Angst en agressie bij honden

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

Als een hond zich door iets of iemand bedreigd voelt, zal zijn eerste en meest veilige reactie zijn om weg te lopen van de bedreiging. Als het voor de hond niet mogelijk is om voldoende afstand te creëren tussen hemzelf en de dreiging, dan rest hem alleen nog maar overgave, in de hoop dat de bedreiging weggaat, of vechten. Afhankelijk van de situatie zal een angstige hond dus kiezen voor vluchten, onderwerpen of vechten.

De meest belangrijke oorzaken van agressief gedrag zijn angst en onzekerheid. Als de hond angstig en onzeker is en in een situatie terecht komt waarin hij ook niet geleerd heeft hoe hij hier mee om moet gaan, dan krijg je meestal een heftige reactie. Dit wordt regelmatig nog verergerd door eigenaren die hun hond in dergelijke situaties gaan bestraffen of corrigeren.

Het gebrek aan de juiste opvoeding en socialisatie bij de hond is een andere belangrijke oorzaak van agressie. Een hond met zo’n achtergrond zal het doorgaans moeilijk vinden om met nieuwe dingen in zijn omgeving om te gaan, zoals andere honden, dieren, mensen, voorwerpen en geluiden.

Hoe kun je angst agressie bij een hond herkennen?

Zich terugtrekken en angst signalen tonen, zoals in elkaar duiken, aan de lippen likken en de tanden laten zien.

Als de hond in een hoek is gedreven en nergens heen kan zal hij grommen, uitvallen, “happen” of bijten in een poging de bedreiging te verdrijven.

Honden met angst agressie kunnen zich terugtrekken als iemand hen benadert, maar ze kunnen zich omdraaien en licht naar de persoon bijten als deze wegloopt.

Angstige honden bijten vaak snel en oppervlakkig, meer met de bedoeling om af te schrikken dan om letsel toe te brengen.

Overdreven heftige reacties op “normale” situaties, schrikachtig voor geluiden, onverwachte bewegingen en dergelijken.

Lees ook: Top 20 keer de beste hondenbrokken

Product advies

Wat kun je aan angst agressie doen?

Het is belangrijk om te weten dat er geen “genezing” bestaat voor angst agressie. Gedrag kan zowel bij honden als mensen nooit worden gegarandeerd, omdat er gewoon teveel externe factoren zijn die gedrag, stemming en emotie kunnen beïnvloeden. Net als mensen kunnen ook honden simpelweg een slechte dag hebben!

Er zijn echter heel veel dingen die je kunt doen om het probleem op de juiste manier aan te pakken en voor je hond een omgeving te creëren waar hij zich veilig voelt en in harmonie kan leven.

Let op de onderstaande punten

De hond te laten zien dat jij de belangrijke beslissingen neemt, waardoor je jouw verantwoordelijkheid voor de groep waarin hij leeft bevestigt. We noemen dit een sociale status. Dit heeft niets te maken met “de baas”, roedelleider of alfa zijn. Je bent uitsluitend verantwoordelijk voor zijn veiligheid en gezondheid (welzijn).

Er voor te zorgen dat je de hond gaat begrijpen en dat hij jou ook kan begrijpen (wederzijdse communicatie).

Te zorgen voor een duidelijke structuur in huis. Maak zijn omgeving zo voorspelbaar mogelijk door de dingen steeds op dezelfde manier te doen.

De hond in alles het initiatief te geven. Wil hij kennismaken met een persoon of andere hond? Wil hij een vreemd voorwerp onderzoeken? Laat hem dat doen. Maar nog belangrijker is het om hem niet te dwingen als hij niet zou willen. Geef hem de keuze om weg te gaan als hij dat zou willen. Het zal zijn zelfvertrouwen versterken.

Hem te leren dat hij die keuze ook heeft als hij buiten aan de lijn is. Een riem is geen werktuig, maar slechts een hulpmiddel om te voorkomen dat de hond zich onverwachts in een onveilige situatie wil begeven, zoals bijvoorbeeld een drukke straat oversteken.

De hond op zijn manier en in zijn tempo aan zijn omgeving te laten wennen. Geef hem de tijd om ergens uitgebreid te snuffelen of naar die vreemde hond in de verte te kijken. Laat de hond vooral hond zijn (basisbehoeftes).

De hond niet te straffen of te corrigeren. Het zal hem nog onzekerder maken. Haal hem eerst uit de voor hem bedreigende situatie en denk na waarom de hond dit gedrag vertoonde. Ga vervolgens na hoe je dit voortaan kunt voorkomen of veranderen.

De aanpak van onzeker en angstig gedrag vraagt professionele begeleiding, omdat iedere hond en iedere situatie nu eenmaal anders is. Het is ten zeerste af te raden om te gaan experimenteren met goedbedoelde adviezen van andere hondenbezitters, omdat het risico op escalatie te groot is.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie