Cairn Terriër

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

De Cairn terriër is een energieke kleine hond. Die in het verleden werd het ras vaak gebruikt voor de jacht op dieren, vandaar ook de naam “Cairn”. Cairns zijn stapels stenen die dienen als oriëntatiepunten of gedenktekens. Daar verschuilen zich vaak vossen, dassen en otters.

De Cairn Terriër is een hond die heel goed luistert naar de wensen van zijn baasje. Hij speelt ook graag met kinderen, daarom is het ras zo populair bij gezinnen. Naast het vriendelijke karakter heeft dit ras ook veel ondeugende persoonlijkheden. Het jachtinstinct is nog steeds latent aanwezig in dit ras, waardoor ze dol zijn op jagen en foerageren.

Uiterlijke kenmerken

AfkomstGroot-Brittannië
GroepTerriërs
Hoogte23-30 cm
Gewicht6 à 7 kg
KleurRood; zandkleurig; crême; grijs; peper en zout en zwart

Geschiedenis van de Cairn Terriër

De Cairn Terriër is inheems op het Schotse eiland Skye. Dit ras wordt hier gefokt om op kleine zoogdieren te jagen, zoals vossen, dassen en otters. Dit ras wordt ook gebruikt om boerderijen te beschermen tegen ongedierte.

In het begin was het moeilijk om de oorsprong van het ras te bepalen, aangezien veel terriërs in deze regio eenvoudigweg bekend staan ​​als de Schotse terriër. Het duurde tot 1913 voordat de Cairn Terriër zijn naam kreeg en door de AKC als ras werd erkend.

Lees ook: Top 10 keer de beste tekentang

Product advies

Op het moment dat de Cairn Terrier werd genoemd, was het ras overwegend wit. Het fokken van witte Cairns en het kruisen met Kaukasische honden uit de Centrale Hooglanden werd rond 1920 verboden.

Tegenwoordig zijn deze honden niet langer wit. Een interessant feit is dat dit ras pas echt populair werd toen de film The Wizard of Oz uitkwam. De hond Toto speelde hierin een rol en je raadt het al, Toto is een Cairn Terriër.

Karakter van de Cairn Terriër

De Cairn Terriër is een vriendelijk en vrolijk hondje. Ze zijn een beetje eigenwijs, maar met voldoende training kunnen ze gemakkelijk worden gecontroleerd. In wezen heeft dit ras de behoefte om alles te achtervolgen dat beweegt, wat de eigenaar kan irriteren.

Het is daarom belangrijk dat dit gedrag niet in een vroeg stadium wordt opgemerkt. De Cairn Terriër is een harde werker en is bereid om de wensen van zijn baasje te vervullen. Omdat het jachtinstinct er altijd zal zijn, moet je de Cairn Terriër op het afgesloten grasveld loslaten.

De Cairn Terriër kan goed overweg met mensen en andere honden. Dit ras is erg aanhankelijk, vooral naar de eigenaar toe. Sommigen noemden hem zelfs “het beste vriendje ter wereld”. Cairn Terriërs hebben vaak moeite met vreemden en andere dieren, wat zich kan uiten in agressief gedrag. Cairn Terriërs zijn alert, intelligent, dapper en nieuwsgierig.

carin terrier hond

Dit ras kan slaan en is daarom zeer geschikt in gezinnen met kinderen. Ze houden van spelen en spelen met kinderen. Cairn Terriërs zijn ook gek op graven. Ze vinden het leuk om kleine gaatjes te graven als ze gewoon rondlopen om dingen te ontdekken. Als de Cairn Terriër voldoende beweging krijgt en zich veilig voelt in zijn omgeving, zal het een geweldig familiehuisdier zijn.

De Cairn Terriër is een geliefde gezelschapshond geworden. Dit vrolijk baasje bruist van energie en heeft een moedig karakter. Hij is erg graag bij ´zijn´ baas en dat kan soms op jaloezie uitdraaien. Hij houdt steeds contact met degenen waar hij van houdt. Deze Cairn Terriër kan juist goed met kinderen overweg.

Ze verdragen veel van hen en hij is een echte speelkameraad. Toch is socialisatie vanaf jonge leeftijd belangrijk zoals bij elk ander ras. Deze hond is erg zelfbewust en heeft het eigenwijs karakter dat typisch is voor de Terriërs. Het is een echte held in het uitvinden en uitsteken van kattenkwaad. Hij is immers erg nieuwsgierig en slim.

Zeer belangrijk is daarbij de opvoeding, die kordaat maar met veel liefde moet gebeuren. Ze zijn erg gehoorzaam maar ze moeten er zin in hebben. De Cairn Terriër kan vaak de gezonde leeftijd van 14 jaar behalen.

Uiterlijk van de Cairn Terriër

De Cairn Terriër is een kleine hond met een hoogte van ongeveer 30 cm. Ze wegen gemiddeld acht tot negen kilogram. De Cairn Terriër is te herkennen aan zijn korte pootjes. De voorpoten zijn iets naar voren, in plaats van direct onder het lichaam.

De kop van deze hond is korter en breder dan die van andere terriërs. Door zijn kopstructuur heeft hij een sterke set kaken. Het haar op het hoofd heeft vaak een andere structuur dan het haar op de rest van het lichaam.

De vacht op het hoofd is zachter. Zijn ogen zijn groot en zwart. Wat heel herkenbaar is aan dit ras is dat ze erg borstelige wenkbrauwen hebben. Zijn oren zijn klein en hebben een puntige vorm.

Verzorging van de Cairn Terriër

Het verzorgen van deze hond kost minder tijd dan een normale hond. Wekelijks borstelen met een hondenborstel en regelmatig wassen met hondenshampoo zijn voldoende om hun vacht en huid gezond te houden. Het is een goed idee om af en toe losse haren met de hand te plukken om klitten en andere problemen te voorkomen. De nagels van Cairn Terriër groeien vrij snel, dus ze moeten regelmatig worden geknipt met een nagelknipper.

Zijn vacht rond de oren zou iets langer mogen zijn. Omdat er vuil in kan blijven zitten, is het belangrijk om je oren regelmatig schoon te maken. Dit geldt ook voor het reinigen van de ogen.

Veelgestelde vragen

Wat kost een Cairn Terriër?

Een Cairn Terriër kost tussen de € 600,- en € 800,-. De prijzen kunnen enigszins variëren, afhankelijk van de fokker, maar dit is de gemiddelde prijs voor dit ras. Heb je een Cairn Terriër ontmoet voor een veel lagere prijs? Dan kun je bijna aannemen dat er iets mis is. Zorg er altijd voor dat u puppy’s koopt van een erkende fokker.

Hoeveel beweging heeft een Cairn Terriër nodig?

De Cairn Terriër is van nature behoorlijk actief en energiek. Dagelijkse lichaamsbeweging is goed voor zijn gezondheid. Om de hond voldoende beweging te geven kun je gaan wandelen, maar u kunt ook deelnemen aan allerlei leuke hondensporten.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie