Bikejoring

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

Bikejoring is een actieve hondensport waarbij eigenaren mountainbiken en sledehonden. De hond draagt ​​een speciaal tuigje en is aan de voorkant van de fiets verbonden door een lang elastisch koord (2,5 meter). De lijnstabilisator zorgt voor een veilige afstand tussen de lijn en het wiel, zodat er geen ongelukken gebeuren.

Je kunt deze sport voor de lol beoefenen, maar meedoen aan wedstrijden is ook een optie. Races worden meestal gehouden in een bosrijke omgeving en een race is van 4 tot 8 km lang. Met fietsen is het soms mogelijk om snelheden boven de 30 km/u te halen.

Waarom zou je deze hondensport gaan doen?

Mountainbiken met honden door de bossen is natuurlijk een geweldige manier om samen een sport te beoefenen. Bikejoring is de ideale hondensport voor outdoor avonturiers met een actieve en energieke hond.

Daarnaast draagt ​​deze sport bij aan het versterken van de band en communicatie tussen baasje en hond. Bij het fietsen is het belangrijk dat de hond de bevelen van de eigenaar gehoorzaamt als het om veiligheid gaat. De hond leert ook te focussen en afleidingen te negeren, zoals een springend konijn.

Lees ook: Top 10 keer het beste Trixie hondentuig

Productadvies

Welke honden zijn geschikt voor bikejoring?

Deze sport raakt honden veel en is daarom alleen geschikt voor honden met een goed lijf en een goede gezondheid. Daarnaast mag je alleen meedoen aan wedstrijden als de hond 18 maanden of ouder is.

bikejoring hondensport

Over het algemeen houden veel rassen van deze sport, maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Hybride honden, zoals de Siberische husky en de Alaskan malamute, zijn vooral goed in sporten.

Hoe begin je met bikejoring?

De hond moet eerst worden geoefend, zodat de hond de juiste commando’s leert. Dit zijn commando’s als “links”, “rechts”, “stop”, “doorgaan” en “stil”. Natuurlijk kun je ook universele commando’s gebruiken. Om te oefenen met fietsen heb je de volgende uitrusting nodig:

Mountainbike (MTB)
Sportharnas
Elastische band (2,5 meter)
Touwhouder

Ook is het dragen van een helm, handschoenen en sportbril verplicht als je aan wedstrijden deelneemt en is extra bescherming zeker aan te raden.

Veelgestelde vragen

Wat is bikejoring?

Bikejören is mountainbiken in de vrije natuur met een hond aan de lijn die naar believen kan worden getrokken. De hond draagt ​​een speciaal tuigje en is met een maximaal 2,5 meter lang elastisch koord aan het frame van de fiets vastgemaakt.

Hoe lang mag mijn hond naast de fiets lopen?

U kunt de snelheid ook geleidelijk verhogen. Zorg voor voldoende rust voor de hond om te herstellen. Een grotere, zeer gehoorzame hond kan bijvoorbeeld met een fiets rennen met een snelheid van 15 km/u, de maximale afstand is 20 km. Hier vindt u goede trainingstijden, vooral voor honden.

Is het goed voor een hond om naast de fiets te lopen?

Ja, dit kan een goede vorm van beweging zijn voor honden. Doordat de hond in een gestaag tempo rechtdoor loopt, ontwikkelen de spieren zich zonder de gewrichten te zwaar te belasten, zoals bij springen of draaien.

Je bent aan het einde gekomen van dit artikel. Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad, als je nog vragen hebt stel ze dan gerust in de reacties hier onderaan de pagina!

Afbeelding: Harold Meerveld @Flickr.com


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie