Australische Terriër

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

De Australische Terriër (of ‘Aussie’) heeft de eer om de eerste inheemse hondenras te zijn die in Australië geregistreerd is. Hij is ook het kleinste ras van werkende terriërs, maar niemand heeft dit uitgelegd aan de Aussie die een grote, dappere karakter heeft. Oorspronkelijk gefokt om knaagdieren te beheersen in de boerderijen van de vroege kolonisten; de Aussie is een terriër door en door.

Als zodanig is hij moedig, sterk, koppig en met een neiging om zelfstandig te denken. Maar naast deze typische terriër-eigenschappen is hij ook een huismus, die er voorkeur aan geeft binnen te leven met gezelschap, in plaats van in een buitenkennel. De Australische Terriër heeft namelijk een reputatie om zich te hechten aan zijn mensen en empathisch te zijn voor hun stemmingen.

De Aussie zal gelukkig leven in een appartement, zolang hij maar genoeg oefening krijgt. Maar wees gewaarschuwd, een verveelde Australische Terriër is geneigd zijn eigen entertainment te maken door te blaffen, te kauwen of te graven. Zijn sterke prooidrift maakt hem niet geschikt voor het leven naast andere huisdieren, zoals katten of kleine zoogdieren, en zijn bazige aard kan wrijving veroorzaken met andere honden.

Over & Geschiedenis

De Australische Terriër is ongelooflijk voor zoveel redenen, waaronder dat hij het kleinste ras van werkende terriërs is en dat hij in 1868 het eerste inheemse ras werd geregistreerd in Australië. Het verhaal van de Aussie begint in de 18e eeuw met de vroege Europese kolonisten. Laatstgenoemde hadden een harde moedige hond nodig om knaagdieren en slangen te beheersen op hun land.

Het ras ontwikkelde zich door het fokken van de Coated Terrier (wiens wortels liggen eeuwen eerder in Schotland) met geïmporteerde Britse terriërs, zoals de Yorkshire, Skye, de nu uitgestorven Black & Tan Terriër en Dandie Dinmont.

De resulterende Australische terriër was zowel sterk als klein, de perfecte maat om rattenholen uit te graven. Bovendien beschermde zijn ruwe jas hem tegen zowel zijn prooi als het klimaat. Met een onvermoeibaar werkethos en een voorkeur voor het bij mensen zijn, werd de Aussie snel een onmisbare wachter van boerderijen, goudmijnen en waterkanten.

De Australische Terriër kwam in de vroege 20e eeuw aan op Britse stranden. De Aussie was favoriet geworden bij Engelse diplomaten die naar Australië werden gestuurd, en toen ze thuiskwamen, brachten ze deze trouwe hond mee.

Uiterlijk

Met een schouderhoogte van ongeveer 25 centimeter is de Aussie een kleine, compacte hond. Hij is gebouwd voor activiteit met korte maar goed verhouden benen, sterke schouders en een diepe borstkas. Hij heeft ook een natuurlijk uitziend gezicht met een goede snuitlengte en kenmerken die worden benadrukt door stijve oren en heldere, intelligente ogen.

De Australische Terriër heeft een ruwe vacht, ontworpen om te gaan met het ruwe Australische klimaat. Over het lichaam en de benen groeit het haar tot een maximum van twee inch lang, maar het kan rond het hoofd en de nek langer groeien. De vachtkleur is blauw en tan, rood of tan.

Denk aan de Aussie als een terriër met een vleugje zachtheid. Deze kleine hond heeft alle typische eigenschappen van de terriër, zoals moed, durf en onafhankelijkheid, maar houdt ook van mensen om zich heen. De Australische Terriër is erg bekend om een ​​sterke band met zijn eigenaar te ontwikkelen, zo sterk dat hij op zijn stemming aanpast en rustig is als de eigenaar stil is of als een clown omgaat als de eigenaar blij is.

Lees ook: Top 15 keer de beste hondentondeuse

Product advies

Deze liefde voor mensen strekt zich uit tot degenen met wie hij bekend raakt, zoals kinderen en ouderen, hoewel hij afstandelijk kan zijn wanneer hij voor het eerst wordt voorgesteld. Deze kwaliteiten van trouw en wensen om deel uit te maken van het familieleven betekenen dat puppies het potentieel hebben om geweldige familiehonden te worden wanneer ze vanaf het begin goed gesocialiseerd zijn.

Een sterke prooidrift en de behoefte om een top hond te zijn, kunnen het leven van katten in huis of andere honden echter verschrikkelijk maken, dus als je je hart hebt verpand aan een Australische Terriër, is het het beste als hij een alleenstaande hond is.

Het is een wijze eigenaar die begrijpt dat de Aussie graag de controle neemt, en een trainingsstrategie inzet om te voorkomen dat hij de roedel aanvoert. Australische terriërs zijn inderdaad hoog trainbaar, maar vervelen zich snel, dus zorg ervoor dat je de hond motiveert met behulp van beloningsgebaseerde training en dat de sessies fris en leuk blijven.

Als de Aussie verveeld is, maakt hij zijn eigen entertainment met zijn favoriete hobby’s van blaffen, achtervolgen of graven, en om dit te voorkomen, is een toewijding aan dagelijkse intensieve oefening vereist. Dus, alhoewel de Aussie zich kan aanpassen aan het appartement, moet je tijd en energie steken in het dagelijks bezig houden van hem.

Training

De Australische Terriër is van nature intelligent en een snelle leerling … wanneer hij ervoor kiest om te luisteren. Houd zijn interesse tijdens de training hoog door gebruik te maken van snoepjes of speelgoed als motivatie, en wees niet bang hoge standaarden te stellen, want dit geeft hem vitale mentale stimulatie.

Het nadeel van de terriër-intelligentie is dat hij snel slechte gewoonten kan oppikken. Als je per ongeluk slecht gedrag beloont, zoals het stille blaffen door het aanbieden van een kauwstok, zal hij gemakkelijk de verkeerde boodschap leren en zal het blaffen erger worden.

Gezondheid

De Australische Terriër is eigenlijk een gezonde ras met relatief weinig specifieke ras gezondheidsproblemen. Als hij ontwikkelt problemen deze zijn meestal gerelateerd aan allergieën, diabetes, of zijn achterpoten.

Allergieën

Als ras, lijdt de Australische Terriër meer dan zijn eerlijke aandeel van allergieën. Hij kan gevoelig zijn voor een aantal allergenen in de omgeving, variërend van natuurlijke, zoals pollen en schimmel sporen, tot kunstmatige, zoals luchtverfrissers of geurkaarsen.

Honden absorberen allergenen door de huid en dus de klassieke symptomen jeuk en rood, ontstoken huid. Hoewel allergieën niet kunnen worden genezen, kunnen ze vaak wel worden gecontroleerd met een mix van het vermijden van bekende allergenen, het bevorderen van een gezonde huid, en moderne medicijnen.

Diabetes Mellitus

Suikerziekte resulteert uit een mismaatch van de hoeveelheid en de werking van insuline op de bloedsuikerspiegel. Dit leidt tot verhoogde glucose in het bloed en symptomen, zoals excessive dorst, frequente urinatie, en gewichtsverlies. Links onbehandeld problemen instellen, zoals cataracten en een giftige toestand. Andere risicofactoren voor diabetes zijn overgewicht en het niet castreren van de vrouwelijke hond. Daarom is de wijze Aussie eigenaar houden van hun hond slank en ontkleeden vrouwtjes.

Luxerende patella

Een alternatieve term voor deze aandoening is “wiebelige kniekepels”. De patella’s (of kniekepels) taak is om een ​​draagvlak te bieden voor de dijspieren te trekken op wanneer het been strekt. Wanneer er teveel zijwaartse beweging in de kniekepel, kan dit ervoor zorgen dat het been in de verkeerde positie vast, waardoor de hond een stap overslaan. Luxerende patella kan variëren in ernst van minimaal (het overslaan van de enkele stap) tot ernstig (debiliterende lameness). Behandeling varieert volgens afkomstige van incidentele pijnbestrijding tot reconstructieve chirurgie.

Legge-Perthe’s Disease

Deze heup aandoening komt voor bij jonge honden, van minder dan één jaar oud. Een slechte bloedtoevoer naar het ontwikkelende heupbot veroorzaakt een zwakke bovenste dijbeenspier, die verkruimelt en vervalt. Dit leidt tot ernstige lameness en ongemak. Een chirurgische ingreep genaamd een excisie arthroplasty is vereist. Dit verwijdert het beschadigde bot, zodat de heup kan vrij bewegen en zonder pijn.

Oefeningen en activiteiten

De Australische Terriër kan klein zijn en houdt ervan bij mensen, maar hij is geen schoothond. Denk aan hoe hij verdiende zijn geld – ratten en het kwijtraken van slangen – en je snel begrijpen hij is een actieve, moedige kerel. Zorg ervoor om hem een ​​uitlaatklep voor dit gedrag met genoeg van de oefening en spelletjes, zoals achtervolging of samen touwtje trekken met een hondentouw.

Een Aussie eigenaar moet de toewijding aan het uitoefenen van hun hond ten minste twee keer per dag, met een sessie van minstens een uur lang. Minder dan dat, en hij zal graven in je tuin en blaffen naar de buren.

Verzorging

De Australische Terriër heeft een low maintenance jas. Het hoeft niet professioneel geborsteld of geknipt, hoewel sommige eigenaren kiezen om hun Aussie hand-striped. De laatste terzijde, dat ruwe korstje zorgt voor zichzelf, met een wekelijkse borstel helpt om natuurlijke verzorgende olie over het haar te verspreiden om het waterdicht te maken.

Het is echter een goed idee om de vacht na elke wandeling, afval in het haar vast te maken en te controleren op te halen uitwendige parasieten, zoals teken. Wanneer de Australische Terriër krijgt genoeg oefening hoeft u niet zijn klauwen knippen, maar ze toch controleren, vooral als hij voornamelijk loopt op het gras, want dan kunnen ze dan overgroeien.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie