Cavalier King Charles Spaniël

cavalier king charles spaniel

De Cavalier King Charles Spaniël bestond reeds in de 16de en 17de eeuw en zijn naam herinnert aan Koning Karel II die deze hondjes graag in zijn gezelschap had. In de periode die daarop volgde verloor het ras zijn populariteit doordat de Oost-Aziatische dwergrassen en de King Charles Spaniël meer geliefd waren om wille van hun korte snuit en stompe hoofd.

Gelukkig werd er in het begin van de 19de eeuw geprobeerd om het oorspronkelijke ras, dat een langere snuit en een hoog aangezicht had, terug op te bouwen. Door een jarenlange volharding van enkele gemotiveerde fokkers werd in 1928 de standaard opgesteld en in 1945 kreeg het ras erkenning. De naam Cavalier werd toegevoegd om een duidelijk onderscheid te maken tussen dit ras en de King Charles Spaniël.

Uiterlijke kenmerken

AfkomstEngeland
GroepGezelschapshonden
Hoogte25-34 cm
Gewicht4.5-8 kg
KleurBlenheim: kastanjerode vlekken met een parelwitte ondergrond; zwartrood; dieprood of Ruby en driekleurig: zwart-wit met rode aftekening.

Karakter van de Cavalier King Charles Spaniël

De Cavalier King Charles Spaniël is een levenslustige en zeer elegante hond die nog steeds typische Spaniël eigenschappen heeft. Ze hebben een uitstekend reuk- en gezichtsvermogen en zijn zo geschikt voor korte jachtpartijen. Dit gebeurt echter nog weinig.

De hondjes zijn nu ingeburgerd als gezellige huishonden. Deze lieve hond geeft en vraagt veel affectie van het gezin. Hij houdt heel erg van kinderen hetgeen meestal niet zo evident is voor kleine gezelschapshonden.

Lees ook: Top 15 keer de beste kleine hondenmand

Product advies

Deze honden zijn niet geschikt als waakhond daar hij erg van mensen houdt. Hij kent geen agressie of nervositeit. Het zijn gehoorzame en makkelijk op te voeden honden, die een hoge leeftijd van 14 jaar kunnen bereiken.

Verzorging van de Cavalier King Charles Spaniël

Deze honden hebben een lange zijdeachtige vacht zonder krullen. Men moet dagelijks de dode haren uit de vacht verwijderen door de hond stevig te borstelen en te kammen.

Daarbij moet men uitkijken voor klitvorming achter de oren en in de liesstreek. De grote ronde ogen en de oren moeten bijna dagelijks gecontroleerd en gezuiverd worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige artikel
boston terrier

Boston Terriër

Volgende artikel
chinese naakthond

Chinese Naakthond