Bassador

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

De Bassador is een omstreden ras omdat de Basset Hound een hond is die gefokt wordt met chondrodysplasie (een vorm van dwergachtigheid), wat kan leiden tot bepaalde gezondheidsproblemen. De Labrador Retriever is meestal een hond die in normale proporties is gebouwd en anders geen last zou hebben van deze problemen.

Maar het uitkruisen van de Basset Hound met andere pedigrees is een van de beste manieren om orthopedische problemen binnen deze hondenras te verminderen. Bassadors hebben een gelijkaardige gezichtsvorm als de Labrador, maar met het ingekrompen lichaam en de gebogen ledematen van de Basset Hound. Ze hebben een kort, glanzend kleed dat verschillende kleuren kan hebben, waaronder zwart en geel.

Deze hybride is warm, affectief en teder en de meeste zijn erg beschermend tegenover hun mensen. Bassadors zijn sterk voedsel gedreven, dus moeten ze nauwkeurig in de gaten worden gehouden en strikt calorieën tellen om te voorkomen dat ze te zwaar worden; iets wat vooral belangrijk is om gezonde gewrichten te behouden.

Geschiedenis

Men denkt dat de eerste Bassador ongeveer 20 tot 30 jaar geleden is gefokt, hoewel het vandaag de dag nog steeds een zeldzame kruising is en niet iets wat vaak wordt gezien. Hoewel zijn ouders gefokt werden om te jagen, is de Bassador nooit gebruikt voor deze doeleinden en wordt hij altijd gehouden als huisdier.

De Basset Hound

Basset Hounds zijn een Franse jachthond die al vele honderden jaren bestaat. Ze zijn voor het eerst ontwikkeld om kleine dieren, zoals konijnen, door dichte begroeiing te jagen, waar hun superieure reukzin hen hielp hun prooi te volgen in gebieden met slechte zichtbaarheid. Ze hebben de test van de tijd goed doorstaan, omdat hun korte postuur ervoor zorgde dat ze niet de snelste van de reukhonden waren, wat betekende dat ze een goede keuze waren voor degenen die geen paarden konden betalen en te voet zouden gaan jagen.

Het ras veranderde behoorlijk in de tweede helft van de 19e eeuw toen ze naar Groot-Brittannië werden geëxporteerd en gemengd met rassen, zoals de Bloedhond en de Beagle, om ze verder te verfijnen. Bassets namen in populariteit af tijdens beide Wereldoorlogen (een lot dat werd geleden door veel pedigrees), maar ze leven vandaag de dag nog steeds en worden vooral gehouden als gezelschapsdieren.

De Labrador Retriever

De Labrador Retriever is een sensueel populaire hondenras en wordt vooral geliefd bij gezinnen met jonge kinderen, die weten dat ze kunnen rekenen op hun geduld en tolerantie, zelfs voor de meest boisterhoudende kinderen. Deze honden komen oorspronkelijk uit Canada, maar werden in 1820 naar Groot-Brittannië gebracht, waar ze selectief werden gefokt om de Labradors van vandaag te lijken.

Ze zijn al lang een geliefd hondenras voor jagers, dankzij hun beroemde reukvermogen, bereidwilligheid en vermogen om uit het water te halen, evenals op het droge land. Hoewel de oorspronkelijke Labrador zwart was, zien we tegenwoordig ook gele en chocoladekleurige Labradors. De Labrador is een van de meest populaire rassen die vandaag de dag wordt gebruikt als hulphond en wordt vaak gezien als ruikhond en een leeshond.

bassador pup

Uiterlijk

De Bassador zou waarschijnlijk de eerste zijn om toe te geven dat ze er vreemd uitzien. Als je er voor het eerst een ziet, is het de lichaamsbouw die opvalt, met een onproportioneel grote kop, een cilindervormig lichaam en korte, korte ledematen. Hoewel hun oren niet zo indrukwekkend overdreven groot zijn als die van hun Basset Hound-ouder, zijn ze nog steeds groot in vergelijking met de meeste honden.

Ze hangen schattig aan de zijkant van hun gezicht en zitten wat lager. Ze hebben diep bruine ogen met een ‘hangende hondenblik’, waardoor het moeilijker is om nee te zeggen als ze snoepjes vragen! Ze hebben een lange snuit en een uitgesproken stop. Hun staart is slank en van gemiddelde lengte.

Lees ook: Top 20 keer het beste hondentuigje

Product advies

De grootte van de Bassador varieert sterk per individu, afhankelijk van welke genen ze van welke ouder erven. Bij de meeste zal de eindmeet 40-50 cm zijn en ze zullen 22-28 kg wegen. Net als bij beide ouders is het haar van de Bassador kort en recht. Ze verliezen best veel, ondanks hun korte vacht, en de meeste mensen zijn verrast door de hoeveelheid vacht die ze verliezen. Vachtkleur is vaak zwart, maar kan ook bruin of geel zijn, en witte vlekken komen vaak voor.

Karakter en temperament

De Bassador heeft een leuke en ontspannen persoonlijkheid en lijkt nooit ergens door opgewonden te raken. Hoewel hun ouders werkhonden zijn, zijn ze niet erg gestrest en gaan ze gewoon met de stroom mee. De meeste zijn beleefd, passen goed in gezinnen en zullen niet veel kwaad doen.

Sommige Bassadors kunnen best lui zijn en misschien wel meer tijd willen doorbrengen op de bank of in hun hondenbedjes dan andere honden van dezelfde leeftijd. Maar ze genieten nog steeds net zo van een balletje achterna als elke andere hond en ze vinden het vooral leuk om geuren achterna te jagen in de tuin en tijdens wandelingen.

Deze honden zijn van nature zelfverzekerd en genieten van hun eigen gezelschap, waardoor ze minder kans hebben op heimwee. Dit is echt een voordeel voor diegenen die af en toe wat tijd weg moeten van huis vanwege werk of andere verplichtingen.

Training

Veel mensen beschrijven hun Bassador als bereidwillig en bereid om te behagen, maar sommige leden van de fokkerij kunnen wat koppig zijn en, door dit, wat extra tijd nodig hebben. Een hond die er altijd uitziet alsof hij honger heeft, kan dit tijdens de training gebruiken en goed gedrag belonen met low-calorie treats, zoals kleine stukjes gekookte kip.

Gezondheid

Met een levensduur van 10 tot 12 jaar kunnen de meeste Bassadors genieten van een goede kwaliteit van leven, hoewel ze vatbaar kunnen zijn voor orthopedische problemen vanwege hun bouw. Men verwacht echter dat ze minder getroffen zullen zijn dan hun Basset Hound-ouders.

Otitis externa

Door de grote en hangende oren van de Bassador zijn ze erg vatbaar voor het ontwikkelen van oorontstekingen en zullen vele honden erdoorheen hun leven heen lijden. Eigenaren kunnen in eerste instantie opmerken dat de honden met hun hoofd schudden en aan hun oren krabben. Bij onderzoek zien ze misschien dat de huid rood en pijnlijk uitziet en er een ophoping is van was en ander vuil in het kanaal.

Een dierenarts moet het aangedane oor (of oren) onderzoeken om te controleren of het trommelvlies nog intact is en er geen vreemd lichaam aanwezig is. Er wordt een wattenstaafje genomen om te bepalen welk type infectie aanwezig is en welke medicijnen het meest geschikt zijn.

IVDD

Door de lange rug van de Bassador betekent dit dat ze gevoelig zijn voor het ontwikkelen van een pijnlijke en mogelijk invalidiserende aandoening genaamd IVDD (intervertebrale discusziekte). Symptomen kunnen variëren van milde pijn tot volledige verlamming, afhankelijk van hoe ernstig een dier is getroffen. Het belangrijkste is dat de hond zo snel mogelijk door een dierenarts wordt geëvalueerd, want als er chirurgie nodig is, hoe eerder deze wordt uitgevoerd, hoe beter de prognose.

Elleboogdysplasie

Het kraakbeen en de omliggende structuur in de ellebogen vormen zich niet goed en resulteren in lokale artritis die moeilijkheden met mobiliteit en chronische pijn veroorzaakt. Het kan moeilijk zijn deze aandoening op een röntgenfoto te detecteren, dus veel dierenartsen zullen een CT-scan aanraden. Hoewel conservatieve therapie een optie is voor sommigen, zouden anderen meer baat hebben bij chirurgie.

Obesitas

Aangezien bekend is dat zowel Labradors als Basset Hounds een stevige eetlust hebben, is het niet verwonderlijk dat de Bassador voedselgedreven is en vatbaar voor obesitas. Aangezien obesitas gelinkt is aan ernstige gezondheidsproblemen, zoals kanker en artritis, moet deze op alle manieren worden voorkomen.

Oefeningen en activiteiten

Een hond die van buitenleven en verkennen houdt, geniet van wandelen, hardlopen en zelfs zwemmen. Ze hebben geen overmatige hoeveelheid oefening nodig en de meeste zijn tevreden met een paar halfuur durende uitstapjes per dag.

Bassadors houden ervan om hun neus te gebruiken en hun geest actief te houden, dus moeten ze de kans krijgen om te sniffen en te ruiken wanneer dat mogelijk is. Eigenaren kunnen verstoppertje spelen in de achtertuin, snoepjes verstoppen en paden leggen.

Verzorging

De korte vacht van de Bassador knikt niet snel, maar moet toch dagelijks worden geborsteld om dode huid en vacht te verwijderen, omdat ze best veel verliezen. Hun oren moeten elke paar dagen worden gecontroleerd op tekenen van infectie en moeten regelmatig worden schoongemaakt.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie