Barbet

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

De Barbet is een Frans waterhond die zijn naam dankt aan zijn baard (Barbe in het Frans). Het is een zeer oud ras en zijn voorvaderen horen tot de vijftiende en zestiende-eeuwse waterhonden, dat wil zeggen honden die als taak hadden bij en in het water te werken, waarbij het er vooral om ging vogels op te jagen en te apporteren. Zijn dikke waterafstotende vacht geeft de Barbet de mogelijkheid om gedurende lange tijd in koud water te zijn.

De jachtinstinct is in de loop der jaren bij vele honden wel wat verloren gegaan maar als je het van pup af aan stimuleert kunnen ze wel voor dit doel ingezet worden. Tegenwoordig wordt hij vooral als huishond gehouden. De Barbet is een zeer oud ras. Kynologen zijn het niet geheel eens over zijn afkomst, maar vermoedelijk waren zijn voorouders Afrikaanse herdershonden en kwam hij met de Arabieren mee naar Zuid-oost Frankrijk.

Geschiedenis van de Barbet

Ten tijde van de Merowingers was Gallië bedekt met enorme wouden en de landbouw was nog maar weinig ontwikkeld. De belangrijkste vorm van bestaan was de jacht. De meest voorkomende hondenrassen waren lopende honden, doggen en windhonden. In die tijd bestonden er nog geen herders-, voorstaande of gezelschapshonden. Dat was gunstig voor de ontwikkeling van de Barbet: gemakkelijker te voeden dan de dog en minder druk en onstuimig dan de lopende hond, kon de Barbet voor de jacht ingezet worden.

Dit tot groot genoegen van de boeren, voor wie het in die tijd verboden was om bepaalde jachthondenrassen te bezitten en/of te gebruiken, omdat dat slechts aan de hoogste standen was voorbehouden. De eigenschappen van de Barbet als apporteerhond en als beschermer van vee en erf, zorgden ervoor dat hij de ideale hond van de “kleine man” werd.

Lees ook: Top 15 keer de beste donut hondenmand

Product advies

Sinds de middeleeuwen was de Barbet in Europa bekend onder de naam “Waterhond”. Zijn rasnaam “Barbet” kreeg hij in de 16e eeuw. Er zijn diverse tekeningen van Barbets gevonden uit die tijd. Hij werd afgericht voor de jacht op eenden en zwanen. De Franse natuuronderzoeker Buffon (1707-1788) vermeldt in zijn “histoire naturelle”, dat de Barbet door de fokker Spallannzani in 1779 voor de eerste kunstmatige bevruchting gebruikt werd.

De herkomst van de Barbet

Aan het einde van de 19e eeuw was hij alleen nog als jachthond bij stropers en boeren te zien en stierf het ras bijna uit. De Barbet is waarschijnlijk de voorouder van diverse langharige rassen met een min of meer wollige en gekrulde vacht (Poedel en Bichon) en is direct verwant aan herdershonden zoals de Briard.

De eerste direct afstammeling van de Barbet is zeker de Espaignol, een snelle Spaanse jachthond, die op zijn beurt de voorouder van de Spaniels is. Gelijktijdig geldt ook de Newfoundlander als afstammeling van de Barbet, omdat er in de 18e eeuw op vele Franse en Engelse schepen Barbets aan boord waren. Bovendien voeren Baskische vissers in die tijd vaak naar het eiland Newfoundland.

In de Pyreneeën heeft de Barbet zeker bijgedragen aan het ontstaan van de Catalonische Herdershond (aan de Spaanse kant) en aan het ontstaan van de Pyrenese Herdershond (aan de Franse kant). In het Bekken van Parijs (de laagvlakte waarvan Parijs het middelpunt is) hielp hij bij de ontwikkeling van de Briard. Bovendien kan men aannemen, dat kruisingen tussen de Barbet en de Laufhund tot de Griffon leidden.

barbet pup

In de 18e eeuw werd de vachtkleur van honden een criterium voor hun populariteit. Unikleuren zoals zwart en wit hadden de publieke voorkeur. Zwarte en witte Barbets werden met Spaniels en andere staande honden gekruist tot de zogenaamde kleine Barbet en de Poedel.

Later werden deze beide rassen uit elkaar gehouden: de poedel met krulvacht en weinig wol paste beter bij de toenmalige smaak en werd daardoor populairder. De Barbet werd zeldzamer en tegen het einde van de 19e eeuw, toen ook de waterjacht minder voorkwam, verdween hij bijna van de Franse kynologische ras lijst. Tegenwoordig verheugt de Barbet zich weer in een stijgende populariteit, dankzij zijn prettige vrolijke karakter en door het zorgvuldige werk van verantwoordelijke fokkers.

Ras beschrijving

Het is een stevige gebouwde hond.
Heeft een wollige gekulde vacht.
De vacht is waterafstotend.
De kleur is meestal zwart of bruin.
Teef 53-61 cm
Reu 58-65 cm

Omdat de vacht niet verhaard is de Barbet zeer vaak geschikt voor mensen met een hondenallergie. Voor meer informatie over hondenallergenen zie kopje Divers. De vacht heeft wel verzorging nodig; zie kopje vachtverzorging.

