Chesapeake Bay Retriever

De Chesapeake Bay Retriever is een hondenras dat behoort tot de retrievers. Het uiterlijk komt in veel opzichten overeen met de labrador, maar dan met een golvende vacht in plaats van steile haren.

Deze honden komen oorspronkelijk uit de Verenigde Staten waar ze in het Chesapeake Bay gebied gefokt werden om jagers te helpen watervogels te apporteren, visnetten binnen te slepen en ook om vissers te redden. En ze zijn ook nog eens sociale compagnons voor de baas en het hele gezin.

Beschrijving van de chesapeake bay retriever

De ogen van deze honden springen er direct uit, met een heldere kleur geel of amber. De achterpoten zijn net zo hoog of iets hoger dan de voorpoten, ze zijn voorzien van een dubbele vacht waarvan een gedeelte golft over het lichaam. De schofthoogte van reuen ligt tussen 61 en 66 cm, bij teefjes is dit 56 tot 64 cm.

De vacht kan wat olie-achtig aanvoelen en heeft een opvallende geur. Er zijn drie standaard kleuren bij dit hondenras te onderscheiden; bruin, rood en ‘dood gras’. Er kunnen witte accenten voorkomen maar die mogen volgens de standaard niet overheersen. De kop is rond en breed met een gemiddeld formaat snuit.

Lees ook: Top 15 keer de beste hondentondeuse

Product advies

De achterpoten zijn uitzonderlijk sterk en de tenen zijn voorzien van vliezen om goed te kunnen zwemmen. De krachtige borstkas van de chesapeake bay retriever is ook opvallend, daar kunnen ze ijs mee breken tijdens de eendenjacht.

Belangrijk om te weten over een chesapeake bay retriever

Dit hondenras is intelligent, vrolijk, energiek en heeft een beschermend karakter ten opzichte van het gezin. Ze kunnen behoorlijk blaffen, wat een teken is van enthousiasme, die typische grijns is een glimlach en niet kwaad bedoeld. Ze zijn van nature heel sociaal mits ze op de juiste wijze opgevoed en getraind worden.

Ze hechten zich vooral aan de directe gezinsleden en hebben minder op met vreemden. Ze zullen niet snel agressief gedrag vertonen, maar het echte enthousiasme bewaren ze voor hun naaste familieleden.

Zoals het een jachthond betaamt is de chesapeake bay retriever onvermoeibaar en snel. Door hun hoge intelligentie zijn ze uitstekend te trainen, ook voor professionele toepassingen. Vroeger werden deze honden regelmatig bestempeld als ‘moeilijk’ om vaardigheden te leren, tegenwoordig denken de experts daar anders over.

Het is van belang om vaak te herhalen en veel af te wisselen, anders kan dit hondenras de aandacht er niet bijhouden. Als je duidelijk en consequent bent zal de chesapeake bay retriever snel leren en ook heel goed luisteren naar commando’s.

Wist je dit?

Eenmaal per 3 tot 4 maanden compleet in bad is voldoende, anders kan de olie-achtige vacht beschadigd raken.

Chesapeake bay retrievers hebben zwemvliezen om sneller te kunnen zwemmen.

Het zijn echte waterdieren, de vacht en poten vertonen veel overeenkomsten met eenden, de dieren waar ze op jagen!

Dit hondenras is de officiële hond van de Amerikaanse staat Maryland.

Ken jouw hond!

De aandoeningen die bij dit ras voorkomen zijn voor het grootste deel gelijk aan andere soorten retrievers zoals elleboogdysplasie en heupdysplasie. Daarnaast komt staar regelmatig voor evenals andere oogproblemen. Enkele aandoeningen zijn al op jonge leeftijd waar te nemen en te behandelen, informeer bij de specialist naar de mogelijke behandelmethoden.

Beelden Alicja Zmysłowska @Flickr

Plaats een reactie