Amerikaanse Staffordshire Terriër

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

De Amerikaanse Staffordshire Terriër is ontwikkeld binnen de afgelopen 200 jaar, en is een mix van de Bulldog en verschillende Terriër-rassen. Traditioneel gebruikt in hondengevechten, is deze hond een heel eind gekomen van zijn schurkachtige beginjaren, en wordt hij nu vaker gezien binnen het gezin, knus tegen zijn baas aan. Bijzonder trouw, zal deze hond zijn eigenaar boven iedereen anders plaatsen; zichzelf inbegrepen.

Krachtig en stevig, zou de middelgrote Amerikaanse Staffordshire Terriër goed in elkaar moeten zitten. Zijn vacht is kort en kan van elke kleur zijn. Tegenwoordig worden natuurlijke oren en staarten veel meer gewaardeerd dan de ooit gecoupeerde oren en afgeknipte staarten die ze vroeger hadden.

Uiterlijke kenmerken

AfkomstVerenigde Staten
GroepTerriërs
HoogteReuen:45-49 cm; teven: 43-45 cm
Gewicht20-30 kg
KleurElke egale kleur is toegestaan, de voorkeur gaat naar gestroomd, rood of beige met witte vlekken.

Over & Geschiedenis

Een Bull Terriër-type ras, wordt de Amerikaanse Staffordshire Terriër vaak aangeduid door deskundigen als de AmStaff. Hun verhaal begint in Engeland, in het midden van de 19e eeuw, toen hun voorouders, de Bulldog en een verscheidenheid aan Terriërs, vaak werden gebruikt in hondengevechten in het VK. Terwijl de Terriërs fel en dapper waren, ontbrak het hun aan postuur en bulk; kenmerken die de Bulldogs van die tijd in overvloed hadden.

Bijna onvermijdelijk werden deze twee rassen samen gekruist, wat resulteerde in een ras dat toen bekend stond als een Bull and Terriër. In de loop der tijd ontwikkelde deze hond zich tot de Bull Terriër; bekend om zijn snelheid, kracht en hondse agressie. De Bull Terriër evolueerde toen verder in twee aparte rassen: de Bull Terriër van vandaag de dag en de Staffordshire Bull Terriër. Aan het einde van de 19e eeuw werden Staffordshire Terriërs naar de VS geëxporteerd.

Terwijl sommigen werden gebruikt voor hondengevechten, werden vele anderen aangenomen als boerenhonden en wilde zwijnjagers. De Amerikaanse versies van dit ras werden gefokt om groter en zwaarder te zijn dan hun Britse neven. De Raad van beheer erkent de Amerikaanse Staffordshire Terriër en de Staffordshire Bull Terriër als twee aparte rassen, en nam de AmStaff in 1936 officieel op in hun boeken.

In de loop der jaren is de Amerikaanse Staffordshire Terriër gefokt om een ​​grote en krachtige kop met een indrukwekkende kaak te hebben, zodat hij fysiek duidelijk afstand neemt van de Engelse Staffordshire Bull Terriër. Wat zijn karakter betreft, werden die met een hoge pijngrens en vastberaden vastberadenheid altijd gewaardeerd. Hoewel aanvankelijk honden zouden zijn gefokt voor hun agressie tegenover andere honden, met het verbod op hondengevechten, is dit tegenwoordig niet meer het geval.

Tegenwoordig hebben veel Amerikaanse staten en Europese landen de Amerikaanse Staffordshire Terriër verboden, hoewel is gebleken dat dit bijna onmogelijk is om na te leven, met vele eigenaren van het ‘verboden’ ras die geen consequenties ondervinden. Het is onmiskenbaar dat ze komen met een ‘label’ en vaak worden bezeten door criminelen en schoften die misbruik maken van hun trouw en beschermende aard, en ze trainen om overdreven agressief te worden.

Helaas is dit een ras dat wordt bevoorrecht door onbetrouwbare karakters, en vinden opvangcentra en dierenasiels vaak een groot aantal Amerikaanse Staffordshire Terriërs die een thuis zoeken vanwege een slechte start in het leven. Het gezegde geldt voor de Amerikaanse Staffordshire Terriër: er bestaat geen slecht ras, alleen een slechte eigenaar.

Aanvankelijk gebruikt als vechthonden en vervolgens als boerenarbeiders, kunnen deze honden tegenwoordig worden gezien die werken voor de politie of die worden aangenomen als waakhonden en bewakingshonden. Hun aantrekkelijke kwaliteiten reiken echter verder dan hun werkvermogen, want dit is een hond die bekend staat om een ​​liefdevolle en affectieve huisdier te zijn.

Omdat Amerikaanse Staffordshire Terriërs worden geregistreerd onder een verscheidenheid aan organisaties, is het moeilijk te weten hoeveel van hen er momenteel zijn. Binnen Nederland zijn ze onmiskenbaar een van de populairste hondenrassen.

amerikaanse staffordshire

Uiterlijk

Een atletische en zwaar musculaire hond, de Amerikaanse Staffordshire Terriër maakt zeker een indrukwekkende eerste indruk. Hun brede kop heeft een duidelijke stop, sterke kaak en goed ontwikkelde wangspieren. Ze hebben donkere, ronde ogen die niet te dicht bij elkaar mogen zitten. Veel fokproducten zullen geknipte oren hebben, maar dit valt steeds meer uit de gratie en natuurlijke, korte oren zijn de voorkeur.

Hun neus moet zwart van kleur zijn. Hun dikke nek mag geen huidvouw hebben en moet soepel overgaan in hun brede schouders. Ze hebben een korte rug die voorzichtig afloopt, een brede borstkas en goed ontwikkelde ribben. Hun staart mag niet te lang zijn en moet aflopend spits toelopen. Ondanks hun massa moeten ze een soepele gang kunnen houden.

Hun korte, glanzende vacht is ruw aanvoelend. Terwijl elke kleur toegestaan is, worden witte, leverkleurige of zwarte en bruine vachten afgeraden. Teven bereiken tussen de 43cm en 46cm, terwijl de grotere reu hoogtes van 48cm bereikt. Een typische hond weegt tussen de 18kg en 27kg.

Karakter & temperament

Een toegewijde metgezel, Amerikaanse Staffordshire Terriërs zijn mensengericht en beschermend voor degenen die ze liefhebben. Dapper en zelfverzekerd, ze zijn vol leven en hebben grote harten. Hun intelligentie maakt hen relatief gemakkelijk te trainen; helaas, een kenmerk dat is misbruikt door mensen tot schade van sommige fokproducten.

Eenmaal goed gesuperviseerd en voldoende gesocialiseerd van jongs af aan, kan de Amerikaanse Staffordshire Terriër een goede vriend voor kinderen zijn. Zoals bij alle honden, hebben ze geen eindeloze geduld en moeten kinderen leren hoe ze moeten respecteren honden als dieren.

Zowel als een waakhond als een bewakingshond, is deze rashond uitmuntend, en ze genieten ervan een taak te krijgen en blij te zijn met hun baasje. Niet één om rustig te zijn wanneer ze aan het werk zijn, houden ze voortdurend de omgeving in de gaten, op zoek naar verdachte activiteit en reageren onmiddellijk.

Lees ook: Top 10 keer de beste hondenpuzzel

Product advies

Training

Zeer gemakkelijk getraind, is deze bereidwillige hond slim genoeg om goed te presteren in de meeste rashonden disciplines. Dit heeft ervoor gezorgd dat ze een plaats hebben als politiehond en in zoek- en reddingsmissies. Het heeft ook in het verleden hun respect op boerderijen verdiend, waar hun trainbaarheid hen toeliet veelzijdige boerenknechten te worden.

De Amerikaanse Staffordshire Terriër heeft baat bij een zelfverzekerde baas die ervaring heeft in wat ze doen en vastbesloten en duidelijk is in hun instructie. Negatieve versterking of strafstijl gedragingen moeten op alle kosten worden vermeden, omdat ze kunnen leiden tot wrok en ongelukkige hond.

Gezondheid

De Amerikaanse Staffordshire Terriër zal meestal leven tot ongeveer 12 jaar oud en heeft de tendens om goede gezondheid te genieten. Een paar aandoeningen waar u rekening mee moet houden, zouden zijn:

Heup- en elleboogdysplasie

De heup- en ellebooggewrichten zijn essentieel voor een goede mobiliteit, maar zijn vaak verre van perfect gevormd in vele rashonden. Symptomen kunnen subtiel of schreeuwend duidelijk zijn, afhankelijk van de mate van het gewrichtsletsel.

Gegeven het erfelijke component, is het cruciaal dat fokhonden hun ellebogen en heupen laten screenen en dat potentiële kopers verantwoordelijk handelen en eisen dat deze tests worden uitgevoerd.

Hypothyreoïdie

Een onderactieve schildklier kan leiden tot een scala aan vage symptomen, waaronder gewichtstoename, traagheid en terugkerende huidinfecties. Deze endocriene aandoening kan moeilijk te diagnosticeren zijn, omdat er vaak valse positieve resultaten optreden bij zieke honden. Wanneer deze aandoening is gediagnosticeerd, wordt deze behandeld met dagelijkse orale medicatie, waarop de reactie meestal goed is.

Adult-onset cerebellaire corticale degeneratie

Dit is een zeldzame neurologische aandoening die binnen de rashond is bestudeerd. Symptomen kunnen onder meer wiebeligheid, ganspassen en spiertremor bevatten. Honden zullen mentaal handelen alsof er niets aan de hand is.

De aandoening kan worden vermoed als er op een MRI-scan een kleine cerebellum wordt gezien, maar kan alleen definitief worden vastgesteld door middel van een necropsie. Er is geen genezing en de behandeling is ondersteunend. In sommige landen is er nu een genetische test beschikbaar voor deze aandoening.

amerikaanse staffordshire pup

Oefeningen en activiteit

Dit is een hond die zich goed kan aanpassen aan het leven in een kleine woning, mits voldoende wordt uitgeoefend. Ze houden ervan om hun territorium te verkennen in een afgesloten tuin en genieten er ook van om naar buiten te worden genomen voor wandelingen en hikes. Ze mogen niet aangelijnd worden in het openbaar (tenzij ze heel goed getraind en gesocialiseerd zijn) vanwege het risico op hond-op-hond-agressie en het vermogen om andere honden, met name kleine, ernstig te verwonden.

De Amerikaanse Staffordshire Terriër houdt van lange en interactieve speelsessies met zijn familie en moet de kans krijgen om zijn intelligentie te tonen door puzzels op te lossen en deel te nemen aan agility en gehoorzaamheid. Het zou niet voldoende zijn voor een eigenaar om simpelweg hun AmStaff de hele dag in de tuin te laten, omdat ze waarschijnlijk verveeld en geïrriteerd zullen raken.

Verzorging

Een zachte hondenborstel kan worden gebruikt om hun natuurlijke oliën langs hun vacht te verdelen, één keer per week, maar verder verzorging is niet echt vereist. Hoewel hun oren niet vatbaar zijn voor infecties, moeten ze schoon en droog gehouden worden. Klauwen moeten soms bijgesneden worden, vooral als de hond beperkt is tot zachte, grasachtige landen en niet wordt uitgelaten op stoepen of wegen.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie