Australian Cattle Dog

australian cattle dog

De Australian Cattle Dog ontwikkelde zich in het begin van de jaren 1830 vanwege de behoefte aan een hond die vee kon hoeden in de barre omgeving van Australië. Het ras van vandaag is het resultaat van jarenlang selectief fokken.

Als je de naam van deze hond hoort, hoef je natuurlijk niet lang na te denken over de oorsprong, de Australian Cattle Dog komt uit Australië. In Australië was er in het begin van de 19e eeuw veel behoefte aan werkhonden. Voor dit doel kruisten de Australiërs een wilde hond (dingo) met een Collie. Daarna verbeterde men deze hond nog door kruising met de Dalmatiër, de Bull terriër en later mogelijk (weet men niet zeker) met de black-and-tan kelpie . Zo ontstond de Autralian Cattledog.

De Cattle dog bleek een ideale hulp bij het hoeden van het vee. Alhoewel dit een actieve hond is die graag voor zijn baasje werkt, is het een hond die niet vaak blaft. Maar wat zeker is, als eigenaar van deze trouwe viervoeter moet je de tijd vrijmaken om met hem aan het werk te gaan, zoniet dan doe je hem echt tekort. Bij tekort aan aandacht en beweging heeft de Cattle Dog de neiging om zelf naar bezigheden op zoek te gaan en dan kan hij voor de eigenaar ‘vervelende’ dingen overhoop halen. Dus regelmatig een flinke wandeling is aangeraden voor deze hond, wat over het algemeen ook ten goede komt voor het baasje 😉

De Australian Cattle Dog is ook heel beschermend van karakter en zal een vreemde laten merken dat voor een bezoekje aan jouw gezin en je bezittingen eerst zijn toestemming gegeven moet worden. Dit is ook de reden dat hij even tijd nodig heeft om vertrouwd te raken met mensen die hij nog niet zo goed kent. Eenmaal dat vertrouwen gewonnen, is hij ook voor deze bezoekers een goede gastheer.

De Australian Cattle dog is een heel leergierige hond die graag opdrachten voor je uitvoert. Het opleren van deze hond kost daarom niet overdreven veel moeite. Omdat de hond zo graag voor je werkt, kan je het leerproces goed combineren met beweging zoals bal- en speurspelletjes, apporteren etc… daarom ook zijn hondensporten zoals flyball, behendigheid en gehoorzaamheidsoefeningen iets waar je hem echt plezier mee doet.

Dus sluit je deze hond op in een kamertje om hem drie keer per dag een plasje te laten doen, dan is de kans groot dat er gedragsproblemen ontstaan, waar hij dus eigenlijk niks aan kan doen. De schofthoogte van de reutjes is ongeveer 46 cm tot 51 cm en voor de teefjes is dit 43 cm tot 48 cm. De Australian Cattle dog heeft de kleuren blauw en rood gespikkeld en het gewicht moet in verhouding zijn met de grootte. De gemiddelde leeftijd voor deze hond is 10 tot 13 jaar. Let bij de aankoop van de hond altijd op het gezondheidsattest van de ouders. Er kunnen zich heupproblemen voordoen bij deze honden en in sommige gevallen ook problemen met het gehoor en het zicht.

Lees ook: Top 15 keer de beste hondentondeuse
Product advies

Overzicht

Gemiddelde leeftijd
Australian Cattle Dogs kunnen tot 15 jaar oud worden.

Gemiddelde lengte en gewicht
43 cm tot 51 cm, 18 kg tot 22 kg

Persoonlijkheid, eigenschappen en temperament
De Australian Cattle Dog is een loyale, moedige, toegewijde hond met een natuurlijk vermogen om te werken en vee te hoeden. Hij is wantrouwend tegenover vreemden en zal de familie en hun bezittingen met zijn leven verdedigen. Hij is geen agressieve hond, maar als hij wordt geprovoceerd, geeft hij niet zonder slag of stoot op.

Met andere huisdieren
De Australian Cattle Dog kan goed overweg met andere huisdieren in een huishouden zolang ze geleidelijk en zonder druk aan elkaar worden voorgesteld. Australian Cattledogs zijn honden waar je echt wat mee moet doen. Je doet ze geen plezier met drie keer per dag een blokje om. Sterker nog: daar worden ze heel vervelend van. En terecht. De persoon waarbij dit ras het best past is dus iemand die actief met de hond kan bezig zijn. Niet alleen in wandelingen en balletjes gooien maar ook met denkspelletjes.

De meeste Cattledogs vinden het geweldig als ze iets moeten opzoeken wat jij hebt verstopt. Of zelf een klein probleem oplossen: hoe kom ik nou dwars door dat hek bij de kippen? 😉 Er zijn ook hondenpuzzels op de markt die je kunt gebruiken om een Cattledog te laten nadenken. Ze willen leren, steeds iets nieuws. En dat vergt soms nogal wat fantasie van de baas. Een Cattledog heeft een eerlijke, consequente baas nodig. Niet iemand die bij elk foutje op hem moppert, daar wordt hij heel onzeker van.

Maar iemand die hem beloont voor de goede dingen die hij doet. Die balans vinden is heel belangrijk. Een Cattledog wil ook niet zo zeer vóór zijn baas werken maar veel liever samen mét zijn baas. Een goede verstandhouding tussen baas en hond is dus essentieel voor de omgang in het dagelijks leven.

Verzorging

Hoewel de Australian Cattle Dog een werkhond is, kunnen ze goed gedijen in een gezin zolang ze voldoende beweging en mentale stimulatie krijgen. Consistente opvoeding is nodig om zijn intelligentie in positieve zin te kunnen gebruiken. Terwijl sommige dieren gemakkelijk te hanteren zijn, vereisen andere een goede kennis van ras specifiek gedrag om recht aan hen te doen.

Reuen kunnen erg rangbewust zijn. Onzekere en inconsequente mensen zouden geen herdershond moeten hebben. In de omgang met andere honden is een bijzondere verantwoordelijkheid vereist, aangezien vooral reuen graag een uitdaging aangaan.

Total
1
Shares
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vorige artikel
amerikaanse cocker spaniël

Amerikaanse Cocker Spaniël

Volgende artikel
australische kelpie

Australische Kelpie

Gerelateerde artikelen