Karakter

Het is een levenslustige hond die van spelletjes en wandelingen houdt maar in huis erg rustig is. Ze zijn totaal niet agressief of nerveus. Is aanhankelijk en vriendelijk tegen mensen, oud en jong en andere dieren.
De Barbet heeft een liefdevolle maar consequente opvoeding nodig. Heeft anders de neiging om de leiding te nemen. Hij voelt de zwakheden van zijn baas aan. Is gevoelig voor stemgebruik. Het is geen waakhond, blaft weinig.

Zoals iedere hond heeft ook een Barbet zijn beweging nodig. Dagelijks een lange wandeling waarbij de hond ook los kan lopen, wordt zeker gewaardeerd. Maar ook naast de fiets mee of behendigheid is geschikt. Het is belangrijk dat een Barbet ook geestelijk actief gehouden wordt. Tijdens het wandelen doe ik regelmatig een verstop spelletje zodat ze moeten speuren. Of laat ik ze zitten en loop zelf een 100 meter door, waarbij ze dan op mijn commando mogen komen, of boomstammen gebruiken voor een behendigheidsspelletje. Daarnaast zijn er tal van hersengym spelletjes die je met je hond kan doen.

De Barbet is voor vele doelen inzetbaar; als huishond, als jachthond, blindengeleidehond, therapiehond bij b.v. mensen met autisme, als hulphond of als bezoek hond bij ouderen. Onderzoek heeft uitgewezen dat ouderen en mensen met dementie rustiger worden als ze een hond zien en mogen aaien. (AAT aaien als therapie). De Barbet behoort tot de hypoallergene honden en hierdoor zijn ze eerder welkom in zorginstellingen.

Vachtverzorging

De vacht van de Barbet is hyperallergeen, hierdoor is de hond voor veel mensen met een hondenallergie wel geschikt. zie onder kopje divers allergieën. Omdat de Barbet geen haren verliest vraagt het wel de nodige onderhoud. De oude haren blijven in de vacht hangen en moeten met borstelen verwijderd worden om klitten te voorkomen, gemiddeld een keer per week/ 2 weken. Gebruik hiervoor een hondenborstel die geschikt is voor zijn vacht! Als de hond niet goed geborsteld wordt dan vormen de klitten een vilt laag. Een vilt laag is pijnlijk en de kans op een huidaandoening is aanwezig.

Tot de leeftijd van ongeveer acht maanden is de vacht vrij gemakkelijk te onderhouden. Een puppyvacht is namelijk nog los en zacht van structuur. Daarna wordt de vacht steviger en klitgevoeliger. Leer je Barbet dat de vachtverzorging leuk is en bij het leven hoort. Begin hiermee van jongs af aan door dagelijks even op de (trim)tafel te zetten en met een zachte borstel. Als het ‘echte’ borstelen begint dan is goede borstel een must.

Borstelen

Sinds kort hebben wij de automatische hondenborstel en zijn helemaal enthousiast. Deze borstel is speciaal ontwikkeld voor het makkelijk en stofvrij borstelen van de vacht. Met deze borstel worden alle haren en stofjes uit de vacht afgezogen. Hij werkt heel fijn zonder kracht te hoeven zetten en zelfs door een klit komt ie moeiteloos doorheen. Ze vinden het veel fijner om met deze borstel geborsteld te worden.

De borstel is geschikt voor alle haarlengtes waardoor uw Barbet met gemak lang in vacht kan blijven. Na het borstelen kam je de vacht met een grove kam (poedelkam) zodat je weet dat je niets vergeten bent. Omdat je de hond grondig borstelt hoef je ook minder vaak te borstelen. Voor mensen met hand en/ of schouderklachten werkt deze automatische borstel erg fijn.

Waterblazer

Dit is een krachtige föhn met een regelbare blaaskracht en warmte, waarmee je de vacht droog blaast en bij een droge vacht het zand eruit blaast. Dus fijn na het zwemmen, wasbeurt of gewoon om minder zand in je huis te krijgen. En bij regelmatig gebruik komen er ook minder klitjes, deze blaas je er met een waterblazer uit. Om de vacht in model te houden moet de hond 2 tot 4 x per jaar geknipt of geschoren worden. Dit kan door een trimmer gedaan worden maar om het zelf te doen is goed te leren. Hoe korter de vacht des te gemakkelijker het borstelen gaat.

Oren en voeten

De oren moeten regelmatig uitgeplukt worden. Niet iedere Barbet heeft evenveel haren in zijn oren of er last van, dus per hond moet dit beoordeeld worden. Zo ook het gebruik van een oor reiniger. Zelf geven we de voorkeur om z’n Otoclean te gebruiken. De Barbet heeft haren tussen de voetzolen, ook die moeten regelmatig geknipt worden. Wij zien graag de haren bij de ogen wat kort geknipt zodat de hond beter kan zijn. We zijn ervan overtuigd dat haren voor de ogen het gezichtsveld belemmerd.

In de pup informatiemap staat beschreven hoe je de hond het beste kan borstelen, welke borstels, kammen e.d. het meest geschikt zijn en waar te verkrijgen. Maar ook welke scharen nodig zijn om je hond goed te verzorgen. Pup eigenaren krijgen door ons een workshop vachtverzorging aangeboden. Naast de lichamelijke verzorging is geestelijke verzorging ook erg belangrijk, dit doe je door diverse activiteiten aan te bieden en te stimuleren. Ook op oudere leeftijd vinden ze dit nog fijn.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie