Bassugg

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

De Bassugg is een kruising tussen de rimpelige mopshond en de Basset Hound. Misschien is het niet de meest aantrekkelijke kruising, maar deze hond zal je laten vallen in de liefde zodra ze je aankijken met hun diepe bruine, aantrekkelijke ogen.

Een hond die graag rond mensen en dieren is, is de Bassugg een geweldige huisdier voor eigenaren van alle leeftijden. Aangezien ze over het algemeen rustig en geduldig zijn, zouden ze geschikt moeten zijn voor diegenen met kinderen. Omdat dit kruisras echt een mensen-pleaser is, hebben ze de neiging om gemakkelijk te gaan en goed te trainen.

Over & geschiedenis

Bassugg honden zijn een van de vele (vele!) Designerhonden die de afgelopen decennia zijn gecreëerd in reactie op de toenemende vraag van de consument naar de volgende beste hondenras. Ras fokkers zijn verliefd geworden op hun zoete persoonlijkheid en unieke uiterlijk.

De Mopshond

De Mopshond is een oud ras dat waarschijnlijk afkomstig is uit China, waar het terug te voeren is tot het jaar 200 voor Christus. Hun geschiedenis in Europa begon in Holland, waar ze werden gehouden door het Nederlandse Huis van Oranje-Nassau. Hoewel de originele mopshond één kleur had, worden andere kleuren, zoals zwart, nu erkend binnen het ras. De Kennel Club erkent de Mopshond binnen hun groep.

De Basset Hound

Basset Hounds staan bekend om hun korte benen, lange fluwelen oren en hangende ogen. Ze werden ontwikkeld rond de 16e eeuw in Frankrijk, waar hun talent als geursporen werd bijgeslepen. Ze zouden met hun neus dicht bij de grond jagen; hun oren helpen de geuren om hen heen te versterken. Ze zouden kleine prooien, zoals konijnen en hazen, achtervolgen.

Hoewel sommigen misschien denken dat langere benige rassen, zoals de Fox Hound, een betere jager zouden maken, werd het langzame tempo van de Basset Hound gewaardeerd door die jagers die geen paarden konden betalen en geen andere keuze hadden dan op een rustiger tempo te jagen.

bassugg hond

Uiterlijk

Een kleine hond die uiteindelijk 23 tot 30 cm hoog zou moeten zijn en 5 tot 10 kg weegt. Hij heeft een lange romp met korte, gebogen ledematen waardoor hij niet per se atletisch is.

De schedel van de Bassugg is plat bovenop en hij heeft een matig lange, goed gedefinieerde snuit. Sommigen hebben een aanzienlijke hoeveelheid rimpels in hun gezicht, maar dit is niet bij iedere hond van deze soort het geval. Hoewel hun oren niet zo lang zijn als die van de Basset Hound, zijn ze meestal opvallend lang; soms zelfs langer dan hun kin. Hun donkerbruine ogen zijn moeilijk te negeren en hebben de typische bruine kleur van jachthonden en jachthondenkruisingen.

Bassuggs hebben kort, recht haar. Veel honden zijn lichtbruin met donkere vlekken, vooral rondom hun snuit. Andere vachtkleuren zijn zwart en tricolor (zwart, wit en tan).

Karakter en temperament

De Bassugg vormt sterke banden met de mensen in zijn leven en kan aanhankelijk zijn. Hij houdt ervan om te knuffelen en is een geweldige lapdog; zolang je niet gestoord wordt door het uitvallen! Zijn liefde voor tweebenige wezens kan soms zijn ondergang zijn, omdat hij veel aandacht nodig heeft en kan lijden aan scheidingsangst, vooral als hij verwacht wordt thuis alleen te blijven voor langere periodes.

Met twee goedhartige ouders is het geen wonder dat de Bassugg geduldig en gemakkelijk in de omgang is. Hij is lief voor kinderen en doet het volgens anekdotes goed met kleine kinderen. Uitgaand en vrolijk, hij kan elke kamer opvrolijken waar hij binnenkomt. Hoewel de Bassugg zal blaffen om zijn eigenaren te waarschuwen voor vreemde gebeurtenissen of onverwachte gasten, is hij geen bijzonder goede wachthond en is hij meestal welkom bij iedereen.

Training

De Bassugg africhten zou geen probleem moeten zijn, zelfs niet voor de minst ervaren eigenaren. Het zijn een stelletje dat graag plezier maakt en ze hebben een scherp verstand, hoewel sommige individuen lui kunnen zijn en een duwtje in de goede richting nodig kunnen hebben.

Gezondheid

Bij Bassuggs komen bepaalde gezondheidsproblemen vaker voor dan bij andere kruisingen en hier moet goed op gelet worden:

Oorontstekingen

Hoewel de lange oren van de Bassugg heel schattig zijn, betekent het dikke oorschelp dat er slechte luchtcirculatie is in hun gehoorgang en dat het binnenste van hun oren te warm en vochtig kan worden, waardoor er te veel bacteriën en gist groeien. We kunnen infecties grotendeels voorkomen door de oren schoon en droog te houden.

Entropion

Oogleden die naar binnen groeien, resulteren in wimpers die langs het oogoppervlak schuren, wat leidt tot chronische pijn en infectie. Bij ernstige gevallen kan de cornea erosie krijgen en, als deze niet behandeld wordt, kan het leiden tot gezichtsverlies. Een relatief eenvoudige operatie kan entropion voor altijd genezen.

Intervertebrale discusziekte

De abnormaal lange rug van de Bassugg maakt hem gevoelig voor rugproblemen, zoals IVDD. We kunnen zijn rug beschermen door ervoor te zorgen dat hij niet te zwaar wordt en door hoge sprongen en veel trappen te vermijden.

Oefeningen en activiteiten

Hoewel de Bassugg afkomstig is van een jachthond (de Basset Hound), is de kans klein dat zijn mopshond ouder zich zal kwalificeren voor de Olympische Spelen. Het is moeilijk te voorspellen naar welke van de twee ouders de Bassugg zal gaan, maar de meeste honden hebben maar matig veel oefening nodig en zijn ’s avonds blij om te ontspannen en te ‘vegen’.

Verzorging

De korte vacht van de Bassugg is makkelijk te onderhouden en moet slechts een keer per week geborsteld worden om te glanzen te behouden en overmatige vacht kwijt te raken. Deze honden verliezen wel heel wat haar, dus het is een goed idee om ze buiten te borstelen met een geschikte hondenkam. Belangrijk is dat hun oren regelmatig schoongemaakt worden, meestal een keer per week.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie