Basset Bleu de Gascogne

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

Vaak verward met zijn neef, de Basset Hound, is de Basset Bleu de Gascogne een veel zeldzamere hond, met slechts een handvol die geregistreerd wordt door de Raad van Beheer. Net als de Bassethond komt het oorspronkelijk uit Frankrijk als een traag en stevig type jachthond waarmee jagers op voet konden volgen.

In overeenstemming met zijn oorsprong, heeft de huidige Basset Bleu nog steeds een sterke jachtdrang en een ongelooflijk reukvermogen, waarmee het geurtjes kan volgen die meerdere dagen oud zijn.

Als werkhond wordt het meestal in pakken gehouden en het is extreem sociaal en gemakkelijk in de omgang met andere honden. Het ontwikkelt een sterke band met zijn eigenaren en is een speelse en goedgehumeurde huisdier voor mensen van alle leeftijden. Hoewel het niet is gebouwd voor snelheid, heeft het wel een goede hoeveelheid oefening nodig en is het een ideale wandel- of wandelmaatje voor actieve eigenaren.

Net als vele honden heeft de Basset Bleu de Gascogne een muzikaal stemgeluid waarvan het houdt en dat spanningen met buren in stedelijke gebieden kan veroorzaken, vooral als de hond langere tijd alleen wordt gelaten. Zijn vacht is gemakkelijk te verzorgen, maar het verliest het hele jaar door haar en heeft vaak een sterke “hondachtige” geur die sommige eigenaren misschien afstotend vinden.

Het is over het algemeen een gezonde hond, maar toekomstige eigenaren moeten wel onderzoek doen voordat ze een puppy kopen, vooral omdat er momenteel geen geregistreerde fokkers in het VK zijn en de weinige honden die elk jaar worden geïmporteerd vaak niet in het echt worden bekeken voordat ze worden gekocht. De gemiddelde levensverwachting voor het ras is 12 tot 14 jaar.

Over & Geschiedenis

De Basset Bleu de Gascogne komt uit de Gascogny-regio in Zuidwest-Frankrijk. Het is een zeer oude hond, met een geschiedenis die met zekerheid terug te voeren is tot de veertiende eeuw. Hoewel het bekend is dat het afstamt van de Grand Bleu de Gascogne (een veel grotere hond uit dezelfde regio), is het niet duidelijk of het is ontwikkeld door gewoon de selectie van bijzonder kortbenige honden uit deze hond, of of de Grand Bleu is gekruist met de meer verticaal uitgedaagde (en nu uitgestorven) Basset Saintongeois.

Terwijl de meeste jachthonden zijn ontwikkeld om paarden te rijden op jacht na hun prooi, werd de Basset Bleu de Gascogne specifiek gefokt om gemeenschappelijke mensen te laten genieten van het sportjagen terwijl ze achter hun tragere honden aanliepen. In feite was het tot de Franse Revolutie verboden voor boeren om te jagen, dus de hond was beperkt in trek tot deze opstand in de Franse maatschappij.

Terwijl de populariteit van de hond steeg na de Revolutie, viel het in de late negentiende eeuw uit de gratie, tot het punt dat er enige discussie is of het daadwerkelijk uitgestorven is. Hoewel de redder van de Basset Bleu, Monsieur Alain Bourbon, erin slaagde een duurzame populatie van honden in het begin van de twintigste eeuw te produceren, is het niet helemaal duidelijk of hij dit deed door het fokken van de weinige overlevenden met Grand Bleus en Basset Hounds, of of hij de hond daadwerkelijk heeft hoeven herbouwen door honden te kiezen voor fokken uit deze twee rassen die lijken op het oorspronkelijke stamboom.

Tegenwoordig heeft de hond een gezonde populatie in zijn moederland, maar blijft het ergens anders zeldzaam. Het wordt erkend door de Kennel Club, die ieder jaar een handjevol geïmporteerde individuen registreert, maar de Raad van beheer heeft de Basset Bleu nog niet volledig erkend.

basset blue de hond

Uiterlijk

De Basset Bleu de Gascogne lijkt op de Basset Hound op vele manieren, waaronder dat hij laag bij de grond is, korte, dikke benen heeft en een heel lang rug. Hij is echter wel lichter dan de twee rassen en ook ietsje groter, wat betekent dat hij een iets fijnere, minder forse hond is. Hij heeft een driehoekig hoofd met een subtiel stopje en een schedel die enigszins bol is van de ene naar de andere kant.

Hij heeft een lange, brede neus en grote open neusgaten, wat weerspiegelt in zijn goede reukvermogen. De ogen zijn meestal donkerbruin en geven de bedrukte uitdrukking weer die typisch is voor bassetten. De oren komen vanaf een punt net onder het ooglijn uit en zijn aan de basis smal, in het midden breed en aan het einde spits toelopend.

Het ras heeft een lange, gebogen nek met overtollig vel dat een dekhengst vormt; dit is echter niet zo opvallend als bij de Basset Hound. De rug is lang en recht en moet rijkelijk bezaaid zijn met spieren, vooral in het relatief korte lendenstuk. De brede staart is behoorlijk hoog op de croup geplaatst en wordt meestal onder horizontaal in een boog gedragen. De borstkas is heel diep en reikt tot ongeveer twee derde van de hoogte van de hond en de buik is iets ingetrokken.

De bovenste ledematen zijn dik en sterk, terwijl de onderste ledematen over heavy boning beschikken. Wanneer men de hond van voren bekijkt, mag er van een verticaal standpunt afgeweken worden, met in het bijzonder de ellebogen die vaak flink naar buiten staan ten opzichte van het lichaam. De pootjes zijn behoorlijk groot, met lange tenen.

De Basset Bleu heeft een korte, harde vacht met wit als basis kleur. Diffuse zwarte vlekken geven het blauwe effect en er zijn ook andere, grotere zwarte vlekken te zien als onregelmatige markeringen. Het gezicht heeft meestal vlekken zwart aan weerszijden van de oren.

Hoewel in het rasstandaard staat dat Basset Bleus tussen de 30 en 38 cm groot moeten zijn, zijn veel goede voorbeelden van het ras several centimeters groter. Het gemiddelde gewicht voor mannelijke honden is 18 tot 20 kg en voor vrouwelijke honden is 16 tot 19 kg.

Karakter & Temperament

De Basset Bleu is een speelse, sociaalbeetje dat het goed kan vinden met bijna iedereen. Het is geen agressieve rashond, en doet het ook niet goed als waakhond: hoewel hij af en toe blaft op zijn kenmerkende, zingzalige manier, is hij veel te vriendelijk om echt bedreigend te zijn. Het is een rustig en trouw huisdier, en is een uitstekende gezelschapshond voor kinderen.

Toch geeft het ook de onafhankelijkheid van andere jachthondenrassen aan, en beslist het zelf wanneer het genoeg aandacht heeft gehad en ergens rustig wil gaan liggen slapen. Vanwege zijn sterke jachtinstincten kan het nooit helemaal worden vertrouwd met kleine huisdieren, en elke buitenruimte waar het toegang toe heeft moet veilig worden afgesloten om spontane achtervolgingen van geursporen te voorkomen.

Training

Van nature zijn Basset Bleu de Gascognes onafhankelijk, gefokt om de jacht te leiden in plaats van opdrachten op te volgen, en dit is terug te zien in de moeilijkheid van het africhten. Terwijl de eigenaar instructies geeft die hij duidelijk begrijpelijk vindt, zijn de gevoelige neus en oren van de Basset meestal te druk bezig met andere afleidingen om de hond echt aandacht te geven.

Het africhten van deze rashond kost heel veel geduld en doorzettingsvermogen, en iedereen die op zoek is naar een hond voor gehoorzaamheidstoernooien doet er goed aan een meer aandachtige leerling te kiezen.

Gezondheid

De Basset Bleu lijdt aan weinig rashondgerelateerde gezondheidsproblemen, maar de volgende aandoeningen komen wel eens voor:

Gewrichtsreuma

Door de korte, vaak gebogen achterpoten komt er extra druk op de gewrichten te staan, wat kan leiden tot een vroegtijdige aanval van gewrichtsreuma bij honden van middelbare leeftijd. Dit kan worden gezien als stijfheid na het liggen of weigering om te bewegen, en moet worden aangepakt met medicijnen of supplementen onder veterinaire begeleiding.

Maagdilatatie / volvulus

Net als bij veel andere honden met een diepe borstkas kan de Basset Bleu een verdraaiing en opzetting van de maag krijgen. Dit probleem ontstaat binnen een zeer korte tijd, en kan worden gezien als een snelle zwelling van de buik. Het wordt gedacht dat het voorkomen van dit levensbedreigende probleem wordt verminderd door na het eten geen oefeningen te doen.

Intervertebrale discusziekte

Afbraak van de schokdempende discusjes tussen de botjes van de wervelkolom, waardoor er druk ontstaat op de zenuwen, pijn en soms verlamming.

Otitis externa

Door de lange, hangende oren wordt er veel was geproduceerd in een slecht geventileerde, vochtige en warme omgeving die perfect is voor de groei van bacteriën en gisten. Daardoor komen oorontstekingen vaak voor. Regelmatig schoonmaken wordt aanbevolen om dergelijke problemen te voorkomen en op te sporen.

De dikke nagels moeten vaak worden bijgeknipt, en omdat ze meestal zwart zijn, moet er met zorg worden gesneden om ze niet te kort te knippen en daarmee de bloedvat dat door het midden van elke nagel loopt te beschadigen. Zoals hierboven vermeld moeten de vette oren regelmatig worden uitgewassen met een geschikte schoonmaakoplossing.

Oefeningen en activiteiten

Basset Bleu de Gascognes hebben verrassend veel oefening nodig. Het zijn trage en regelmatige honden die het beste presteren tijdens lange wandelingen of wandelingen, en moeten minimaal een uur per dag aan activiteit krijgen. Wanneer ze dit hebben, zijn het rustige honden in huis, en zullen ze veel van hun tijd doorbrengen met slapen, tenzij ze worden opgeroepen voor een spel.

Verzorging

Omdat de vacht kort en sterk is, hoeft hij niet veel te worden borstelt – eenmaal per week is meestal voldoende. Het kan echter wel erg ruiken door de hoge olieproductie van de huid van de Basset Bleu, dus het kan vaak worden gewassen.

Het gebruik van een goede hondenshampoo met antischimmelmiddelen kan de geur helpen controleren door het aantal gisten op de huid te verminderen, maar dit zijn alleen op recept verkrijgbare producten, dus veterinaire adviezen worden aanbevolen over hoe vaak ze moeten worden gebruikt.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie