Chihuahua

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

We hebben het in ons lijstje met feiten op deze pagina voor de zekerheid opgenomen, maar we vermoeden dat je dit al weet; de chihuahua is de kleinste hond ter wereld! Sommige buren zullen ook beweren dat deze honden tegelijkertijd ook de meest luidruchtige honden ter wereld zijn.

Dat hoeft helemaal niet het geval te zijn, maar het baasje zal wel regelmatig zichzelf als “baas” moeten laten gelden. Anders neemt deze kleine druktemaker de hele buurt over! Een chihuahua lijkt de ideale compagnon die je overal mee naartoe kunt nemen, maar dan moet je wel vooraf leren hoe je met dit specifieke hondenras moet omgaan.

Lees boeken en vraag het aan de specialisten, dan kun jij genieten van een sterke band met een prachtig hondenras dat een Zuid-Amerikaans gepeperd temperament bezit. Op deze pagina laten wij je alvast kennismaken met het “kleine keffertje”, en je zult ontdekken dat er in dit kleine lichaam een heel groot hart schuilgaat.

De Chihuahua dankt zijn naam aan een Mexicaanse provincie. Het is het oudste Amerikaanse hondenras dat we kennen. Men vermoedt dat dit ras in de tijd van de Inca’s als een heilige hond werd beschouwd. Zijn naam zou kleine hond van de lucht betekenen en zou een bescherming tegen demonen zijn.

Tegen het einde van de vorige eeuw brachten toeristen de hondjes mee naar huis, en zijn deze hondjes in Europa beland. De Chihuahua is het kleinste hondje ter wereld.

Uiterlijke kenmerken

AfkomstMexico
GroepGezelschapshonden
Hoogte15-20 cm
Gewicht1 à 2 kg
KleurZo goed als alle kleuren en schakeringen zijn mogelijk.

Lees ook: Top 20 keer de beste hondendeken

Product advies

Beschrijving van de chihuahua

Met een lengte die varieert tussen de 15 cm en 22 cm, en een gewicht dat ergens tussen de 1 en 3 kg schommelt, is de chihuahua met recht de kleinste rashond ter wereld. Het is verbazingwekkend hoe sterk die kleine nek is, want het hoofd met appelvorm of herten vorm lijkt wel groter dan het lichaam te zijn. De vacht is kortharig of langharig.

De haren zijn zacht, bij de kortharige variant liggen ze plat, bij de langharige variant kunnen ze recht staan of golven. In de winter zal een chihuahua een dikke vacht ontwikkelen die na de koude periode zal uitdunnen, net als bij een kat dus. Er zijn meerdere kleuren mogelijk waaronder crèmekleurig, oranje, bruin of zwart. Er kunnen witte aftekeningen aanwezig zijn maar dat is niet altijd het geval. In principe is iedere kleur toegestaan behalve merle.

Chihuahua pup

Waar komt de chihuahua vandaan?

De chihuahua is voor het eerst ontdekt aan het einde van de negentiende eeuw aan de grens van de Verenigde Staten en Mexico. Ze werden gefokt door de Native Americans die daar woonachtig waren. Noord-Amerikaanse toeristen kochten deze levendige kleine hondjes en namen ze mee naar huis. De eerste officieel geregistreerde chihuahuas dateren uit 1904. Toen waren al deze hondjes nog kortharig, pas in 1959 werd er voor het eerst een langharig exemplaar geregistreerd in Mexico.

Belangrijk om te weten over een chihuahua

Op zich zijn chihuahuas niet moeilijker om te trainen dan andere honden, ze kunnen wel heel beschermend zijn ten opzichte van hun eigenaar. Omdat ze vaak zonder kinderen of andere dieren om zich heen opgroeien kunnen ze wantrouwig zijn. Ook hun afmeting speelt hierbij een rol, ze zullen snel een verdedigende houding aannemen.

Laat je dus goed informeren voordat je besluit een chihuahua te nemen, en begeleid jouw hondje goed. Als jij het hoofd koel houdt kun je zeker een heel lieve en sociale hond opvoeden.

Wist je dit over chihuahuas?

Het is de kleinste hond ter wereld.

De soortnaam komt van de Mexicaanse provincie Chihuahua.

Het is het oudste ras honden op met Amerikaanse continent.

Chihuahuas met een appelvormig hoofd hebben geen sluitende schedel, zeker in het eerste half jaar moet je daar heel goed op letten.

Ken jouw hond!

Hoewel iedere individuele hond van karakter zal verschillen, kun je van een chihuahua verwachten dat deze klein maar temperamentvol is. Ze kunnen goed overweg met mensen, maar met name grotere honden laten ze graag zien wie er écht de baas is. Gelukkig zullen blaffende honden niet snel bijten.

Wanneer jouw chihuahua niet alleen zijn of haar tanden laat zien, maar deze ook gebruikt om aan te vallen, moet je echt de hond trainen. Het kunnen heel lieve honden zijn, maar laat je niet bedriegen door hun miniatuur vormgeving.

Karakter van de Chihuahua

De Chihuahua is een slim en levenslustig hondje. Hij is ondernemend en heeft een redelijk groot jachtinstinct in zich. Hij zal de muizen in de buurt verjagen en vangen als hij kan. Niettegenstaande zijn kleine gestalte is het een moedig diertje en heeft hij geen schrik van grote honden. Toch is dit ras minder geschikt voor kleine kinderen, want kleine honden lopen het gevaar door hen geplaagd en getergd te worden.

Waakzaam als ze zijn, zullen ze onmiddellijk de baas waarschuwen bij het minst verdachte geluid. Voor de rest is hij echt niet blafferig, maar hij zal zijn ongenoegen laten merken door stilletjes te morren en te knorren.

Verzorging van de Chihuahua

Van dit ras bestaat er een kortharige en langharige variant. De kortharige soort kan je best onderhouden met een natte doek en de langharige hond was je best maandelijks. Let er wel op dat beide soorten verharen en dat de oogjes extra verzorging nodig hebben. Daar heb je gelukkig honden verzorgingsproducten voor zoals een hondenkam en hondenshampoo!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie