Briard

briard

De precieze oorsprong van de Briard, ook wel Chien de Berger de Brie genoemd, is niet bekend. Hij zou afstammen van de Beauceron en de Barbet. Zijn voorouders bestonden reeds in de 14de eeuw.

Hij werd vooral gebruikt als herders- en waakhond, maar tijdens de oorlogen was hij ook een koerier die berichten en medicijnen ter plaatse bracht. Tegenwoordig wordt hij nog gebruikt als politie-, lawine- of geleidehond. Toch is de Briard in onze landen maar weinig populair.

Uiterlijke kenmerken

AfkomstFrankrijk
GroepHerdershonden
HoogteReuen: 52-68 cm; teven: 56-64 cm.
Gewichtongeveer 30 kg
KleurZwart, grijs en vaalrood met al zijn tinten, egaal van kleur.

Karakter en temperament van de Briard

Deze honden zijn echte werkhonden. Ze zijn heel actief en sociaal. Doordat ze zo actief zijn zult u veel met de hond moeten gaan bewegen. Het is heel belangrijk dat deze hond goed wordt afgericht. Een goed afgerichte herdershond is goed met vreemden en kinderen, zonder deze goede africhting door de baas kunnen ze africhting kunnen ze agressief zijn tegen deze groepen.

Deze hond is daarom ook niet voor iedere baas geschikt. De Briard is met zijn apart karakter zeker geen hond voor iedereen, hij is niet geschikt voor een beginneling. Deze hond heeft een strakke opvoeding nodig die met veel geduld en afwisseling succesvol kan verlopen. Toch moet zijn baas zeker zo zelfzeker en zelfstandig zijn als de hond zelf.

Lees ook: Top 15 keer de beste dieetvoeding

Product advies

Het is de bedoeling dat de hond goed begrijpt waar zijn plaats in de rangorde is, nl. onderaan. Deze mooie hond is vriendelijk en goedmoedig maar staat afwachtend of zelfs wantrouwig ten opzichte van vreemden. Hij kan soms een onstuimig temperament hebben, maar in huis is hij meestal rustig en kalm.

De Briard houdt erg veel van zijn baasje en geeft hem liefde terug. Hij wil graag in zijn aanwezigheid zijn en houdt altijd contact met hem. In een kennel hoort hij niet thuis. Deze hond heeft een gezin nodig om een gelukkig leventje te leiden.

Verzorging van de Briard

De vacht van de Briard is lang, droog en warrig. Deze moet zeker één maal per week flink uitgeborsteld en gekamd worden met een goede hondenkam. Let ook op de gehoorgangen, die moeten vrij zijn van haren en vuil. Het overtollige haar aan de voetzolen mag bijgeknipt worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige artikel
hollandse herdershond

Hollandse herdershond

Volgende artikel
ca de bestiar

Ca de bestiar