Bouvier

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

De Bouvier des Flandres of Vlaamse Koehond, zoals hij soms genoemd wordt, is waarschijnlijk ontstaan uit een verscheidenheid aan rassen. Zoals de Beauceron, Griffon en Briard. Hoewel Frankrijk als land van oorsprong wordt vernoemd, zijn toch de meeste honden in Belgiė, namelijk Vlaanderen, ontstaan.

Lange tijd bestond hierover onenigheid en ging men uiteindelijk zover dat men het als twee rassen beschouwde. Door zijn goede kwaliteiten werd de Bouvier tijdens de Wereldoorlog als koerier hond gebruikt. Dit kostte vele honden het leven en na de oorlog bleven er nog maar enkele exemplaren over.

Gelukkig heeft men het ras kunnen redden en zo ontstond officieel de Bouvier des Flandres. Oorspronkelijk werd deze hond als drijver en waakhond gebruikt. Nu wordt hij nog als verdedigings- en politiehond gebruikt.

Uiterlijke kenmerken

AfkomstBelgiė
GroepHerdershonden
HoogteReuen: 62-68 cm; teven: 59-65 cm
GewichtReuen: 35-40 kg; teven: 27-35 kg
KleurGrijs, gestroomd, ook zwart is toegestaan.

Karakter van de Bouvier

De Bouvier ziet er met zijn krachtige, grote lichaam misschien angstaanjagend uit, maar in het echte leven heeft hij een kalm en rustig karakter. Het is een aangename gezinshond die, indien hij goed gesocialiseerd is, een uitstekende kameraad is voor alle huisgenoten en andere huisdieren.

Lees ook: Top 20 keer het beste hondenvoer

Product advies

Kinderen vertrouwt hij van nature uit. Deze hond moet op een duidelijke manier opgevoed worden. Hij moet weten wie de baas is. De training moet op een geduldige en vriendelijke manier gebeuren zonder daarbij de strakheid te verliezen. Een ervaren eigenaar is aangeraden. De Bouvier wordt laat volwassen, pas rond de leeftijd van 3 jaar. Dit betekent dat hij lang speels blijft. Deze vrolijke knaap is een lieve vriend in huis en hecht zich aan heel het gezin.

Die zal hij ook zeker verdedigen als het moet, hij is immers een goede waakhond. Toch wordt hij nooit agressief zonder reden. In het begin staat hij tegenover vreemden argwanend maar als zij door het gezin worden opgenomen, zijn ook zij lieve kameraden.

Verzorging van de Bouvier

De Bouvier heeft een ruwe, warrige vacht. Deze heeft niet veel verzorging nodig. Af en toe eens flink borstelen om dode haren te verwijderen is voldoende. Stop hem ook niet meer dan één keer per jaar in bad, anders zal zijn onder vacht beschadigd raken.

Breng wel een viertal keer per jaar een bezoekje bij het trimsalon. Zorg er steeds voor dat de gehoorgangen zuiver zijn en kuis ze indien nodig. Het te veel aan haar tussen de voetzolen mag ook weggeknipt worden.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie