Basselier

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

De Basselier, een kruising tussen een Basset Hound en een Cavalier King Charles Spaniël, ziet eruit zoals je zou verwachten: langoorig, kortbenig en met bruine ogen die het hart van een sneeuwman kunnen smelten! Meestal bruin en wit of tricolor, heeft deze hybride een korte en gladde vacht.

Dankzij de creatie van de Basselier hoeft u niet langer te kiezen tussen een hardwerkende hond en een gezin vriendelijke Spaniel. Dit is een affectieve hond die het gezelschap van zowel mensen als andere dieren verlangt. Vriendelijk en teder, ze staan bekend om hun tolerantie voor jonge kinderen en zijn een uitstekende aanvulling op de meeste huishoudens.

De Basselier is wat men noemt een ‘designerdier’ – het resultaat van het kruisen van twee etablerde stambomen. Frustrerend is echter dat, in tegenstelling tot wat er gebeurt met stambomen, bij het fokken van deze kruisingen er geen papieren spoor is en het onmogelijk is om te bewijzen wanneer en waar de eerste Basselier is gecreëerd.

De Basset Hound

De Basset Hound staat misschien het meest bekend om de tekenfilms Fred Basset en de toepasselijk genaamde Droopy Dog, maar ze hebben veel meer te bieden dan alleen maar verschijnen in animaties. Deze reukhonden zouden door de Fransen in de 16e eeuw zijn gebruikt om kleine prooien, zoals konijnen, na te jagen. Ze waren van bijzonder gebruik voor die jagers die zich geen paarden konden veroorloven en te voet moesten jagen; de korte-potige Basset kon tenminste mee!

basselier kruising

De Cavalier King Charles Spaniël

De Cavalier King Charles Spaniël heeft een reputatie van goedaardigheid en geduld, waardoor het een bijzonder populaire huisdier is voor mensen met kinderen. Een Britse rashond, hun naam is afgeleid van koning Karel II, die ze gebruikte om te jagen.

Men moet echter opmerken dat de King Charles-hond van vroeger langer-benig, minder neusloos en atletischer zou zijn geweest. Tegenwoordig is deze rashond eerder een knuffeldier en is hij niet zo actief als vroeger.

Uiterlijk

Basselierhonden zullen sommige fysieke kenmerken van de Basset Hound ontwikkelen en andere van de Cavalier King Charles Spaniel. Zoals bij andere kruisingen, kan het moeilijk zijn om te voorspellen van wie ze de meest opvallende fysieke kenmerken zullen erven. Wanneer het ras rijpt, zullen ze een meer uniform uiterlijk ontwikkelen en zullen we beter in staat zijn hun uiterlijk te voorspellen.

De Basselier zal groeien tot hoogtes van 25cm tot 35cm en zal meestal rond de 15 tot 25kg wegen. Ze zijn dus een kleine tot middelgrote hond. Hun schedel is rond en hun stop moet relatief goed gedefinieerd zijn. Ze hebben donkerbruine ogen die erg uitdrukkelijk zijn. Hun hangende oren hangen dicht bij hun gezicht en kunnen enigszins naar voren wijzen.

Ze erven meestal de korte, boog-benige houding van de Basset Hound, maar de boog moet niet zo uitgesproken zijn als die van hun ouder. Hun lichaam is compact en niet bijzonder goed gespierd. Hun lange staart kan aan het eind een lichte knik hebben.

De vacht van de Basselier is kort tot middellang en recht of met een lichte krul. De meeste honden zullen tricolor zijn (zwart, bruin en wit), maar bruin en witte varianten zijn ook mogelijk.

Karakter & Temperament

Er zijn maar weinig honden die zo sociaal zijn als de Basselier. Het is een sociale hond die graag in het gezelschap is van bijna iedereen; twee- of viervoetig. Ze hebben geen enkel slecht bot in hun lichaam en zijn bekend om hun liefde voor kinderen. Basseliers willen in dezelfde kamer als hun familie zijn en zullen geen cuddle weigeren, wat de tijd van dag ook is.

Gegeven de geschiedenis van beide rashonden als jagers, is het geen verrassing dat de Basselier een beetje van hun prooieninzet heeft behouden en nog steeds geniet van het achtervolgen van geuren en het achtervolgen ervan. Hun speelse aard en algemene nieuwsgierigheid betekent ook dat ze van een waaier aan andere activiteiten en spellen genieten.

Hoewel het algemeen als een bonus wordt gezien dat de Basselier zo mensgericht is, kan dit betekenen dat ze gevoeliger zijn voor scheidingsangst dan de gemiddelde hond. Dit kan grotendeels worden voorkomen met de juiste training vanaf jonge leeftijd en door ervoor te zorgen dat ze niet te vaak voor langere tijd alleen worden gelaten.

Training

Het zou niet erg moeilijk moeten zijn om de Basselier te trainen, omdat ze goedaardig zijn, graag willen behagen en afkomstig zijn van werkend vee. Het is niet ongebruikelijk dat ze afgeleid worden door verschillende geuren tijdens het trainen buiten, dus het is een verstandig idee om vanaf de puppyhood aan hun terugroep te werken.

Gezondheid

Zowel de Cavalier King Charles-spaniel als de Basset hond hebben een reputatie van slechte gezondheid, dus outbreeding wordt gezien als een verstandig idee binnen de veterinaire gemeenschap. Men denkt dat dit ervoor zal zorgen dat er minder erfelijke ziekte is binnen de hondenpopulatie. Ondanks dit zijn er nog steeds een aantal aandoeningen waaraan de Basselier kan lijden.

Mitralisklepziekte

Een hartaanval die het klepje tussen de linker atrium en de linker ventrikel aantast, kan het bloed niet goed stromen en zal deze aandoening uiteindelijk leiden tot hartfalen. Er kunnen medicijnen worden gebruikt in de vroege stadia van deze ziekte om de progressie ervan te vertragen.

Entropion

Entropion is een pijnlijke aandoening die wordt veroorzaakt door oogleden die naar het oogbol groeien en op het hoornvlies wrijven. Dit kan leiden tot ongemak, evenals lokaal letsel. Een operatie om de positie van het ooglid te corrigeren, is vaak succesvol in het volledig corrigeren van het probleem.

Keratoconjunctivitis sicca

KCS wordt colloquiaal ‘droge ogen’ genoemd en is een aandoening waarbij er niet genoeg traanvocht wordt geproduceerd om het oog te smeren. De symptomen kunnen variëren, maar neigen ertoe dik oogdischarge, squinting en lokaal wrijven te omvatten. Er is een specialistische operatie beschikbaar, maar de meeste patiënten zullen worden behandeld met oogdruppels.

Otitis externa

Oorontstekingen komen vaak voor bij de Basselier dankzij hun hangende, zware oren die de ideale plek vormen voor bacteriën en gisten om te groeien. De kenmerkende symptomen zijn een slechte geur binnen het oor, rode huid binnen het kanaal en een dikke, bruine afscheiding. Hoe eerder een infectie wordt behandeld, hoe groter de kans is dat deze volledig zal genezen in plaats van aan te houden en chronische problemen te veroorzaken.

Intervertebrale discusziekte

Die met langere ruggen hebben meer kans om IVDD te ontwikkelen, wat leidt tot compressie op de wervelkolom en bijbehorende neurologische symptomen, zoals parese (spierzwakte) en verlamming. Mildere gevallen zullen worden behandeld met medicijnen en strikt kooirest, terwijl chirurgie nodig zal zijn voor diegenen die er erger aan toe zijn.

Oefeningen en activiteit

Ondanks hun jachtinstincten hebben de Basseliers maar matige oefenbehoefte en zouden ze tevreden moeten zijn met een uur wandelen of joggen per dag. Het is belangrijk om obesitas te voorkomen met dieet en oefening, omdat dit kan leiden tot orthopedische aandoeningen, vooral later in het leven.

Verzorging

Deze honden verharen, maar niet erg hard. Borstelen met een speciale hondenborstel twee tot drie keer per week zou voldoende moeten zijn om bovenop de situatie te blijven. Eigenaren moeten zich concentreren op de oren, het verwijderen van eventuele witte aanslag die kan leiden tot een infectie als deze te lang in het kanaal blijft. Ook moeten de nagels met een nagelknipper voor honden bijgehouden worden.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie