Aussiedoodle

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

De Aussiedoodle is een leuke kruising tussen een poedel en een Australische herder. Beide rassen staan bekend om hun intelligentie, en dat is het uitstekende kenmerk dat bij hun puppy’s naar voren komt. Een Aussiedoodle kan bijna zijn baasje lezen, wat zowel een zegen als een vloek kan zijn! Dit zijn ook zeer actieve honden, en deze combinatie van intelligentie en energie kan een recept zijn voor slecht gedrag zonder voldoende stimulatie en gezelschap.

Het ideale thuis voor deze kruising is bij een actieve familie, met minimaal één persoon in huis gedurende de dag die bereid is om ’s ochtends en’ s avonds lange wandelingen te maken. Vanuit het oogpunt van de Aussiedoodle is de aanwezigheid van kinderen in het huis een grote bonus, want dit is een zeer speelse en aanhankelijke kruising die leeft voor knuffels en spelletjes.

Omdat zowel de Standard- als de Miniature Poodle gebruikt kan worden bij het fokken, is de grootte van de Aussiedoodle erg variabel. Ook de kleur van de vacht is erg variabel, en de complexe herschikking van de vele kleurvarianten van de Australische herder en de poedel betekent dat geen twee van hun puppy’s ooit hetzelfde zullen zijn. In plaats van te proberen de uiterlijke verschijning te standaardiseren, kijken fokkers van de Aussiedoodle ernaar om de fantastische temperamentvolle en intellectuele kwaliteiten naar voren te laten komen.

Ondanks het feit dat het een kruising is, kunnen er verschillende gezondheidsproblemen optreden, waarvan sommige de ouders moeten screenen voordat ze gaan fokken. Iedereen die denkt aan het kopen van een kruising pup moet de gezondheid van de ouders net zo goed onderzoeken als wanneer ze een van de rasverenigingen zouden kopen. De Aussiedoodle heeft een gemiddelde levensverwachting van 10-12 jaar.

Over & Geschiedenis

De Australische herder heeft maar heel weinig te maken met Australië, maar is wel een zeer populaire huishond in de Verenigde Staten, waar het is ontwikkeld als werkhond. Het is uitzonderlijk intelligent en zeer energiek en vraagt ​​om een ​​toegewijde eigenaar met de nodige tijd en energie om te trainen en te oefenen.

Op vergelijkbare wijze heeft de poedel een reputatie als een van de intelligentste rassen en kan ook een zeer actieve en opgewonden hond zijn, dus het moet geen verrassing zijn dat het kruisen van deze twee rassen pups met voorspelbare kenmerken oplevert.

Behalve haar intelligentie is de belangrijkste reden waarom de poedel zo vaak wordt gebruikt in de “designerdog”-lijnen dat ze weinig verliest, en de eerste fokkers van de Aussiedoodle hadden dit duidelijk in gedachten toen ze hun puppy’s fokten.

Lees ook: Top 20 keer de beste denkspelletjes

Product advies

Echter, alle kruisingen zijn sterk afhankelijk van geluk, en een goed deel van de Aussiedoodles kan worden verwacht dat ze meer op de Australische herder lijken, en een redelijke hoeveelheid zullen verliezen – iets wat toekomstige eigenaren altijd in gedachten moeten houden.

Over het algemeen worden dekkingen uitgevoerd met poedelvaders en Aussie-moeders om bevallingsproblemen te voorkomen, hoewel een teefje redelijkerwijs kan worden verwacht deze kruising te leveren zonder grote problemen.

Veel generatiekruising is zeldzaam, wat betekent dat twee rassen meestal worden gekruist, in plaats van hybrid-to-hybrid-fokkerij. Hoewel de Aussiedoodle de afgelopen 10 jaar of zo plotseling is opgedoken, lijkt het grote indruk te maken en is het zeker van plan een ​​van de populairste designerhonden te worden in de komende jaren.

Uiterlijk

De uiterlijke verschijning van de Aussiedoodle is uniek, aangezien ze in een verscheidenheid van maten en kleuren kunnen voorkomen. Niet alleen dat, maar ook de kwaliteit van de vacht kan sterk verschillen, zelfs tussen de pups in een enkele liter. De meeste hebben een golvende vacht die ergens tussen de rechte en stijve vacht van de twee ouders in valt, maar individuen kunnen overal op het krullen spectrum vallen!

Aussiedoodles gefokt van miniature pups kunnen zo klein zijn als 30 cm (12 inch) en ongeveer 10 kg (22 lb) wegen, en zijn relatief fijn gebouwd en lenig, terwijl standaard pups meestal hybride pups produceren tussen de 24 en 28 kg (53-62 lb) die zo groot kunnen zijn als 56 cm (22 inch).

De grotere Aussiedoodles kunnen een brede, robuuste torso en rug hebben, terwijl hun kleinere familieleden meer lichtgewicht zijn, maar niet delicaat. Er zijn weinig andere honden die zoveel verschillende kleurcombinaties kunnen dragen, met het kleurpatroon dat bijna net zo variabel is.

Een van de voordelen van het zien van het ontstaan ​​van deze en andere hybride rassen is de natuurlijke variabiliteit in hun uiterlijk. Bevrijd van de beperkingen van een strenge ras standaard, kunnen fokkers zich concentreren op wat hun honden uniek maakt, in plaats van ze allemaal hetzelfde te houden.

aussiedoodle pup

Karakter & Temperament

Aussiedoodles zijn vrolijke, enthousiaste honden met bundels energie. Ze zijn erg gefocust op hun familie en moeten binnenshuis zijn en zich altijd betrokken voelen. Ze hebben geen geduld voor verveling of isolatie en worden snel vernielzuchtig of hyperactief als ze worden genegeerd of alleen gelaten voor lange periodes, wat begrijpelijk is gezien hun intelligentie van een jong kind.

Als het gaat om kinderen is dit hybrid een perfecte keuze voor families met kinderen. Het heeft bijna geen agressieve neigingen en is ook meestal erg accepterend en teder met kleine huisdieren van elke soort.

Training

Zelfs voor de onervarenste eigenaars zou het trainen van een Aussiedoodle meer een plezier moeten zijn dan een uitdaging. Deze honden houden ervan om te leren en zullen al snel complexe opdrachten begrijpen na slechts een paar herhalingen.

Met een van de ouders die een sterke werkachtergrond heeft, profiteren Aussiedoodles vaak van het krijgen van jobs om te doen; boodschappen dragen, post ophalen, was ophalen – ze zijn alleen beperkt door de verbeelding van de eigenaar en zullen gelukkiger zijn als ze bezig worden gehouden.

Een andere nalatenschap uit hun Australian Shepherd erfenis is de drang om te herderen, die heel sterk kan zijn. Eigenaren moeten vigilant zijn voor de hond die probeert huisdieren, kinderen of zelfs volwassenen bij elkaar te drijven door ze in een cirkel te omsingelen en aan hun enkels te bijten. Dit mag niet worden geïnterpreteerd als agressie, het is gewoon een zeer sterke instinct in het Australian Shepherd-ras, maar het kan niet worden getolereerd in een huisdier.

Bij het eerste teken van dergelijk gedrag moet de hond bevel krijgen om te gaan zitten of op een andere manier afgeleid worden. Net als in alles wat het leert, pikt de Aussiedoodle meestal het gewenste gedrag snel op.

Gezondheid

Hoewel de meeste Aussiedoodles gelukkig gezond zijn, zijn er enkele erfelijke aandoeningen die vanuit één van de ouders van het ras kunnen worden geërfd.

Ziekte van Cushing

Zichtbaar bij honden van middelbare leeftijd als gevolg van een hormoongevende tumor van de hersenen of de buikadrenale klieren. De excessieve cortisol (het zogenaamde “stresshormoon”) die hierdoor wordt geproduceerd, heeft een diepgaand effect op het lichaam, waaronder gewichtstoename, verminderde weerstand tijdens het exercise, verhoogde eetlust, haaruitval en pigmentatie van de huid.

Cranial Cruciate Ligament Rupture

Verlies van stabiliteit in het kniegewricht als gevolg van degeneratie van de ligamentvezels. De symptomen worden meestal zichtbaar na een kleine trauma, zoals het ongelukkig belanden na een sprong. Chirurgie is vereist om de normale gewrichtsfunctie op de lange termijn te behouden.

Epilepsie

Kan worden gezien als aanvallen of andere veranderingen in bewustzijn bij honden vanaf zes maanden. Hoewel de episodes traumatisch kunnen zijn om te zien, leven veel honden relatief normaal met infrequent optredend aanvalgedrag en hoeven ze mogelijk niet te worden gemerkt.

Heupdysplasie

Een erfelijke aandoening van de heupgewrichten die lamheid veroorzaakt bij jonge honden. Sommigen lijken later de pijnlijke fase van het probleem te groeien, maar hebben waarschijnlijk op jonge leeftijd te maken met degeneratieve osteoartritis. Kan worden opgespoord door röntgenfoto-examen en moeten individuen met de aandoening niet worden gebruikt voor fokkerij.

Pancreatitis

Ontsteking van de pancreas, een spijsverteringsorgan dat langs de maagwand ligt, kan ernstige buikpijn, braken en andere ernstige complicaties veroorzaken. Het probleem kan worden getriggerd door het eten van voedsel met veel vet, trauma of bepaalde geneesmiddelen, maar heeft vaak geen duidelijke oorzaak.

Het komt vaker voor bij overgewichtige honden en de behandeling omvat intraveneuze vloeistoftherapie en het voeden van een dieet met ultralaag vetgehalte.

Oefeningen en activiteiten

Oefening is een absolute must voor de Aussiedoodle. Zonder oefening wordt deze hond hyperactief en is waarschijnlijk rampzalig voor het huis. Eigenaren moeten minimaal negentig minuten per dag wandelen, maar het is ideaal als ze ook kunnen hardlopen, zwemmen of andere activiteiten doen.

Gelukkig heeft deze slimme hond meestal een zeer goede geheugen en kan hij dus vrij uitgelaten worden, zonder dat de eigenaar zich per se tot hetzelfde niveau hoeft te verhogen. Naast de gedragsconsequenties van inactiviteit kunnen Aussiedoodles gevoelig zijn voor gewichtstoename en moeten ze ook aan een consistent dieetregime worden gehouden.

Verzorging

De Aussiedoodle wordt verwacht een lichte shedder te zijn, maar dit kan niet worden gegarandeerd, vooral als de Aussie-genen overheersen en het haar een rechtere karakter geeft. Gemiddeld hebben de meeste een borstelbeurt nodig, minstens elke andere dag, en een trim om de paar maanden. Net als bij elke hond zijn nagelknippen en dagelijks tandenpoetsen ook essentiële elementen van de dagelijkse verzorging.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie