Chow Chow

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

De Chow Chow is een uniek en onderscheidend hondenras dat al eeuwenlang bekend staat om zijn imposante uiterlijk en mystieke karakter. Met zijn dikke vacht en blauwe tong is deze hond een echte eyecatcher. Maar er is meer dan alleen zijn uiterlijk dat de Chow Chow zo speciaal maakt.

De oorsprong van de Chow Chow ligt in China, waar het ras al meer dan 2000 jaar bekend is. Het werd oorspronkelijk gefokt als waakhond, jachthond en zelfs als vleeshond. De naam Chow Chow is afgeleid van het Chinese woord “songshi quan”, wat “puffy lion dog” betekent, vanwege zijn leeuwachtige uiterlijk.

De Chow Chow werd voor het eerst geïntroduceerd in Engeland aan het einde van de 18e eeuw, maar het duurde nog enige tijd voordat het ras echt populair werd. In de jaren 1920 werd de Chow Chow een statussymbool en werd het populair bij beroemdheden en aristocraten.

De Chow Chow is een middelgrote hond met een zeer dichte, dubbele vacht die kan variëren van rood, zwart, crème en blauw. Zijn brede, vierkante kop heeft kleine, diepliggende ogen en een opvallende blauwe tong. De Chow Chow heeft een unieke manier van lopen, waarbij hij zijn voeten bijna recht vooruit steekt, waardoor hij lijkt te waggelen.

Kenmerken

AfkomstChina
GroepSpitsen en Oertype
HoogteReuen: 48-56 cm; teven: 46-51 cm schofthoogte
Gewicht25-30 kg
KleurDonkerrood of lichtrood met schakeringen, zwart, blauw of crêmekleurig.

Leuke weetjes over de Chow Chow

De Chow Chow is een fascinerend hondenras met een rijke geschiedenis en vele unieke eigenschappen. Hier zijn enkele leuke weetjes over de Chow Chow:

De Chow Chow is een van de oudste hondenrassen ter wereld en kan worden teruggevoerd tot het oude China meer dan 2000 jaar geleden.

De blauwe tong van de Chow Chow is een van zijn meest onderscheidende kenmerken en wordt veroorzaakt door pigmentatie in de tong. Er is geen bekende medische reden voor de blauwe kleur.

Chow Chows hebben een eigenzinnig en onafhankelijk karakter, wat kan leiden tot uitdagingen bij de opvoeding. Ze hebben consequente en ervaren eigenaren nodig die weten hoe ze hun dominante persoonlijkheid moeten beheren.

Chow Chows worden soms “katten in hondenvorm” genoemd vanwege hun neiging om zichzelf te verzorgen en hun terughoudende aard.

De dikke vacht van de Chow Chow vereist regelmatig onderhoud en kan in de zomer oververhitting veroorzaken. Het wordt aanbevolen om de vacht van de Chow Chow dagelijks te borstelen om klitten te voorkomen.

De Chow Chow heeft een opvallende manier van lopen, waarbij hij zijn voeten bijna recht vooruit steekt. Dit wordt de “Chow-wandel” genoemd en geeft de Chow Chow zijn unieke en ietwat komische uitstraling.

In het oude China werd de Chow Chow gebruikt als jachthond, waakhond en zelfs als vleeshond. Het vlees van de Chow Chow werd beschouwd als een delicatesse.

Chow Chows hebben een relatief korte levensduur van ongeveer 8 tot 12 jaar. Dit is niet ongebruikelijk voor grote rassen.

De Chow Chow is een populair ras bij beroemdheden en is te zien geweest in films, tv-shows en zelfs op de catwalk als onderdeel van modeshows.

Chow Chows zijn over het algemeen rustige honden, maar ze hebben wel een sterke waakhondinstinct. Ze zijn alert en kunnen blaffen om hun eigenaar te waarschuwen voor indringers.

chow chow

Geschiedenis

De Chow Chow is een hondenras met een lange geschiedenis en wordt beschouwd als een van de oudste hondenrassen ter wereld. Het ras is ontstaan in China, waar het al meer dan 2000 jaar bekend is.

De oorsprong van de Chow Chow is enigszins onduidelijk. Sommige deskundigen suggereren dat het ras afstamt van de Tibetaanse Mastiff, terwijl anderen denken dat het afstamt van de Noord-Chinese keeshond. Hoe dan ook, de Chow Chow is altijd een belangrijk hondenras geweest in China en was een symbool van macht en welvaart.

In het oude China werd de Chow Chow gebruikt als jachthond, waakhond en zelfs als vleeshond. Het vlees van de Chow Chow werd beschouwd als een delicatesse. Het ras werd ook gebruikt voor het trekken van karren en het bewaken van huizen en eigendommen.

De Chow Chow werd in de 18e eeuw voor het eerst geïntroduceerd in Europa en kreeg al snel bekendheid als exotische hond. Koningin Victoria van Engeland was een grote fan van het ras en hielp bij het populariseren ervan in heel Europa.

In de Verenigde Staten werd de Chow Chow in 1895 officieel erkend door de American Kennel Club. Sindsdien is het ras een populair huisdier geworden in veel delen van de wereld.

Tegenwoordig wordt de Chow Chow vooral gehouden als huisdier en gezelschapshond. Het ras staat bekend om zijn unieke uiterlijk, onafhankelijke karakter en loyale persoonlijkheid. De Chow Chow is nog steeds een symbool van macht en welvaart in sommige delen van China en wordt beschouwd als een nationale schat.

Uiterlijk

De Chow Chow is een middelgrote tot grote hond met een uniek uiterlijk. Het ras heeft een krachtige en gespierde bouw, een brede kop en rechtopstaande oren. Het meest opvallende kenmerk van de Chow Chow is de dikke, wollige vacht. De vacht kan in verschillende kleuren voorkomen, waaronder rood, zwart, blauw, crème en wit.

De vacht van de Chow Chow is dik en pluizig en bestaat uit twee lagen. De bovenste laag is grof en lang, terwijl de onder vacht zacht en dicht is. De vacht vereist regelmatig onderhoud en moet dagelijks worden geborsteld met een goede hondenborstel of hondenkam om klitten en knopen te voorkomen.

Een ander opvallend kenmerk van de Chow Chow is de blauwe tong en het blauwe gehemelte. Dit is een van de meest onderscheidende kenmerken van het ras en is het resultaat van pigmentatie in de tong en het gehemelte.

De Chow Chow heeft ook een karakteristieke manier van lopen, waarbij de poten recht naar voren worden gestrekt en de hond bijna lijkt te waggelen. Dit wordt de “Chow-wandel” genoemd en geeft de Chow Chow zijn unieke en ietwat komische uitstraling.

De Chow Chow heeft een rustige en waardige uitstraling en kan soms als afstandelijk worden beschouwd. Het ras heeft een dominante persoonlijkheid en kan eigenzinnig zijn, maar kan ook zeer loyaal en toegewijd zijn aan zijn eigenaar en gezin.

Gezondheid

Over het algemeen is de Chow Chow een gezonde hond met een levensverwachting van 9-15 jaar. Zoals bij alle rassen kunnen er echter bepaalde gezondheidsproblemen voorkomen. Hieronder staan enkele gezondheidsproblemen die vaak worden gezien bij Chow Chows:

Heupdysplasie: Dit is een aandoening waarbij de heupgewrichten van de hond zich niet goed ontwikkelen en kan leiden tot pijn en stijfheid.

Elleboogdysplasie: Dit is een aandoening waarbij de ellebogen van de hond zich niet goed ontwikkelen en kan leiden tot pijn en kreupelheid.

Patella luxatie: Dit is een aandoening waarbij de knieschijf van de hond uit zijn plaats kan schieten en kan leiden tot pijn en kreupelheid.

Entropion: Dit is een oogaandoening waarbij de oogleden naar binnen krullen en irritatie van het oog kunnen veroorzaken.

Ectropion: Dit is een oogaandoening waarbij de oogleden naar buiten krullen en irritatie van het oog kunnen veroorzaken.

Het is belangrijk om regelmatig de gezondheid van uw Chow Chow te controleren en een dierenarts te raadplegen als u veranderingen in hun gedrag of gezondheid opmerkt. Een gezonde voeding, voldoende lichaamsbeweging en regelmatige controle door de dierenarts kunnen allemaal bijdragen aan een lang en gezond leven voor uw Chow Chow.

chow chow blauwe tong

Verzorging

De Chow Chow heeft een dikke en wollige vacht die regelmatig onderhoud vereist. Hieronder staan enkele tips voor het verzorgen van uw Chow Chow:

Borstel de vacht: De vacht van de Chow Chow moet dagelijks worden geborsteld om klitten en knopen te voorkomen. Gebruik een borstel met stijve haren om de onder vacht los te maken en een kam om klitten uit de bovenste laag te verwijderen.

Lekker in bad of onder de douche: De Chow Chow heeft een dikke vacht die natuurlijke oliën bevat die helpen bij het beschermen van de huid en de vacht. Overmatig wassen kan deze oliën verwijderen, waardoor de vacht droog en broos kan worden. Het wordt aanbevolen om uw Chow Chow alleen te wassen als dat nodig is, bijvoorbeeld als de vacht vies of stinkend is.

Knip de nagels: Controleer regelmatig de nagels van uw Chow Chow en knip ze met een honden nagelknipper indien nodig. Te lange nagels kunnen pijn en ongemak veroorzaken en kunnen ook de poten van uw hond beschadigen.

Reinig de oren: De oren van de Chow Chow moeten regelmatig worden gereinigd om ophoping van vuil en wax te voorkomen. Gebruik een zachte doek of wattenstaafje om de oren voorzichtig schoon te maken.

Zorg voor voldoende beweging: Ondanks hun rustige en kalme aard, hebben Chow Chows voldoende beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Maak regelmatig wandelingen met uw Chow Chow en geef hem voldoende gelegenheid om te spelen en te rennen.

Bezoek regelmatig de dierenarts: Het is belangrijk om regelmatig de gezondheid van uw Chow Chow te controleren en een dierenarts te raadplegen als u veranderingen in hun gedrag of gezondheid opmerkt. Regelmatige controles kunnen bijdragen aan het voorkomen van gezondheidsproblemen en het vroegtijdig opsporen van eventuele problemen.

Temperament

De Chow Chow staat bekend om zijn onafhankelijke en koppige karakter. Het zijn loyale en toegewijde honden die erg gehecht zijn aan hun gezin, maar ze zijn vaak terughoudend en afstandelijk ten opzichte van vreemden. Het temperament van een Chow Chow kan variëren van hond tot hond, afhankelijk van factoren zoals socialisatie, training en genetica.

De Chow Chow is van nature waakzaam en beschermend en kan soms agressief reageren op vreemden die zijn eigendommen of gezin bedreigen. Het is belangrijk om uw Chow Chow voldoende te socialiseren en te trainen om ongewenst gedrag te voorkomen.

Chow Chows zijn over het algemeen rustige honden die niet veel blaffen. Ze hebben echter wel voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig om zich gelukkig en gezond te voelen. De Chow Chow kan goed overweg met kinderen en andere huisdieren als hij van jongs af aan is gesocialiseerd.

Het trainen van een Chow Chow kan een uitdaging zijn vanwege hun koppige karakter, maar het is mogelijk met positieve trainingsmethoden en consequente, geduldige begeleiding. Het is belangrijk om uw Chow Chow te laten weten wie de baas is, maar tegelijkertijd zijn gevoelens te respecteren en hem op een respectvolle en liefdevolle manier te trainen.

Over het algemeen is de Chow Chow een loyale, toegewijde en beschermende hond die goed kan opschieten met kinderen en andere huisdieren als hij op de juiste manier wordt gesocialiseerd en getraind.

Is de Chow Chow een goede waakhond?

Ja, de Chow Chow is van nature een goede waakhond vanwege zijn instinctieve beschermende aard en loyaliteit aan zijn gezin. Chow Chows zijn terughoudend ten opzichte van vreemden en zullen hun gezin en eigendommen verdedigen als ze zich bedreigd voelen.

Echter, het is belangrijk om te onthouden dat de Chow Chow ook goed gesocialiseerd en getraind moet worden om te voorkomen dat hij agressief reageert op onbekende mensen of situaties. Het is essentieel om uw Chow Chow op jonge leeftijd te socialiseren en te trainen met positieve methoden om te voorkomen dat zijn beschermende instincten uit de hand lopen en ongewenst gedrag veroorzaken.

Hoewel de Chow Chow van nature een goede waakhond is, is het belangrijk om te overwegen of deze eigenschappen passen bij uw levensstijl en behoeften als hondeneigenaar. Als u op zoek bent naar een waakhond, moet u er rekening mee houden dat de Chow Chow ook veel aandacht en training nodig heeft om gezond en gelukkig te blijven.

chow chow hond

Kan een Chow Chow goed met kinderen en andere huisdieren?

Ja, Chow Chows kunnen over het algemeen goed overweg met kinderen en andere huisdieren als ze op de juiste manier zijn gesocialiseerd en getraind. Vanwege hun beschermende aard en loyaliteit aan hun gezin kunnen Chow Chows zelfs erg aanhankelijk zijn en een goede band ontwikkelen met kinderen en andere huisdieren.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat de Chow Chow een krachtige en sterke hond is, dus jonge kinderen moeten altijd onder toezicht staan ​​als ze in de buurt zijn van de hond. Bovendien is het essentieel om uw Chow Chow vanaf jonge leeftijd te socialiseren met kinderen en andere huisdieren om ongewenst gedrag te voorkomen en ervoor te zorgen dat de hond op een veilige en gezonde manier kan opgroeien met het gezin.

Het is ook belangrijk om uw Chow Chow te trainen om rustig en kalm te blijven in de buurt van andere huisdieren, vooral als u al andere huisdieren in huis heeft. Met de juiste socialisatie, training en begeleiding kunnen Chow Chows uitstekende gezinshonden zijn die goed kunnen opschieten met kinderen en andere huisdieren.

Voeding

Het is belangrijk om uw Chow Chow een uitgebalanceerd dieet te geven om ervoor te zorgen dat hij gezond en energiek blijft. Chow Chows zijn van nature vatbaar voor obesitas, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze een gezond gewicht behouden en regelmatig lichaamsbeweging krijgen.

Uw Chow Chow moet dagelijks worden gevoerd met hoogwaardige hondenvoeding die is ontworpen voor zijn leeftijd, gewicht, activiteitsniveau en gezondheidsbehoeften. U kunt uw dierenarts raadplegen voor advies over de beste voedingsopties voor uw Chow Chow.

Als u ervoor kiest om uw Chow Chow zelfgemaakt voedsel te geven, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het dieet alle benodigde voedingsstoffen bevat die uw hond nodig heeft. Zorg ervoor dat het dieet eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen bevat in de juiste verhoudingen.

Het is belangrijk om uw Chow Chow niet te veel te voeren en om de portiegrootte en het aantal maaltijden per dag te beheren om te voorkomen dat hij te zwaar wordt. Bovendien moet u uw Chow Chow altijd toegang geven tot voldoende schoon drinkwater.

Als u zich zorgen maakt over de voeding van uw Chow Chow of als u vragen heeft over het dieet van uw hond, is het altijd een goed idee om uw dierenarts te raadplegen voor advies.

chow chow hondenras

Conclusie

In conclusie, de Chow Chow is een unieke en interessante hondenras dat bekend staat om zijn dichte vacht, blauwe tong en onafhankelijke karakter. Hoewel ze van nature terughoudend zijn ten opzichte van vreemden, zijn Chow Chows loyaal aan hun gezin en kunnen ze uitstekende waakhonden zijn als ze op de juiste manier worden getraind en gesocialiseerd.

Chow Chows hebben ook specifieke gezondheidsbehoeften, zoals regelmatige lichaamsbeweging, goed gebalanceerde voeding en voldoende verzorging van hun vacht. Met de juiste zorg en aandacht kunnen Chow Chows gezonde, gelukkige en liefdevolle huisdieren zijn die goed overweg kunnen met kinderen en andere huisdieren.

Als u overweegt om een Chow Chow als huisdier te nemen, is het belangrijk om eerst onderzoek te doen naar het ras en ervoor te zorgen dat het past bij uw levensstijl en behoeften als hondeneigenaar. Met de juiste zorg en aandacht kan de Chow Chow een trouwe en toegewijde metgezel zijn voor vele jaren.

Veelgestelde vragen

Zijn Chow Chows geschikt voor mensen met allergieën?

Niet per se. Hoewel Chow Chows bekend staan om hun hypoallergene vacht, kunnen sommige mensen nog steeds allergisch zijn voor hun huidschilfers of speeksel.

Hebben Chow Chows veel beweging nodig?

Ja, Chow Chows hebben regelmatige lichaamsbeweging nodig om hun gezondheid en welzijn te behouden. Dit kan bestaan uit wandelen, spelen en actief bezig zijn.

Je bent aan het einde gekomen van dit artikel en we hopen dat je er iets aan hebt gehad. Als je op basis van dit artikel nog vragen hebt dan horen wij dat graag in de reacties hieronder!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie