Berner sennenhond

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

De Berner Sennenhond is een grote, krachtige hond die bekend staat om zijn loyale en liefdevolle aard. Deze honden komen oorspronkelijk uit de Zwitserse Alpen, waar ze werden gebruikt als herdershonden voor koeien en schapen. In tegenstelling tot veel andere herdershonden, is de Berner Sennen ook geweldige gezinshonden en ze zijn erg aanhankelijk naar hun baasjes.

Het is een robuuste en atletische hond, die bekend staat om zijn intelligentie en dat ze makkelijk zijn om te trainen. Deze honden zijn vaak snel in staat om nieuwe commandos te leren en ze zijn ook goed in verschillende hondensporten, zoals gehoorzaamheid en agility. Bovendien zijn het ook uitstekende waakhonden, die beschermend zijn ten opzichte van hun gezin.

Hoewel de Berner Sennen een fijn huisdier is, zijn ze niet geschikt voor iedereen. Ze vereisen regelmatige beweging en hebben een sterk instinct om te drijven, wat soms tot problemen kan leiden met andere huisdieren of kleine kinderen. Bovendien zijn deze honden groot en sterk, dus ze vereisen een stevige, zelfverzekerde eigenaar die ze op de juiste manier kan trainen en opvoeden.

Berner Sennen honden zijn echter vaak uitstekende huisdieren voor mensen die van grote, actieve honden houden en die bereid zijn om de tijd en moeite te nemen om hen op te voeden en te trainen. Deze honden zijn ongelooflijk liefdevol en trouw aan hun eigenaars en ze zullen altijd een loyale en trouwe metgezel zijn.

De Berner Sennenhond een uitstekende keuze voor iemand die op zoek is naar een grote, loyale en liefdevolle huisdier. Of je nu op zoek bent naar een hond om mee te werken of gewoon een trouwe metgezel, deze honden zullen niet teleurstellen.

Kenmerken

AfkomstZwitserland
GroepMolossers, Pinschers en Schnauzers
HoogteReuen: 64-70 cm; teven: 58-66 cm
Gewichttot 40 kg
KleurDiepe zwarte basiskleur met roodbruine aftekeningen aan de wangen, de benen en boven het hoofd. Witte aftekeningen aan hoofd, hals en borst, witte voeten en staartpunt.
berner sennenhond

Leuke weetjes over de Berner Sennenhond

De Berner Sennenhond wordt vaak “Bernese Mountain Dog” genoemd in Engelse landen.

Deze honden werden oorspronkelijk gebruikt als herdershonden en trekpaarden in de Zwitserse Alpen.

Berner Sennen zijn de enige Sennen honden met lange, zijdeachtige vacht.

Ze zijn bekend om hun vriendelijke en aanhankelijke aard en ze zijn geweldig met kinderen.

Deze honden hebben de neiging om grote hoeveelheden slaap te nodigen, dus ze zijn perfect voor mensen die graag een slaperige hond aan hun zijde hebben.

Berner Sennen zijn uitstekende bewakers en waakhonden, hoewel ze niet agressief zijn.

Deze honden hebben veel beweging nodig en ze doen het goed in hondensporten zoals obedience, agility en trekken.

Berner Sennen hebben een bijzonder sterk verband met hun eigenaars en ze worden vaak beschouwd als “schaduwhonden” omdat ze altijd dicht bij hen blijven.

Ze zijn gevoelig voor bepaalde gezondheidsproblemen, waaronder heupdysplasie, bloat en kanker.

Berner Sennen zijn geweldige huisdieren en ze zijn bekend om hun loyale en liefdevolle aard. Ze zijn ideaal voor gezinnen en mensen die op zoek zijn naar een trouwe metgezel.

Geschiedenis

De Berner Sennenhond is afkomstig uit de Zwitserse Alpen en is een van de vier soorten Sennenhonden die in Zwitserland worden gekweekt. Deze honden werden oorspronkelijk gebruikt als herdershonden voor koeien en schapen en als trekpaarden om producten naar markten en dorpen te dragen.

In de 19e eeuw begonnen de Berner Sennen steeds meer als gezinshonden te worden gehouden en ze werden steeds populairder in Europa en Noord-Amerika. In 1907 werd de eerste Berner Sennenhond in de Verenigde Staten geregistreerd en sindsdien zijn ze een populaire huisdier geworden.

Tegenwoordig worden Berner Sennen gehouden als gezinshonden, als bewakers en als deelnemers aan hondensporten. Ze worden ook gebruikt als hulp- en reddingshonden en als gezelschapshonden voor mensen met beperkingen.

De Berner Sennenhond is bekend om zijn loyale en liefdevolle aard en is een geliefd huisdier over de hele wereld. Hoewel ze groot en krachtig zijn, zijn ze ook bijzonder zachtmoedig en aanhankelijk, wat hen tot ideaal gezelschap maakt voor mensen en gezinnen.

Uiterlijk

De Berner Sennenhond is een middelgrote tot grote hond met een robuust en sterk lichaam. Het is een rechte, breed gebouwde hond met een lange, ronde kop en stevige nek. Het oogkleur is donkerbruin en de oren zijn laag en breed aan de basis, en naar voren gericht.

De vacht van de Berner Sennenhond is licht tot donkerbruin, wit en zwart gevlekt. De vacht is dik, zijdeachtig en pluizig, en ze hebben een dikke onder vacht. Het haar is langer op de staart, hals en benen en is bijzonder zacht en glanzend.

De Berner Sennenhond heeft een stevige en rechte rug, sterk en breed achterlijf en korte, zware beenderen. De staart is langer en gedragen in een boog, en is bedekt met dik, zijdeachtig haar.

In het algemeen wordt de Berner Sennenhond beschouwd als een robuuste, aantrekkelijke en elegante hond, en is bekend om zijn loyale, liefdevolle en aanhankelijke persoonlijkheid. De Berner Sennenhond is een prachtige hond die bijzonder opvallend is vanwege zijn unieke uiterlijk en zijn bijzonder aantrekkelijke karakter.

berner sennenhond pup

Gezondheid

De Berner Sennenhond is in het algemeen een gezonde en stevige hond, maar zoals bij alle hondenrassen, zijn er enkele gezondheidsproblemen waarop moet worden gelet. Hieronder staan een aantal gezondheidsproblemen die specifiek kunnen optreden bij Berner Sennen:

Huidproblemen: Berner Sennen kunnen gevoelig zijn voor huidproblemen, zoals allergieën en huidinfecties.

Oogproblemen: De Berner Sennenhond kan gevoelig zijn voor verschillende oogproblemen, waaronder cataracten en retinopathie.

Obesitas: De Berner Sennenhond is gevoelig voor obesitas, wat kan leiden tot gewrichtsproblemen en andere gezondheidsproblemen.

Heupdysplasie: Dit is een erfelijke aandoening waarbij de heupkop niet goed in het heupgewricht past.

Osteosarcoom: Dit is een zeldzame maar agressieve vorm van botkanker die bij Berner Sennen kan optreden.

Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle Berner Sennen deze gezondheidsproblemen zullen ontwikkelen, maar het is wel belangrijk om bewust te zijn van deze aandoeningen bij het overwegen van het krijgen van een Berner Sennenhond.

Om de gezondheid van uw Berner Sennenhond te waarborgen, is het belangrijk om regelmatig naar de dierenarts te gaan voor controles en om een gezonde leefstijl en voeding te handhaven. Het is ook belangrijk om de hond voldoende fysieke en mentale uitdagingen te bieden om zijn gezondheid en welzijn te bevorderen.

Verzorging

De Berner Sennenhond is een hond met een dikke en pluizige vacht, dus regelmatige verzorging is noodzakelijk om zijn uiterlijk te handhaven en zijn huid en vacht gezond te houden. Hieronder staan een aantal verzorgingstips voor Berner Sennen:

Borstelen: De vacht van de Berner Sennenhond moet minstens twee keer per week geborsteld worden met een hondenborstel om klitten en knopen in de vacht te voorkomen.

Wassen: Het is niet noodzakelijk om de Berner Sennenhond regelmatig te wassen, maar het kan nodig zijn als hij vies is of heeft gegeten.

Nagels knippen: Het is belangrijk om de nagels van de Berner Sennenhond regelmatig te knippen om beschadiging van de nagels en pijn te voorkomen.

Tanden poetsen: Net als bij mensen, is het belangrijk om de tanden van de Berner Sennenhond regelmatig te poetsen met een tandenborstel voor honden om problemen te voorkomen.

Oren verzorgen: De oren van de Berner Sennenhond moeten regelmatig worden nagekeken en schoongemaakt om infecties te voorkomen.

Als u overweegt om een Berner Sennenhond te nemen, is het belangrijk om rekening te houden met de verzorging die hij nodig heeft en om te zorgen dat u in staat bent om deze verzorging te bieden. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat u genoeg tijd, middelen en energie heeft om de verzorging van uw hond op de juiste manier te waarborgen.

berner sennen

Temperament

De Berner Sennenhond is een geliefd ras vanwege zijn aanhankelijke en vriendelijke temperament. Hieronder staan enkele kenmerken van het temperament van de Berner Sennenhond:

Aanhankelijk: Berner Sennen zijn erg hechte honden die graag bij hun baasjes zijn en veel aandacht nodig hebben.

Vriendelijk: Berner Sennen zijn vriendelijke honden die goed met kinderen, andere honden en dieren om kunnen gaan.

Intelligent: Berner Sennen zijn intelligente honden die makkelijk te trainen zijn en graag leren.

Beschermend: Berner Sennen kunnen beschermend zijn ten opzichte van hun baasjes en gezin en kunnen waakzaam zijn tegenover onbekenden.

Energiek: Berner Sennen hebben veel energie en hebben veel fysieke en mentale uitdagingen nodig om gezond en gelukkig te blijven.

Berner Sennen zijn geweldige metgezellen voor gezinnen en individuen die veel tijd doorbrengen thuis en die graag actief bezig zijn. Het is belangrijk om te onthouden dat elke hond uniek is en dat het temperament van een hond afhankelijk is van vele factoren, waaronder opvoeding, socialisatie en genetische aanleg.

Is de Berner Sennen een goede waakhond?

Ja, de Berner Sennenhond is een goede waakhond. Ze zijn bekend om hun beschermende en waakzame aard en zijn gevoelig voor veranderingen in hun omgeving. Berner Sennen zijn niet agressief, maar ze zullen waarschuwen voor dreiging en beschermend optreden ten opzichte van hun gezin als ze dat nodig achten.

Echter, het is belangrijk om te onthouden dat niet alle Berner Sennen hetzelfde temperament hebben en dat het waakhondinstinct van een hond afhankelijk is van vele factoren, waaronder opvoeding, socialisatie en genetische aanleg.

Bovendien is het belangrijk om te realiseren dat training en socialisatie cruciaal zijn om ervoor te zorgen dat een Berner Sennenhond zijn rol als waakhond op een verantwoorde manier vervult.

Als u op zoek bent naar een waakhond, is het belangrijk om te overwegen of de Berner Sennenhond de juiste keuze is voor u en uw gezin. Het is ook aan te bevelen om uitgebreid onderzoek te doen naar het ras en om raad te vragen aan een erkende fokker of een hondentrainer voor meer informatie.

Kunnen ze goed met kinderen en andere huisdieren?

Ja, de Berner Sennenhond kan over het algemeen goed overweg met kinderen en andere huisdieren. Het ras wordt beschouwd als vriendelijk, aanhankelijk en geduldig, waardoor ze geweldige metgezellen zijn voor gezinnen met kinderen.

Echter, net als bij elke hond-kind interactie, is het belangrijk om toezicht te houden en te zorgen dat kinderen op een verantwoorde manier met honden omgaan. Bovendien is het belangrijk om te realiseren dat elke hond uniek is en dat zijn interactie met kinderen en andere huisdieren afhankelijk is van vele factoren, waaronder opvoeding, socialisatie en genetische aanleg.

Voeding

De Berner Sennenhond is een groot en actief ras en heeft daarom een uitgebalanceerd dieet nodig om gezond te blijven. Hieronder staan enkele belangrijke overwegingen voor de voeding van een Berner Sennenhond:

Hoeveelheid: Berner Sennen hebben over het algemeen veel energie en hebben daarom meer voedsel nodig dan kleinere hondenrassen. Het is belangrijk om te overleggen met de dierenarts over de juiste hoeveelheid hondenvoer voor jouw hond.

Kwaliteit: Het is belangrijk om hoogwaardige, gebalanceerde voeding te geven die is samengesteld uit de juiste hoeveelheden eiwit, vetten, koolhydraten en vitaminen en mineralen.

Versheid: Zorg ervoor dat het voedsel van de hond vers is en dat het regelmatig wordt vervangen om te voorkomen dat het bederft.

Aanvullende voeding: Berner Sennen kunnen baat hebben bij aanvullende voeding, zoals gedroogd voedsel, rauwe knobbels of gezonde snacks, om te helpen bij de verzorging van hun tanden en het versterken van hun botten.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke hond uniek is en dat zijn voedingsbehoeften afhankelijk zijn van vele factoren, waaronder leeftijd, grootte, activiteitsniveau en gezondheid. Het is daarom aan te bevelen om te overleggen met de dierenarts over de beste voedingsopties.

berner sennenhond karakter

Conclusie

De Berner Sennenhond is een uniek en aanhankelijk ras dat geschikt is voor gezinnen, alleenstaanden en actieve hondeneigenaren. Het ras is bekend om zijn vriendelijke en geduldige aard, wat hen perfect maakt voor gezinnen met kinderen en andere huisdieren.

Om de gezondheid en het welzijn van jouw Berner Sennenhond te waarborgen, is het belangrijk om regelmatig te oefenen, socialiseren en hem een uitgebalanceerd dieet te geven. Bovendien is het aan te bevelen om regelmatig een dierenarts te bezoeken voor controles en verzorging.

Al met al is de Berner Sennenhond een geweldige metgezel die zal zorgen voor jaren vol liefde en plezier. Als je op zoek bent naar een trouwe en affectieve hond, is de Berner Sennenhond een uitstekende keuze.

Veelgestelde vragen

Heeft een Berner Sennenhond veel verzorging nodig?

Nee, de Berner Sennenhond is niet veeleisend en vereist niet veel onderhoud. Regelmatig borstelen, oefenen en socialiseren zijn voldoende om uw hond gezond en gelukkig te houden.

Welk soort hondenvoer heeft deze hond nodig?

Een Berner Sennenhond heeft een uitgebalanceerd dieet nodig dat is samengesteld uit de juiste hoeveelheden eiwit, vetten, koolhydraten en vitaminen en mineralen. Het is aan te bevelen om te overleggen met uw dierenarts over de beste voedingsopties voor uw hond.

Je bent aan het einde gekomen van dit artikel en we hopen dat je er iets aan hebt gehad. Als je op basis van dit artikel nog vragen hebt dan horen wij dat graag in de reacties hieronder!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie