Basenji

basenji

De Basenji is een primitieve hond uit Afrika en Azië. In de meeste gevallen worden ze niet gefokt, verzorgd of gevoed, en zelfs gegeten in tijden van nood. In 1944 gaf de wetenschapper Emil Werth deze honden, die tussen de Duitse herder en de Duitse Pinscher liggen, de naam Schensihunde, omdat ze allemaal een zekere uiterlijke gelijkenis hebben.

De Basenji werd verheven tot een cultureel hondenras, en werd officieel erkend. In zijn Centraal-Afrikaans thuisland dient de Basenji als jachthond, speciaal voor het bestrijden van kleine roofdieren zoals de riet rat. Een bijzonder kenmerk van de Basenji is dat hij niet blaft, maar slechts af en toe een huilend gehuil laat horen.

Uiterlijke kenmerken

AfkomstZuid-Afrika
GroepSpitsen en Oertype
HoogteReuen: 43 cm; teven: 40 cm
Gewicht<12 kg
KleurRoodbruin, steeds met witte aftekening op benen en staartpunt. Soms ook zwart met aftekeningen.

Geschiedenis van de Basenji

De Basenji, die ook wel eens Congohond genoemd wordt, is een erg oud ras dat nooit met een ander ras gekruist is. Zijn voorouders zouden in een ver verleden uit het Oude Egypte stammen. In Afrika werd hij gebruikt als waakhond, jachthond op klein wild en een geduchte uitroeier van moerasratten. In Europa is hij nu een geschikte gezelschapshond en eigenlijk nog maar een zeldzaam ras.

Karakter van de Basenji

Deze hond is altijd erg vrolijk en vol van energie. Hij houdt van zijn onafhankelijkheid, hetgeen kenmerkend is voor wilde honden en is dan ook niet zo gemakkelijk te trainen. De opvoeding vergt veel inspanning. Toch zijn ze erg sociaal ingesteld en houden ze van mensen en hun geknuffel. Ook voor kinderen is hij geduldig en lief, maar geen echte speelkameraad.

Hij wil zijn waardigheid steeds behouden. Het eigenaardige aan de Basenji is dat hij niet kan blaffen en meestal stil is, maar hij kan wel verschillende geluiden voortbrengen. Het jankend geluid doet sommigen al eens aan gejodel denken.

Lees ook: De beste 15 hondenkussens

Product advies

Kenmerken van de Basenji

Gemiddelde leeftijd
De Basenji wordt gemiddeld tussen de 12 en 13 jaar oud.

Gemiddelde lengte en gewicht
Teefjes worden ongeveer 40 cm en wegen ongeveer 9,5 kg. Reutjes bereiken een hoogte van ongeveer 43 cm en een gewicht van ongeveer 11 kg.

Persoonlijkheid, eigenschappen en temperament
Basenji’s zijn levendige en slimme honden. Ze zijn aanhankelijk maar wantrouwend tegenover vreemden. Ze kunnen erg koppig zijn en proberen altijd hun zin te krijgen. Daarom zijn ze niet geschikt voor beginners.

Samenleven met andere huisdieren
Als de Basenji al op jonge leeftijd aan andere honden en huisdieren is gewend, zouden er geen problemen moeten zijn.

Verzorging

Deze hond heeft een hoog aangezette, gekrulde staart die strak gekruld over de zijkant wordt gedragen. Zijn korte en zijdeachtige vacht is kastanjebruin, zwarte of zwarte tinten met bruine aftekeningen. De vacht is gemakkelijk te verzorgen. Regelmatig kammen met een hondenkam is voldoende om het schoon en glanzend te houden.

Total
1
Shares
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vorige artikel
barzoi

Barzoi

Volgende artikel
beste honden nagelvijl

Top 15 keer de beste honden nagelvijl

Gerelateerde artikelen