Cavapoo

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

De Cavapoo is een ontzettende leuke kruising tussen een Cavalier King Charles Spaniël en een Poedel. Deze honden vinden het heerlijk om te spelen en te knuffelen. Die eigenschappen heeft deze kruising van beide ouders geërfd.

Dat deze kruising populair is blijkt uit de vraag naar deze honden, en het aantal zoekopdrachten per maand. Veel mensen willen zoveel mogelijk informatie over de Cavapoo weten. In dit artikel vertel ik je alles over deze leuke kruising!

De belangrijkste reden waarom ze zo populair zijn is wellicht het karakter van deze honden. Ze zijn inmiddels wereldwijd geliefd, en ook in Nederland kom je ze steeds vaker tegen. Het kan ook zijn dat je deze kruising tegenkomt onder de naam Cavadoodle, zo worden ze namelijk ook weleens genoemd.

Als we op de website van de Raad van Beheer kijken dan zien we dat deze kruising niet wordt erkend als hondenras. Het is dan ook niet mogelijk om deze honden te krijgen met een stamboom.

Uiterlijke kenmerken

AfkomstAustralië
GroepKruisingen
HoogteReuen: 35 centimeter
Teven: 25 centimeter
Gewichtgemiddeld 8 kg
Levensverwachting12 tot 15 jaar
KleurAlle kleuren en variaties zijn mogelijk

Het karakter van de Cavapoo

Over het karakter kunnen we je niet genoeg vertellen. Het zijn ontzettende lieve honden die graag met je willen knuffelen en spelen. Dit komt doordat beide ouders een vriendelijk karakter hebben. De meeste zijn vriendelijk, sociaal en loyaal. Ook kunnen ze doorgaans prima overweg met kinderen en andere huisdieren.

Ze vinden het heerlijk om samen een eindje te wandelen. Maar ook voor een langere wandeling is dit hondje zeer geschikt. Ze hebben namelijk vrij veel energie! Vanwege zijn sociale karakter vinden ze het niet zo leuk als je hem of haar voor langere tijd alleen thuis laat.

Qua gedrag willen ze van alles voor je doen, heb je er weleens over nagedacht om hem mentaal te stimuleren met een leuke hondenpuzzel bijvoorbeeld? Dat is echt één van de dingen die je prima met deze honden kunt doen!

Geschiedenis van de Cavapoo

De Cavapoo is in de jaren negentig ontstaan in Australië. Daar begonnen fokkers een Poedel met een Cavalier King Charles Spaniël te kruisen. Het doel was om het extraverte karakter van de Cavalier te combineren met de intelligentie van de Poedel.

Op dit moment is het één van de populairste kruisingen in Nederland, maar ze worden weleens verward met de Cavachon, deze honden hebben beide veel gemeen.

Deze kruising bleek tot de verassing van fokkers vrijwel geen vacht te verliezen. Dit maakt deze hond dan ook hypoallergeen, waardoor ze zeer geschikt zijn voor mensen die graag een hond willen, maar last hebben van een allergie. Een leuke meevaller, toch?

cavapoo hond

Formaat & gewicht

De grootte en het gewicht verschillen onderling vrij veel. Het hangt er namelijk vanaf hoe groot de Poedel is geweest. De meeste van deze honden zijn tussen de 25 en 35 centimeter groot. Het formaat bij honden wordt altijd gemeten vanaf de poten tot aan de schouders, en wordt ook wel schofthoogte genoemd.

Qua gewicht verschilt dit net zoals het formaat. De gemiddelde Cavapoo is tussen de 4 en 11 kilogram. Gemiddeld genomen worden deze honden ongeveer 8 kilogram zwaar.

Temperament van de Cavapoo

De populariteit van deze honden is in Nederland enorm gestegen dankzij hun vriendelijke persoonlijkheid. Hun extraverte, speelse, zachte en aanhankelijke temperament maakt ze een uitstekende keuze als je op zoek bent naar een kindvriendelijke gezinshond. Dat gezegd hebbende houden ze er niet van om alleen thuis te zijn, ze kunnen dan last krijgen van verlatingsangst.

De Cavapoo is een intelligent hondje en leeft om gewaardeerd en geprezen te worden door zijn eigenaren. Deze houding, waarbij ze hun baas graag willen plezieren, is gemakkelijk te trainen. Cavapoos zijn ook erg atletisch, waardoor ze een uitstekende hond zijn in gehoorzaamheidswedstrijden.

Omdat ze erg aanhankelijk kunnen zijn, is het belangrijk dat je ze vroeg begint te trainen. Leer ze alleen thuis. Zonder deze training zou je Cavapoo energie kunnen verspillen aan het kauwen op meubels en schoenen, of het legen van de prullenbak.

Cavapoos zijn over het algemeen vrienden met iedereen, zelfs met vreemden. Als u op zoek bent naar een waakhond, is de Cavapoo misschien niet de juiste keuze. Cavapoos doen het meestal heel goed in huizen waar ze hun volledige aandacht krijgen, ze lijken ook plezier te hebben met oudere volwassenen.

Gezondheid

De Cavapoo heeft vaak dezelfde gezondheidsproblemen als Cavalier King Charles Spaniel en Poedel. Als gevolg hiervan verkeren ze meestal in een zeer goede gezondheid, met af en toe medische problemen. Enkele van de bekende medische problemen met Cavapoos zijn:

Hartaanval
Progressieve retinale atrofie
Patellaslip

Verzorging

Zoals bij elke hond, moet u ook met uw Cavapoo uw dierenarts regelmatig zien. Uw dierenarts kan een actieplan opstellen om uw hond zo gezond mogelijk te houden.

Cavapoos houden van eten, daarom vechten ze snel tegen overgewicht, omdat dit overgewicht cardiovasculaire problemen kan veroorzaken. Zorg ervoor dat uw hond minstens een half uur per dag stevig loopt, in combinatie met wat kortere wandelingen en spelletjes zoals het gooien van de bal.

Controleer regelmatig de oren en maak ze schoon zoals aanbevolen door uw dierenarts. Nagels die te lang zijn, zijn oncomfortabel om op te lopen, dus laat ze regelmatig controleren en knippen voordat ze ongemak veroorzaken bij uw hond. Indien nodig kan uw trimsalon hierin als adviseur optreden. U moet de tanden van uw hond elke dag poetsen. Kleine hondenrassen hebben meer kans op gebitsproblemen. Uw dierenarts kan u deze informatie geven.

Voeding voor de Cavapoo

De beste voeding die je deze leuke honden kunt geven moet afgestemd zijn op de behoeftes van de hond. Over het algemeen zouden ze het goed moeten doen op voeding dat geschikt is voor kleine tot middelgrote hondenrassen met veel energie.

Als je ze teveel voeding geeft, of te veel tussendoortjes dan kan de Cavapoo redelijk snel aankomen. Het is dus belangrijk een regelmatig voedingsschema te hanteren. Laat gedurende de dag geen hondenvoer staan en beperk het aantal hondensnacks.

Net zoals bij alle honden is het belangrijk om ze in het begin speciale puppybrokken te geven totdat ze ongeveer 12 maanden oud zijn. Daarna kan je overstappen op reguliere hondenvoeding, mits ze geen allergische reactie krijgen op deze normale voeding. In het laatste geval kan je dit het beste in overleg met de dierenarts aanpassen.

Omdat de Cavapoo een kruising is verschilt het per hond. De ene heeft bijvoorbeeld veel meer energie dan de andere. Let er in ieder geval op dat je voeding geeft dat van hoge kwaliteit is.

cavapoo puppy

Vachtverzorging

De Cavapoo is een kruising tussen de Cavalier King Charles Spaniel en een Poedel. De vacht kan bestaan ​​uit verschillende kleuren, zoals kastanje, kastanje, crème, wit, fawn en goud. Ze zijn ook met enige regelmaat uniform van kleur, maar vaak is de vacht kastanjebruin en wit of zelfs driekleurig.

Ze hebben meestal een korte, zachte, gekrulde vacht. Ze kunnen prachtige shuttles worden als verzorging niet genoeg is. Dankzij de speciale vacht van de Poedel verhaart de Cavapoo niet veel. Daarom is dit ras erg goed voor mensen met allergieën. Een keer per week borstelen met een goede hondenkam kan helpen om de vacht in topconditie te houden.

Hun gekrulde vacht maakt ze bestand tegen warm en koud weer. Bij zeer koud of zeer warm weer mag u ze niet in direct zonlicht laten staan.

Training van de Cavapoo

Deze schattige hond is super slim. Hij pikt commando’s heel snel op en leert heel snel. Je moet hem altijd vermaken tijdens je training. Train hem ook verbaal als hij zich goed gedraagt. Positieve bekrachtigingstraining is een wetenschappelijk bewezen methode die het meest effectief is voor alle honden.

De Cavapoo is van nature nieuwsgierig en kan zich snel vervelen tijdens de training. Je kunt hem helpen gefocust te blijven door de oefeningen kort en leuk te houden. Je kunt zijn aandacht ook trekken met lekkere hondensnacks.

cavapoo kruising

Kinderen en andere huisdieren

Omdat de Cavapoo niet erg groot is, kan deze hond gemakkelijk geblesseerd raken als kinderen te hard spelen, wat vooral veel voorkomt bij jonge kinderen. Het is belangrijk dat kinderen in het gezin weten hoe ze veilig met de hond kunnen spelen. Dat gezegd hebbende, Cavapoo houdt van iedereen en vindt het erg leuk om met kinderen te spelen.

Wanneer Cavapoos op een rustige, ongedwongen manier aan andere dieren wordt voorgesteld, zijn ze meestal erg vriendelijk. Andere honden en katten zullen het prima doen zolang de Cavapoo goed gesocialiseerd is. Cavapoos houden van aandacht, dus als er geen andere huisdieren in de buurt zijn, geef ze dan alle aandacht die ze willen.

Cavapoo puppy’s

Vanwege de populariteit van deze kruising en hun groeiende vraag, is het aantal Cavapoo fokkers het afgelopen decennium aanzienlijk toegenomen. Toekomstige eigenaren hebben nu meer opties om hun Cavapoos te verbeteren.

Deze trend betekent ook dat illegale fokkers snel geld kunnen verdienen aan roekeloze kopers. Doe je onderzoek als je ziet dat verkopers puppy’s verkopen voor minder dan de gemiddelde prijs. De kans is groot dat uw hond ongezond wordt.

Het is om een ​​aantal redenen belangrijk om de ouders van Cavapoo te ontmoeten. Het is belangrijk om de ouders van je Cavapoo te ontmoeten om een ​​idee te krijgen van hun grootte. Het is moeilijk te voorspellen of uw puppy tijdens de puppyfase klein of groot zal worden. Dit is een belangrijk aspect om te overwegen.

Cavapoo fokkers

De Cavapoo is onmiskenbaar populair. Veel fokkers verschijnen op de eerste pagina’s van zoekmachines. Dit is meestal de eerste pagina die mensen zoeken naar een fokker.

Doe je onderzoek met de fokker voordat je belangrijke beslissingen neemt. Voordat je de puppy mee naar huis neemt, is het ook belangrijk om de ouders van de Poedel te ontmoeten.

Je kunt ook veel Cavapoo liefhebbers en fokkers vinden op sociale media, die gevuld zijn met gepassioneerde enthousiastelingen. Het is een goede manier om aanbevelingen te krijgen van mensen die weten wie betrouwbaar is en wie niet.

cavapoo fokker

Blaft een Cavapoo veel?

Hoewel het niet bekend is dat de Cavapoo vaak blaft, kan hij onder bepaalde omstandigheden blaffen. Ze blaffen bijvoorbeeld als vreemden het huis naderen, maar de meeste honden doen dat.

Conclusie

Cavapoos zijn zeer flexibele honden die gedijen in een huis vol gezinnen en alle drukte die gepaard gaat met het runnen van een druk gezin. Ze zijn zachtaardig, betrouwbaar en geduldig met kinderen van alle leeftijden.

Ze zullen het ook goed doen als metgezellen, samenwonend met een persoon, omdat het extreem loyale wezens zijn en zeer snel een sterke band met hun eigenaars vormen.

Cavapoos hebben de neiging om verlatingsangst te hebben en zullen worstelen in een huis dat voor lange tijd alleen wordt gelaten. Het zijn ook extreem gevoelige zielen, ze kunnen last hebben van stress, frustratie of controverse, waardoor ze het vertrouwen in zichzelf verliezen en de behoefte hebben om zich terug te trekken.

Deze leuke honden zijn geschikt als therapiehonden omdat ze makkelijk te trainen zijn en snel leren. Ze zullen gedijen op de constante zorg en het gezelschap dat deze kostbare rol vergezelt.

Met een zachte, sympathieke persoonlijkheid zorgt Cavapoos ervoor dat iedereen die bij hen in de buurt komt zich op zijn gemak voelt en hun vriendelijke, extraverte karakter maakt Cavapoos vriendelijk voor veel verschillende doelgroepen en omgevingen.

Veelgestelde vragen

Wat is de prijs van een Cavapoo?

De kosten van een Cavapoo pup liggen meestal rond de € 1.250 en € 3.500,00.

Hoe groot wordt de Cavapoo?

De grootte van deze kruising liggen tussen de 30 en 35 centimeter. Maar dit is afhankelijk van de beide ouderrassen.

Is de Cavapoo gemakkelijk te trainen?

Deze leuke kruising is ontzettend intelligent en hij is makkelijk te trainen. Het is wel aan te raden om hem te belonen voor goed gedrag tijdens de training. Dit is wetenschappelijk de beste methode om een hond te trainen.

Welk hondenvoer moet ik mijn Cavapoo geven?

Hondenvoer moet altijd afgestemd worden op de hond. De cavapoo zou het goed moeten doen op hondenvoer voor middelgrote honden met veel energie.

Je bent aan het einde gekomen van dit artikel, mocht je nog vragen hebben kun je deze stellen in de reacties hier onder!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie