Blaffen afleren bij honden

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

Veel honden blaffen. In sommige situaties is dat gewenst, in andere niet. Als dat laatste het geval is, wil je het blaffen afleren. Dit artikel geeft inzicht in het gedrag blaffen. Inzicht is nodig om ongewenst gedrag om te buigen naar gewenst gedrag.

Blaffen wordt vaak gezien als een vorm van agressie. Dit is onjuist. Sterker nog, als er daadwerkelijk sprake is van agressie, wordt er niet geblaft. Blaffen heeft slechts één functie: alarmeren. Niet meer en niet minder. En afhankelijk van de motivatie van de hond wordt er veel, weinig of nooit geblaft. Een aantal voorbeelden.

Sommige honden laten door geblaf anderen weten dat zij er zijn. “Gij zijt gewaarschuwd”. Andere honden blaffen om jou te weten dat er iemand in de buurt is. “O gezellig, visite”. Sommige honden blaffen niet. Er is zelfs een ras wat niet kan blaffen, Basenji. Dit wetende, kun je voor jouw eigen situatie gaan bepalen wat er met jouw hond aan de hand is.

Lees ook: Top 15 keer de beste anti blafband

Product advies

Blaffen is genetisch bepaald: het zit verankerd in de hond. Afleren kan dus niet. Je kunt het wel voorkomen. Je kunt de reden van het gedrag (prikkel) wegnemen. Of de motivatie van de hond veranderen. Of het gedrag achteraf te corrigeren. Dat laatste geeft de minste kans op succes. Toch is dat wat veel mensen doen. Zonder succes. Wat overblijft is frustratie.

Blaffen bij de deurbel

Het blaffen bij de bel komt veel voor. De bel is aankondiging van bezoek. Als jouw hond als puppy bij jou kwam, betekende bezoek vaak dat hij aandacht kreeg. Iedereen wilde immers de pup knuffelen. Nu hij volwassen is, is zijn motivatie veranderd. Hij vindt het leuk dat er bezoek komt (allemansvriend) of hij heeft liever dat er geen bezoek komt (bewaker).

Wat zijn motivatie dus is, het geluid van de bel zorgt voor het blaffen. Wil je dus dat jouw hond niet meer blaft bij de bel, kun je iets aan (het geluid van) de bel veranderen. De bel is de prikkel. Een bel met een ander geluid kan al zorgen dat er niet meer geblaft wordt. Maar dan ben je er nog niet!

Tegelijkertijd leer je jouw hond ander gedrag aan. In plaats van te blaffen, kun je hem leren dat hij iets lekkers krijgt. Eten en blaffen gaat immers niet samen. Leer je geen ander gedrag aan, dan zal jouw hond snel ook bij dit belgeluid gaan blaffen. Je kan de bel ook vervangen door een klopper of iets anders.

Blaffen naar voorbijgangers

Honden die blaffen naar voorbijgangers doen dit veelal vanuit een territoriale motivatie. Door te blaffen worden anderen op een afstand gehouden en dat is nou juist de bedoeling. Omdat de meeste mensen gewoon doorlopen als een hond blaft, leert de hond dat blaffen werkt; immers, hij jaagt de mensen weg.

Om die reden is het blaffen naar de postbode zo hardnekkig. Deze vertrekt namelijk altijd nadat hij de post bezorgd heeft. Probeer maar eens stil te gaan staan als een hond naar je blaft. Je zult zien dat hij in de meeste gevallen stopt met blaffen en pas weer begint als jij doorloopt.

Om dit gedrag om te buigen naar gewenst gedrag kun je het voorkomen. Door simpelweg ervoor te zorgen dat hij de voorbijgangers niet kan zien. Gordijnen, vitrage, lamellen, stickers, zijn daar voorbeelden van. Als jouw hond altijd op de rugleuning van de bank staat te blaffen, zet je de bank weg.

Blaffen afleren

Je begrijpt nu dat blaffen afleren niet mogelijk is. Wat wel mogelijk is, is de prikkel te veranderen of gedrag te voorkomen. De prikkel veranderen is soms niet mogelijk. Je kunt niet de postbode vragen de post niet meer te bezorgen. Maar, is de postbode wel de prikkel?

Zou niet het geluid van de brievenbus de prikkel kunnen zijn? In dat geval kun je kiezen voor een brievenbus aan de straat of eentje met een gleuf zonder klep. Je bent dan gedrag aan het voorkomen.

Gedrag voorkomen (managen) is vaak mogelijk. Maar zeker niet altijd eenvoudig. Het vereist niet alleen kennis maar ook een hoge mate van creativiteit. Ook het achterhalen van de prikkel is niet altijd makkelijk. Blaft de hond wel bij de bel of eigenlijk al als iemand het (grind)pad op komt lopen. Er zijn ook honden die blaffen om aandacht. Zoals ze dat bij andere honden doen: uitnodigen tot spel.

En soms, heel soms, kun je ook accepteren. Gewoon omdat je er niet altijd boven op kunt zitten. Omdat je met andere dingen bezig bent. Of moe bent. Of uit je hum. Accepteren is loslaten. Dat scheelt een hoop frustratie bij jezelf. Je hebt een hond die blaft. Tja. Had je dat kunnen voorzien? Bij sommige rassen wel. Misschien heb je het verkeerde ras gekozen.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie