Barzoi

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 20 oktober 2023 door Kimberly

De Barzoi is afkomstig uit Rusland, en werd oorspronkelijk gefokt als jachthond waarbij hij zijn snelheid en goede gezichtsvermogen gebruikte om vossen, konijnen en wolven te jagen en te vangen. De behendigheid en kracht van de Barzoi leenden zich perfect voor de jachttraditie van de Russische aristocratie.

De ideale eigenaar voor dit ras is iemand die regelmatig met ze gaat wandelen, daar zijn ze namelijk gek op! Een liefhebbend baasje wordt beloond met veel genegenheid van dit trouwe hondenras. Hem streng toespreken is meestal niet nodig.

De Barzoi is een Russische Windhond die ook wel eens Russische Wolfshond werd genoemd omdat hij ooit een woeste wolvenjager was. Hij was erg geliefd bij de Tsaren en de edellieden voor de jacht te paard. Het woord barzoi betekent in het Russisch snel, vlug of licht en geeft de eigenschappen van deze waardige hond weer.

Uiterlijke kenmerken

AfkomstRusland
GroepWindhonden
HoogteReuen: 70-82 cm; teven: 65-77 cm
Gewicht35-45 kg
KleurWit, grijs, goudgeel, rood en gevlekt.

Kenmerken van de Barzoi

Gemiddelde leeftijd
Deze honden worden normaal gesproken tussen de 10 en 12 jaar oud worden.

Gemiddelde grootte en gewicht
De Barzoi is een groot windhondenras. Teven zijn tussen de 68 en 78 cm lang en kunnen 35 kg wegen, het reutje kan tot 85 cm lang worden en 48 kg wegen.

Persoonlijkheid, eigenschappen en temperament
De Barzoi is meestal een rustige en gevoelige vriendelijke reus die ontvankelijk is voor een liefhebbend baasje. Het is een gereserveerd en waardig hondenras, die niet geschikt is voor een ruwe behandeling of agressieve training. Dit ras zal, net als veel andere rassen, het goed doen met wat basis gehoorzaamheidstraining.

Hoewel een Barzoi graag rent en frequente wandelingen op prijs stelt, vinden ze het ook heerlijk om in een comfortabele hondenmand of een plekje in de tuin uit te rusten. Dit ras weet de meest comfortabele plek in huis (zoals je bed) te vinden om een ​​dutje te doen. Je kunt dit gedrag beter niet aanmoedigen.

Let op: Barzoi’s zijn behendige honden die een passende omheining nodig hebben. Net als bij andere grote honden, zijn Barzoi’s soms vatbaar voor een “opgeblazen gevoel” en maagtorsie. Neem contact op met de fokker of dierenarts van uw hond. Hoewel dit ras het redelijk goed doet in de basis gehoorzaamheidstraining, leent het zich niet voor gespecialiseerde training.

Met andere huisdieren
Barzoi’s die goed zijn gesocialiseerd als puppy’s, kunnen goed overweg met andere dieren in uw huishouden. Vergeet echter niet dat de Barzoi is gefokt om op rennend wild te jagen. Pas dus op voor katten of andere kleine dieren als ze in de tuin zijn of aan het wandelen zijn.

Lees ook: Top 15 keer de beste honden nagelvijl

Product advies

Karakter van de Barzoi

Zijn trotse en onafhankelijke uiterlijk sprak in het verleden heel wat mensen aan. Het is dan ook een beste vriend en kameraad in huis als hij zijn energie voldoende kwijt kan. De Barzoi is een terughoudende, ingetogen hond en blaft maar zelden.

Toch mag hij niet geprovoceerd worden want dan laat hij zich van zijn moedigste kant zien. Ook tijdens de jacht is hij uiterst actief. Het is een zeer trouwe hond, maar niet zo gemakkelijk op te voeden. Hij weet goed wat hij zelf wil en hem dwingen zal steeds een averechts effect hebben.

Het blijft nog een indrukwekkende grote hond en men moet dus voorzichtig zijn met kinderen. Die combinatie lukt niet altijd, hoewel het zeker mogelijk is. Socialisatie op jonge leeftijd blijft belangrijk.

Verzorging

Barzoi’s hebben relatief weinig voedsel nodig voor hun grootte. Ze eten ongeveer evenveel als een middelgrote hond. Barzoi’s hebben een hoogwaardige, uitgebalanceerde voeding nodig en kauwen ook graag op grote (honden)botten, vooral als ze een tijdje alleen worden gelaten. De zijdeachtige, zachte en golvende vacht van de Barzoi is gemakkelijk te verzorgen. U moet het echter regelmatig borstelen om het schoon te houden. Een bad laat zijn vacht weer glanzen.

De Barzoi moet regelmatig worden bewogen. Deze honden moeten kunnen rennen in open ruimtes zoals parken, weiden of het strand waar ze aangelijnd mogen rondlopen. Voldoende beweging is belangrijk voor het fysieke en mentale welzijn van dit ras. Het is ideaal als de Barzoi een grote tuin heeft.

Dit kan echter ook worden gecompenseerd door dagelijkse, lange wandelingen. Zoals alle honden heeft de Barzoi regelmatig dierenartsbezoeken en heeft hij veel liefde en genegenheid nodig.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie