Australian Cattle Dog

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

De Australian Cattle Dog ontwikkelde zich in het begin van de jaren 1830 vanwege de behoefte aan een hond die vee kon hoeden in de barre omgeving van Australië. Het ras van vandaag is het resultaat van jarenlang selectief fokken.

Als je de naam van deze hond hoort, hoef je natuurlijk niet lang na te denken over de oorsprong, de Australian Cattle Dog komt onmiskenbaar uit Australië. In Australië was er in het begin van de 19e eeuw veel behoefte aan werkhonden. Voor dit doel kruisten de Australiërs een wilde hond, de Dingo, met de bekende Collie.

Anglo Keltische Australiërs brachten de Australian Cattle Dog vanuit de kustgebieden naar Australië. Ze vonden daar ideale omstandigheden om vee te houden. Hun huidige herdershonden waren niet bestand tegen de extreme hitte en het ruige terrein. En dus gingen ze op zoek naar een sterke hond om in deze nieuwe omgeving te kunnen werken.

australian cattle dog hond

Uiterlijke kenmerken

AfkomstAustralië
GroepKruisingen
HoogteReuen: 43 centimeter
Teven: 52 centimeter
GewichtTussen de 16 – 25 kg
Levensverwachting13 tot 15 jaar
KleurMeerdere kleuren en variaties mogelijk

Geschiedenis van de Australian Cattle Dog

De Cattle dog bleek een ideale hulp bij het hoeden van het vee. Alhoewel dit een actieve hond is die graag voor zijn baasje werkt, is het een hond die niet vaak blaft. Maar wat zeker is, als eigenaar van deze trouwe viervoeter moet je de tijd vrijmaken om met hem aan het werk te gaan, zo niet dan doe je hem echt tekort.

Bij tekort aan aandacht en beweging heeft de Cattle Dog de neiging om zelf naar bezigheden op zoek te gaan en dan kan hij voor de eigenaar ‘vervelende’ dingen overhoop halen. Dus regelmatig een flinke wandeling is aangeraden voor deze hond, wat over het algemeen ook ten goede komt voor het baasje.

De Smithfield-hond werd gefokt door de dingo te temmen, een wilde hond die in de struiken van Australië leeft. De Bearded Collie maakt ook deel uit van deze mix en zou hebben geleid tot het hoogste niveau van hoedenvaardigheden. Deze honden werden vervolgens gefokt met Dalmatiërs. Dit betekende dat ze niet alleen uitstekende pastorale vaardigheden hadden, maar ook affiniteit hadden met het werken met paarden om hun land te beschermen.

Thomas Hall uit Australië speelde een belangrijke rol in het fokproces van de Australian Cattle Dog. Net als veel andere hondenrassen, houdt hun herdersstijl het achtervolgen van vee in. Thomas Hall kreeg de bijnaam “Hall’s Shiraz”. Het is niet bekend wanneer hij naar Amerika ging. In 1980 werd hij toegelaten tot het stamboek van de American Kennel Club.

Zijn buitengewone pastorale vaardigheden, ijver en doorzettingsvermogen. Laat hem op veel Amerikaanse boerderijen werken. Vooral in warmere staten waar collies en Australische herders het moeilijk hebben. Australian Cattle Dogs worden steeds populairder als gezelschapshonden bij actieve gezinnen.

De Australian Cattle Dog is ook heel beschermend van karakter en zal een vreemde laten merken dat voor een bezoekje aan jouw gezin en je bezittingen eerst zijn toestemming gegeven moet worden. Dit is ook de reden dat hij even tijd nodig heeft om vertrouwd te raken met mensen die hij nog niet zo goed kent. Eenmaal dat vertrouwen gewonnen, is hij ook voor deze bezoekers een goede gastheer.

Karakter van de Australian Cattle Dog

De Australian Cattle Dog is een winterharde hond. Zijn persoonlijkheid staat bekend om zijn kracht om door te zetten, zelfs nadat hij ernstig gewond is geraakt. Deze hond is bestand tegen de extreme hitte van de Australische outback. Voor degenen die graag in de zon zitten en hun vakantie in warme landen doorbrengen, is dit de perfecte hond.

Dit karakter is een hardwerkende hond die van niets anders houdt dan van werken. Je zult andere manieren moeten vinden om hem aan het sporten te krijgen als hij zijn normale werk niet doet. Je kunt deze hond niet lang niets doen. Het leidt tot een ramp. Dit is één van de belangrijkste redenen waarom veel van deze honden het dierenasiels wordt gebracht.

Het is een hele leuke hond voor degenen die aan hun behoeften kunnen voldoen. Als je geluk hebt, kun je urenlang met je hond spelen. Het is ook een goede metgezel om mee te trainen. Hij heeft even tijd nodig om te wennen aan mensen buiten zijn roedel. Hij kan zowel een gezins- en waakhond zijn.

Hij houdt van al zijn familieleden, maar is vooral gehecht aan degenen die hij als zijn belangrijkste verzorger beschouwt. Hij is meer gehecht aan één persoon dan aan het hele gezin. Dit is ook gebruikelijk bij Duitse herders. Dit ras wordt soms een Velcro hond genoemd omdat ze veel aandacht vragen.

Uiterlijk & Formaat van de Australian Cattle Dog

Dit middelgrote hondenras weegt tussen de 16 en 25 kilogram. De schofthoogte van deze honden ligt tussen de 43 en 51 centimeter. Volgens de ras standaard is hij compact en sterk met een symmetrische bouw. Zo hoort een werkhond eruit te zien. De kop is groot, afgeplat en heeft een evenredige snuit.

Zijn grote driehoekige oren zijn alert en rechtopstaand. Ze zijn middelgroot met ovale ogen. Australian Cattle Dogs zijn te vinden met heterochromie. Dit is een pigmentverandering in het oog die een enkel blauw oog of een enkel rood oog veroorzaakt.

Dit wordt een Blue Heeler of een Red Heeler genoemd. De neus is rond en vlezig, en de nek is dik en gespierd. Een hond met een lange staart. De staart is ook pluizig, en lijkt een beetje op die van een vos.

cattle dog australie

Kleuren & Vacht van de Australian Cattle Dog

De vacht van de Australian Cattle Dog is zacht en kort. Zijn onder vacht is dicht en kort, waardoor hij warm is in de winter en koel in de zomer. De buitenvacht is dicht. Elke haarlok klampt zich vast aan het lichaam en heeft een hardheid die regen afstoot.

Zijn haar is korter rond zijn oren en aan de voorkant, vergelijkbaar met het haar op zijn benen. Het is hetzelfde als een lange vacht rond de nek en onderbuik. Zijn vacht is 2,5 tot 4 centimeter lang.

Veel mensen geloven dat er twee soorten Australian Cattle Dog zijn. Ze zijn allebei hetzelfde en beide kunnen vlekken hebben. Alleen de vacht is anders. De Blue Heeler is zwart, grijs en wit van kleur, terwijl de Red Heeler zwart, bruin en wit kan zijn. Er wordt streng gecontroleerd op kleur, als je ooit van plan bent om naar een hondenshow te gaan met dit hondenras.

Beweging van de Australian Cattle Dog

De Australian Cattle Dog is een zeer energieke hond. Hij wil het liefst de hele dag voor je aan het werk. Deze honden hebben tenminste 1,5 uur intensieve inspanning nodig. Een korte wandeling door de buurt is niet genoeg voor deze hond.

Hij heeft zware inspanning nodig om zijn hart sneller te laten kloppen. Dat is niet alles. Hij heeft veel spel en stimulatie nodig als je thuis bent. Hij kruipt niet alleen op de bank en slaapt. Hij zal interactief spel nodig hebben, zoals touwtrekken en tuin halen.

Deze honden moeten ook alleen kunnen spelen met bijvoorbeeld puzzelspeelgoed voor honden en kauwstaven. Als deze hond zijn energie niet kwijt kan, dan kan dit voor ongewenst gedrag zorgen. Hij graaft dan bijvoorbeeld gaten in de tuin, vernield meubels en sloopt hij z’n hondenmand. Dit leidt ook tot problematisch en ongecontroleerd gedrag rondom het huis.

En het is geen comfortabele thuisomgeving met zijn kauwtechniek. Het is dus erg belangrijk om eerlijk te zijn over welke oefeningen je hem kunt geven. En het is niet geschikt voor het gemiddelde gezin.

cattle dog

Leefomgeving van de Australian Cattle Dog

Deze honden zijn geschikt voor grote huizen en appartementen, maar hebben toegang tot de tuin nodig. Een hond die houdt van de natuur, frisse lucht en geuren. Hij houdt van rennen en jagen op dieren, dus de tuin moet veilig zijn. Australian Cattle Dogs zijn meesters in ontsnapping.

Ze houden van hun kinderen en behandelen ze als familie. Maar alleen als hij opgroeit met kinderen. Hij kan zijn nieuwe broers en zussen niet zien als leden van het gezin, maar als dieren die beschermd moeten worden. Deze honden kunnen doorgaans goed overweg met gezinnen die al kinderen hebben, deze zien ze als een ouder gezinslid.

Zijn jachtinstinct moeten ook worden overwogen bij het evalueren of deze honden goed bij het gezin past. Als hij een kind of dier aanziet voor een kuddedier, dan kan hij bijten. Dit leidt tot frustratie en mogelijk letsel. Dit zijn allemaal belangrijke factoren om te overwegen. Als ze in de juiste omgeving worden opgevoed, zullen ze het goed doen in een familiale omgeving.

Training van de Australian Cattle Dog

Dit ras is net zo onafhankelijk als veel andere uitstekende werkhonden. Hoewel hij kan worden getraind in hoeden. Komt het vooral door zijn natuurlijke instincten en niet door zijn opvoeding?

Hij is een sterke en koppige hond en heeft een vastberaden baasje nodig. Dit ras wordt niet aanbevolen voor nieuwe hondenbezitters. Hij is koppig en luistert niet altijd. Als hij zich goed voelt, zal hij naar je luisteren. We raden aan om uw Australian Cattle Dog in te schrijven voor een puppycursus.

Een doordachte benadering van training wordt aanbevolen voor dit ras. Speelgoed en hondenballen motiveren dit ras, dus zorg ervoor dat je ze tijdens de training gebruikt. Aanhoudend! Het is mogelijk om een ​​koppige hond ervan te overtuigen dat dit niet mogelijk is.

Hij is van nature beschermend voor zijn familie, dus het is belangrijk om vroeg met hem om te gaan. Hij kan overdreven beschermend worden als hij niet vroeg gesocialiseerd wordt. Neem hem mee naar buiten met andere honden. Neem hem mee naar binnen en laat hem nieuwe dingen zien en horen.

Laat hem geen dieren of mensen naar huis jagen. Je kunt hem afleiden als je hem dat ziet doen. Dit gedrag mag niet worden getolereerd. Het kan leiden tot disfunctionele gezinsstructuren. Onderzoek hoe je dit gedrag het beste kunt voorkomen en wees klaar om snel te reageren als hij dat doet.

Dit ras vereist bench training. Je moet op zoek naar banken gemaakt van versterkt staal. Dit is nodig om hem in de box te houden. Bovendien raad ik aan om hem aan de lijn te trainen, omdat hij niet goed zonder riem kan.

australian cattle dog

Gezondheid van de Australian Cattle Dog

De Australian Cattle Dog is een zeer gezonde hond. Hij kan gemiddeld 12-16 jaar leven. Zorg ervoor dat hij regelmatig veterinaire bezoeken heeft en actief en gezond is. Je kunt hem ook gezond houden door hem het beste voedsel te geven dat hij zich kan veroorloven.

Hij heeft meer kans dan anderen om bepaalde gezondheidsproblemen te hebben. Hier zijn enkele termen om op te letten. Deze lijst is niet uitputtend, maar het is een goed startpunt.

Heup- en elleboogdysplasie

De meest bekende gezondheidsproblemen bij honden van gemiddelde grote is heup- en elleboogdysplasie. Bij de kleinste Labradoodle komt dit vrijwel niet voor. In het geval van deze ziekte groeien de gewrichten te snel waardoor er problemen kunnen ontstaan.

Helaas kan deze aandoening leiden tot vervelende klachten zoals pijn bij het lopen of artritis. Ook kan het zijn dat de hond moeite heeft met staan, wandelen of andere inspanningen. Helaas zijn beide ouders van de Labradoodle vatbaar voor deze aandoening.

Oogaandoeningen

Problemen met de ogen kunnen bij deze honden helaas ook ontstaan. Een veelvoorkomende aandoening van de ogen is cataract en progressieve netvliesbeschadiging. In sommige gevallen kan je die goed behandelen. Als je er niets mee doet is de kans groot dat de Labradoodle zijn gezichtsvermogen deels, of geheel verliest.

Doofheid

Australian Cattle Dogs zijn, net als veel herdershonden, vatbaar voor erfelijke doofheid. Gerenommeerde fokkers zullen een BAER test uitvoeren om te bepalen of de pups doof zijn.

Voeding voor de Australian Cattle Dog

Australian Cattle Dogs zijn erg energiek, maar hebben twee tot drie maaltijden per dag nodig. Het hangt allemaal af van hoe energiek hij is en of hij een werkhond is. Het hangt ook af van zijn leeftijd en lengte. Volg altijd de aanwijzingen op de verpakking om er zeker van te zijn dat hij niet verhongert. Overgewicht is niet goed voor uw hond en is ongezond.

Geef uw hond altijd voer dat geschikt is voor het ras. Dit is vooral belangrijk voor puppy’s omdat het alle voedingsstoffen bevat die ze nodig hebben voor groei en ontwikkeling. Zoek naar hondenvoer met hoogwaardige ingrediënten gebruiken en een uitgebalanceerd dieet aanbieden. Overweeg om op de leeftijd van 1 jaar over te schakelen op droogvoer voor volwassenen.

Een evenwichtige voeding moet bestaan ​​uit vleeseiwitten, gezonde koolhydraten, vetten, vezels, vitamines en mineralen. Vis, lijnzaad en visolie zijn rijke bronnen van gezonde omega-vetzuren. Het is ook goed voor de huid, vacht, de hersenfunctie en de algemene gezondheid. Daarom wordt aanbevolen om de hond minimaal 25% eiwitten te voeren. Dit houdt hem actief en helpt zijn hardwerkende spieren te behouden.

Australian Cattle Dog

Een goede verzorging

Australian Cattle Dogs hebben weinig verzorging nodig. De korte, gladde vacht van deze hond moet wekelijks worden geborsteld. Je hoeft je geen zorgen te maken over klitten of krullen. Een snelle borstelbeurt verwijdert al het dode haar en stof dat hij tijdens zijn avonturen verzamelt.

Een hondenborstel met zachte haren is het beste voor dit ras. Tijdens de ruiperiode verhaart ze veel. Om het afstoten onder controle te houden, moeten ze meerdere keren per week worden geborsteld. We raden aan om een ​​drop-apparaat aan te schaffen. Dit resulteert in minder haar op je bank en kleding, en meer haar op je borstel dat in de prullenbak belandt.

Hij moet elke 12 weken worden gewassen of zo vaak als hij nodig acht. De vacht is schoon en geurloos. Een natuurlijke hondenshampoo kan gebruikt worden om de huid en vacht op milde wijze te reinigen. U moet vroeg beginnen met wassen, zodat uw hond zich gemakkelijk kan wassen.
Houd de adem van uw hond fris en voorkom tandvleesproblemen.

Poets de tanden met een hondentandenborstel tenminste twee keer per week met hondentandpasta. Als hij actief is, verslijten zijn nagels van nature. Als het naar de bodem begint te vallen, is het waarschijnlijk te lang geleden. Veeg de oren eenmaal per week af met een vochtige doek om vuil en bacteriën te verwijderen.

De prijs van een Australian Cattle Dog

De Australian Cattle Dog is niet de meest bekende hond, maar er zijn veel betrouwbare fokkers. Honden van gerenommeerde fokkers kosten ongeveer € 800,-. De kans is groot dat je meer moet betalen als je op zoek bent naar een hond met stamboom.

Een vertrouwde fokker kan u door het proces leiden en veel vragen beantwoorden. Ze kunnen bij u thuis komen om er zeker van te zijn dat u de juiste familie voor dit ras bent. Ontmoet de ouders en puppy’s en vraag om een ​​gezondheidscertificaat!

Vermijd arme telers. Blauwe genezers die tegen lage prijzen worden verkocht, zijn mogelijk geen gezonde of zelfs blauwe genezers. Doe uw deel om deze praktijken te stoppen. Als je een slecht gevoel hebt, moet je onmiddellijk vertrekken.

Het verzorgen van een Australian Cattle Dog-puppy is niet zo duur, maar het is nog steeds duur. Het is belangrijk om alles te geven wat uw puppy nodig heeft, inclusief een hondenmand, halsband en hondentuig.

Denk ook aan een goede hondenverzekering en medische kosten. Bij het nemen van een definitieve beslissing moet met deze financiële verplichtingen rekening worden gehouden.

australian cattle dog kopen

Conclusie

Een opmerkelijk ras, de Australian Cattle Dog is spijkerhard. Deze hond kan bijna elke situatie aan, behalve wanneer hij voor langere tijd alleen gelaten wordt. Deze puppy is perfect voor extreme omgevingen en zwaar werk.

Hoewel onafhankelijk en koppig, is hij charmant, liefdevol, sociaal en erg leuk. Zoals je leest, heeft dit ras een speciale familie nodig. Niet geschikt voor standaard gezinnen. Indien compatibel, zal je een Australische herdershond vinden om je beste vriend te worden.

Wat kost een Australian Cattle Dog?

De Australian Cattle Dog is niet de meest bekende hond, maar er zijn veel betrouwbare fokkers. Honden van gerenommeerde fokkers kosten ongeveer € 800,-. De kans is groot dat je meer moet betalen als je op zoek bent naar een hond met stamboom.

Zijn Australian Cattle Dog’s aanhankelijk?

Ze zijn geweldig voor mensen die actief zijn en aanhankelijk en loyaal zijn aan hun familie. Ze zijn van nature voorzichtig met nieuwe mensen en situaties, waardoor ze een getalenteerde waakhond zijn als ze goed zijn opgeleid. Ze zijn een herdershond en zullen van nature proberen kinderen, auto’s en andere dieren te hoeden.

Je bent aan het einde gekomen van dit artikel en we hopen dat je er iets aan hebt gehad. Als je op basis van dit artikel nog vragen hebt horen wij dat graag in de reacties hieronder!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie