Australische Kelpie

australische kelpie

De ruwharige Collies en de wilde honden van Australië, worden over het algemeen gezien als de voorouders van de Kelpie, waarbij de Collie in de vorige eeuw is gekruist voor rasverbetering. Australische en Amerikaanse literatuur wijst op een opvallende gelijkenis met honden die op het eiland Phu Quoc in de Golf van Siam leven.

In Australië werken gemiddeld 70.000 tot 80.000 Kelpies in de kudde; het aantal dieren dat als hond wordt gehouden is veel hoger. De Kelpie werd zo’n 100 jaar geleden als apart ras erkend en vernoemd naar de teef King’s Kelpie, die rond 1870 voor opschudding zorgde bij de Sheepland herdershondenwedstrijden. De Kelpie is niet bepaald geschikt voor het houden van appartementen.

De Kelpie is een zeer goede werkhond en doet geweldig werk bij het hoeden van schapen. Hij is alleen geschikt als gezinshond als hij voldoende bezig is. De Kelpie is niet geschikt om in appartementen te houden.

Lees ook: Top 15 keer de beste hondenvoerbak
Product advies

Overzicht

Gemiddelde leeftijd
De Kelpie leeft meestal tot 10 jaar. Met de juiste zorg en voeding kan hij tot 12 jaar leven.

Grootte en gewicht
De Kelpie groeit tussen de 43 en 51 cm en weegt tussen de 11 en 20 kg.

Persoonlijkheid, eigenschappen en temperament
De Kelpie is een snelle en slimme hond. Hij heeft een uitgesproken rij- en hoedinstinct. Hij is alert, maar niet geschikt als waakhond. Hij is levenslustig en werkt zeer zelfstandig. Hij heeft een consequente training nodig. Hij is draaglijk en mens- en kindgebonden.

Met andere huisdieren
De Kelpie kan goed overweg met andere huisdieren en honden.

Verzorging

De Kelpie heeft middellang, hard en steil haar in de kleuren zwart, bruin, rood, kastanjebruin, chocolade en rokerig. Met zijn korte, weerbestendige vacht is het een van de gemakkelijk te verzorgen honden. De vacht is relatief gemakkelijk te verzorgen. Regelmatig poetsen is voldoende om het schoon en glanzend te houden.

Beelden mark galer @Flickr

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige artikel
amerikaanse cocker spaniël

Amerikaanse Cocker Spaniël

Volgende artikel
australische herder hond

Australische herder