Beagle

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

Er is waarschijnlijk geen hond die meer “Brits” overkomt dan de beagle. Het is dan ook een hond die echt afkomstig is uit Groot-Brittannië, en daar veel wordt ingezet voor de jacht. Hoewel beagles statig overkomen zijn ze beslist niet statisch, ze hebben namelijk behoefte aan veel beweging.

Dit hondenras is opvallend door het kleine postuur met een gespierd uiterlijk. De schofthoogte kan variëren tussen de 33 cm en 41 cm, het gewicht zal ergens tussen de 11 en 15 kilo liggen. Een gezonde beagle wordt gemiddeld pakweg 15 jaar oud. Vaak zullen beagles een bijzondere vacht hebben met drie kleuren; zwart, lichtbruin en wit.

Een minderheid van de beagles heeft ook kleine zwarte of blauwe vlekken met witte stippen in het midden. Net als bij mensen kunnen ook beagles grijze haren krijgen wanneer ze wat ouder worden.

Uiterlijke kenmerken

AfkomstGroot-Brittannië
GroepLopende honden
Hoogte33 à 40 cm schofthoogte
Gewicht15 kg
KleurAlle kleuren die voor lopende honden zijn toegestaan, zwart, wit, roodbruin,… en een witte staartpunt

Waar komt de beagle vandaan?

Van origine wordt deze Brit gebruikt in de jacht. De functie van de beagle is jagen in groepsverband op basis van geur. Hun reukorgaan is daarom ook heel goed ontwikkeld. Ze sporen de prooi op en laten vervolgens de jager het klusje klaren. Juist omdat ze best eigenwijs kunnen zijn, werken ze het beste in een groep.

Lees ook: Top 15 keer de beste honden clicker

Product advies

Dan is er een natuurlijke balans. Als huisdier zul je dus regelmatig jouw beagle op zijn of haar plaats moeten zetten om de orde te handhaven. Achter die rustige blik gaat heel wat schuil!

De Beagle was een hond die reeds in het Elizabethiaanse tijdperk zeer geliefd was. Dit ras is waarschijnlijk gefokt uit kruisingen tussen de Harrier en oude Engelse lopende honden. Ze hebben lang dienst gedaan als jachthond bij de jacht op hazen. In Engeland bestaat er zelfs nog een sport waarbij een groep Beagles klein wild achternazit, gevolgd door een groep jagers. Dit noemt men Beagling.

Belangrijk om te weten over een beagle

Omdat beagles gewend zijn om in een groep samen te werken zijn ze ook heel sociaal. Dat betekent ook dat ze voldoende aandacht nodig hebben van hun huisgenoten. Ondanks het rustige voorkomen zijn het energieke beestjes die dolgraag buiten rennen en spelen. Wanneer je op zoek bent naar een schoothondje die de hele dag in zijn mand ligt, is een beagle dus niet een huisdier voor jou.

beagle hond

Dat neemt overigens niet weg dat een beagle het ook heerlijk vindt om te knuffelen, ze zijn absoluut niet eenkennig ten opzichte van mensen. Ook met andere honden en huisdieren kunnen ze uitstekend overweg.

Karakter van de Beagle

De Beagle is een goedaardige hond, houdt van zijn familie en is heel lief voor kinderen. Hij is thuis een gezellig huisdier dat zijn baasje veel genegenheid schenkt en de bevelen van zijn baas onmiddellijk uitvoert. Maar het is en blijft een jachthond en zijn neus blijft dan ook een prioriteit.

Heeft hij een spoor gevonden, dan zal hij die blindelings volgen en redelijk snel zijn doel bereiken. Deze hond heeft veel energie, een goed uithoudingsvermogen en is daarenboven zeer moedig. Allemaal kwaliteiten die bij de jacht goed van pas komen. Deze hond is erg oplettend, maar niet geschikt als waakhond.

Hij is vriendelijk tegen iedereen en wordt totaal niet agressief. De Beagle is nogal gemakkelijk op te voeden, doch de eigenaar moet er rekening mee houden dat deze hond een duidelijk jachtinstinct heeft en allereerst zijn neus achterna zal gaan.

Wist je dit over beagles?

De naam beagle komt uit het Keltische woord voor “klein”. De spelling daarvan is Beigh, Beg of Beag.

De naam beagle wordt al gebruikt sinds de vijftiende eeuw.

In tegenstelling tot wat mensen soms denken zijn beagles juist heel intelligente honden, daarom kunnen ze ook heel eigenwijs zijn.

Het stripfiguur Snoopy is de meest bekende beagle ter wereld. Ook zijn er de “Beagles Boys”, een groep schurken die het leven van Donald Duck zuur maken.

Ken jouw hond!

Beagles zijn een sterk hondenras, in tegenstelling tot veel andere rashonden hebben ze weinig erfelijke afwijkingen en zwakheden. Uiteraard is een goede verzorging wel van belang. Omdat beagles heel intelligent zijn kunnen ze ook eigenwijs gedrag vertonen. Leer daar als eigenaar goed mee om te gaan, en verzamel informatie over de opvoeding van deze huisdieren. Deze inzet zal zeker beloond worden met een hond die enorm lief en trouw is.

Verzorging van de Beagle

Deze kortharige hond heeft enkel een wekelijkse borstelbeurt nodig. Dit is normaal voldoende maar leeft de hond in de stad, dan kan zijn witte vacht grijs worden. Je mag hem in bad stoppen, maar men moet zich beperken tot één keer om de twee maanden. Andere verzorging houdt het bijknippen van de nagels met een speciale nagelknipper voor honden en het schoonmaken van de oren in.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie