tot andere huisdieren, vooral die die kunnen worden verward met kleine prooien (bijv. Kat, konijn, kleine zoogdieren).

Aluskies zijn geen goede wachthonden, vanwege hun vermogen om goed overweg te kunnen met vreemden. Ook blaffen ze zelden. Ze hebben wel een neiging om te huilen, wat verband houdt met hun “pack”-instinct. Deze neiging moet in acht worden genomen als je een Alusky wilt hebben in een dichtbevolkte omgeving of gebouw.

Aluskies houden van mensen en genieten van hun gezelschap, dus ondanks het belang van het bieden van buitenruimte, slapen ze liever binnen, naast hun mensen. Ze kunnen ook lijden onder een lange tijd alleen te zijn. Als ze lang alleen zijn, kunnen ze vernielzuchtig worden door verveling. Ze hebben veel aandacht nodig en moeten worden meegenomen in de activiteiten van het gezin.

Aluskies hebben uithoudingsvermogen en uithoudingsvermogen. Ze zijn energiek en hebben een uitlaatklep nodig voor al hun energie, zowel fysisch als mentaal. Spelletjes en hondensporten, vooral die die het meest lijken op hun oorspronkelijke doel, zoals sleeën of racen, zijn een goed idee. Ze zullen ook gelukkiger zijn als ze toegang hebben tot een omheinde tuin en een gebied waar ze vrij kunnen graven (een zandbak, bijvoorbeeld).

Training

Omdat Aluskies graag hun eigenaren willen behagen, zijn ze niet moeilijk te trainen. Maar ze kunnen wel erg koppig en onafhankelijk denken, dus ze worden meestal niet aanbevolen voor eerste-keer hondeneigenaren, omdat ze een stevige, of anderszins ervaren, houding vereisen.

Eigenaren moeten ervoor zorgen dat ze de pack leader zijn, terwijl ze tegelijkertijd positief, geduldig en hun goed gedrag aanmoedigen, omdat ze gevoelig zijn voor straf.

Omdat ze een goed geheugen hebben, verdragen ze geen negatieve versterking en kunnen ze wrokkig worden. Consistentie en positieve versterking zijn de sleutel tot het succesvol trainen van een Alusky. Ze moeten vanaf een jonge leeftijd socialiseren en trainen, en basistraining is ook aan te moedigen.

Gezondheid

Aluskies hebben een goede algemene gezondheid, omdat beide ouders harde en gezonde rassen zijn. Hun levensverwachting is ook over het algemeen redelijk – ze kunnen tot 15 jaar oud worden. Sommige van de meest voorkomende gezondheidsproblemen die ze kunnen hebben, zijn:

Heupdysplasie

Heupdysplasie is een erfelijke aandoening, complex van aard en oorzaken. Het kan zowel Alaskan Malamutes als Sibirische Huskies treffen, en kan dus ook overgedragen worden op Aluskies. Het is het gevolg van een abnormaal gevormd heupgewricht dat niet goed functioneert, wat leidt tot ontsteking, en uiteindelijk tot pijn en lamheid. De aandoening kan worden behandeld met anti-inflammatoire geneesmiddelen, een adequate voeding en fysiotherapie.

Oogproblemen

Cataracten zijn een voorbeeld van oogproblemen die bij Aluskies kunnen optreden. Cataracten impliceren troebeling van de lens, die klein en lokaal kan zijn en de visie niet beïnvloedt, of het kan voortschrijden en de hele lens beïnvloeden. Wanneer dit gebeurt, kan de hond wazig zien of helemaal blind worden. Het eerste teken is meestal dat de hond begint tegen objecten en meubels in huis op te botsen, wat betekent dat zijn zicht achteruitgaat. De behandeling wordt chirurgisch uitgevoerd en is zeer effectief.

Oorschelpinfecties

Net als hun ouders kunnen Aluskies een neiging hebben voor oorproblemen, vanwege hun dikke, dichte vacht die over hun hele lichaam, inclusief hun oren, uitstrekt. Omdat de luchtcirculatie door de overvloedige vacht rond hun oren kan worden verminderd, kan er vuil en vocht ophopen, wat vaak de eerste stap is naar het creëren van een bacteriën-vriendelijke omgeving.

Het Alusky is een atletische en wendbare kruising. Het kan aanleg hebben voor gewichtstoename en obesitas als het niet de oefening krijgt die het nodig heeft om fit te blijven. Aluskies houden ervan om te rennen, te graven en met andere honden te interageren. Ze zijn goede metgezellen voor gezinnen die buiten veel tijd doorbrengen en die graag gaan hardlopen, wandelen of wandelen. Naast fysieke oefening is het belangrijk om deze honden mentaal te stimuleren en speelgoed is een goede manier om ze te vermaken, te voorkomen dat ze vervelen en zich in vernietigend gedrag te verwikkelen.

Aluskies komen uit zeer koude klimaten en zijn extreem gevoelig voor hoge temperaturen vanwege hun pluizige en dichte dubbele jas. Een Alusky die in de wildernis in een hete zomerdag rent, is niet ongebruikelijk, maar het is ook zeer verantwoordelijk bezit. Aluskies zijn het meest geschikt voor koude klimaten en lijden veel aan hitte-uitwisseling. Thuis is een omheinde tuin en toegang tot een graafgebied ideaal.

Verzorging

Aluskies verliezen veel haar, het hele jaar door, maar nog meer seizoensgebonden. Ze moeten een paar keer per week (dagelijks tijdens het seizoensgebonden verlies) borstelen om hun vacht er goed en gezond uit te laten zien. Naast borstelen moet je ze soms in bad wassen met hondenshampoo wanneer nodig en het regelmatig schoonmaken van hun oren om oorontstekingen te voorkomen, vormen de essentiële verzorgingsproducten van de Alusky.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie