Baknijd bij honden voorkomen en afleren

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 30 januari 2023 door Kimberly

Voor het goed functioneren van de hond binnen het gezin is het inderdaad belangrijk dat je gewoon bij hem in de buurt kunt zijn, zonder dat hij gromt. Wat echter een grote misvatting is, is dat je de bak zou moeten weghalen. In een wolvenroedel wordt dan misschien lang geruzied over de verdeling van een prooi, als de buit eenmaal is verdeeld, wordt er door niemand meer iets afgepakt.

Dan heeft zelfs de laagst in rang geplaatste wolf het recht om zijn voedsel te verdedigen ten opzichte van een hoger in rang geplaatste. U vertoont dus voor uw hond onnatuurlijk gedrag als u de eenmaal verdeelde buit (zijn etensbak) weer gaat weghalen.

Niet weghalen maar toevoegen

In plaats van de bak weg te halen bij uw hond, moet uw hond leren dat hij geen angst hoeft te hebben dat u de bak weg zult halen. U moet hem dus het vertrouwen geven dat de aanwezigheid van uw hand in de buurt van zijn voerbak betekent dat er juist iets (lekkers) bij komt. Hoe gaat u te werk? U zet zijn lege voerbak neer en gaat op een krukje naast de bak zitten.

Nu gooit u een handje met brokken in zijn voerbak, terwijl u zachtjes tegen hem praat. Dit herhaalt u een paar keer. Uw hond leert dus dat uw hand juist iets positiefs is. U kunt ook zo heel af en toe een koekje tussen de brokjes laten vallen: nog leuker!

Werken voor zijn eten

U kunt bovendien de betekenis van het eten veranderen door hem, gedurende de dag, te laten werken voor zijn eten. Hij krijgt het dus niet meer gewoon uit zijn bak, maar uit uw hand, maar alleen als hij hiervoor iets gedaan heeft. Hij leert dat het krijgen van voer het gevolg is van goed gedrag. Las zo af en toe eens zo’n werkdag in voor uw hond.

Ruilhandel als training

Doet u een spelletje met uw hond en wilt u dat hij het speeltje loslaat zonder te trekken of te grommen? Zoek een tweede speeltje dat uw hond net zo leuk vindt als het eerste speeltje. Pak een speeltje niet vast als u wilt dat hij het loslaat, maar houd het tweede speeltje voor zijn neus. Doe alsof dit het leukste speeltje ter wereld is en u zult zien dat uw hond uw speeltje liever wil hebben dan het speeltje dat hij in zijn bek heeft. Hij moet dan het speeltje wel laten vallen.

Op dat moment zegt u vrolijk: ‘los’. Zijn beloning voor het loslaten is het gooien van het tweede speeltje. Dit kunt u een paar keer herhalen. Stop op het hoogtepunt van het spel met het commando ‘genoeg’. Als u dit regelmatig oefent, wordt het commando ‘los’ gewoontegedrag.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie