Amerikaanse Cocker Spaniël

amerikaanse cocker spaniël

De Amerikaanse Cocker Spaniël heeft als directe voorvader de Cocker Spaniël die oorspronkelijk in Engeland werd gekweekt. Rond 1880, toen Cocker en Springer Spaniels nog in hetzelfde nest zaten in Engeland, werden alleen Engelse Spaniels gezien op de eerste tentoonstellingen in Amerika.

Waar in het moederland het verschil in grootte leidde tot de scheiding in Cocker Spaniels en Engelse Springer Spaniels, verliep de ontwikkeling in Amerika anders.

De Engelse Cocker Spaniël is de directe voorvader van dit aantrekkelijke ras. Tussen de beide wereldoorlogen veranderde in Amerika de Cocker Spaniël zodanig van type dat op 11 september 1949 een eigen ras tot stand kwam. Hierdoor werd het onderscheid tussen de Engelse Cocker en de Amerikaanse Cocker een feit. Beide rassen hebben een eigen verschillende ras standaard, waarin de ras punten staan aangegeven.

Er werd geen vreemd bloed ingekruist bij de totstandkoming van de Amerikaanse Cocker Spaniël. Een van de in het oog springende verschillen tussen beide rassen is de beharing en het type. De beharing van de Amerikaanse Cocker Spaniël is langer en zachter. De Amerikaanse Cocker is ingedeeld in de jachthondengroep en vaak is het jachtinstinct nog duidelijk aanwezig. Er zijn in Nederland een aantal Amerikaantjes met een officieel jachtdiploma.

Lees ook: Top 15 keer de beste anti blafband

Product advies

Ook voor gedrag- en gehoorzaamheidswedstrijden en cursussen is de Amerikaanse Cocker zeer geschikt. Er is zelfs een Nederlands kampioen geweest! Ook op tentoonstellingen spreekt de Amerikaanse Cocker een woordje mee. Vele malen werd een Amerikaanse Cocker beste van de hele tentoonstelling, zowel in binnen- als buitenland. Bovenal is de Amerikaanse Cocker Spaniël een vrolijke en sociale hond die lief is voor kinderen, een ideale gezinshond.

Uiterlijke kenmerken

AfkomstVerenigde Staten
GroepApporteer, water- en opstoothonden
HoogteReuen: 38 cm; teven: 36 cm
Gewicht11-13 kg
KleurDe kleur van de vacht kan zwart, blond, chocoladebruin, wit of driekleurig zijn

Karakter van de Amerikaanse Cocker Spaniël

De Amerikaanse Cocker Spaniël is een fijne, gevoelige hond die zeer geschikt is om in een gezin te leven. Kinderen in zijn directe leefomgeving zijn helemaal geen probleem aangezien hij daar heel goed mee kan opschieten. Oorspronkelijk werd de Cocker Spaniël gefokt voor de jacht op klein wild, nu vindt men ze echter meestal als gezelschapshond terug.

Het is een slimme, gehoorzame en actieve hond, waarmee je gemakkelijk gedragstraining of flyball mee kan doen. Hij houdt dan ook heel erg van wandelen, ravotten en apporteren. Dit vriendelijk en zachtaardig dier is gemakkelijk op te voeden.

Verzorging

De prachtige vacht van de Amerikaanse Cocker Spaniël is zijdeachtig, recht of licht golvend, lang hangend. Het is kort en fijn op het hoofd, van gemiddelde lengte gebouwd met voldoende onder vacht voor bescherming.

De oren, borst, buik en achterkant van de benen zijn goed bevederd, maar niet zo overdreven dat de echte lijnen van de Amerikaanse Cocker Spaniël worden verdoezeld, de beweging wordt belemmerd of het uiterlijk en de rol ervan als een matig behaarde jachthond wordt belemmerd.

De lange vacht vereist een intensieve verzorging. De vacht moet minimaal één keer per dag worden gekamd en geborsteld. Bovendien moet de vacht regelmatig worden getrimd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige artikel
alaskan malamute hond

Alaskan Malamute

Volgende artikel
australische kelpie

Australische Kelpie