Clickertraining voor beginners

clickertraining hond

Dit artikel is een korte inleiding tot clickertraining voor beginners De leukste manier van trainen is het beloningssysteem. Dat wil zeggen: je hond laat het gedrag zien wat je van hem verlangt (uit zichzelf of uitgelokt) en hij krijgt hiervoor een beloning. Met clickertraining kun je heel snel resultaten boeken.

Clickers met polsbandje

Dat klinkt heel eenvoudig om zo te trainen en dat is het eigenlijk ook. Toch is clickertraining wel een kunst die je onder de knie moet krijgen. Timing is met clickertraining heel belangrijk. Met clickertraining ga je de hond – voordat hij zijn beloning krijgt – een signaal laten horen wat voor hem moet gaan betekenen: “nu komt mijn beloning”.

Waarom kiezen we voor een trainingsmethode waarbij de hond eerst een signaal hoort voordat hij zijn beloning krijgt? Het antwoord is simpel: je timing is altijd veel beter dan wanneer je dit niet zou doen. Je maakt als het ware een foto van zijn gedrag door de clicker te laten horen. Daarna wacht de hond op het voertje.

Lees ook: Top 15 keer de beste honden clicker
Product advies

Stel je eens voor: je wilt dat je hond gaat liggen. Je hebt allerlei verwoede pogingen gedaan om hem zover te krijgen en eindelijk raakt hij heel even met zijn buik de grond aan. JA! Dat is wat je bedoelde. Je wilt hem natuurlijk belonen voor zijn prestatie en net als je een voertje hebt gepakt, staat je hond alweer. Wat jammer nou; je was te laat. Je beloont nu niet het feit dat zijn buik de grond raakte, maar het moment van opstaan.

Clickertraining in de praktijk

Bij het aanleren van nieuw gedrag is timing zeer belangrijk. Daarom gebruiken we een clicker. Het geluid van de clicker is kort, duidelijk, lijkt op geen ander geluid en is niet onderhevig aan emotie; de clicker klinkt altijd hetzelfde.

Eerst leer je je hond wat het signaal betekent: klik = voertje. Hij zal snel leren om aandacht voor je te hebben. Als hij dat begrijpt (en dat gaat heel snel), ga je gedrag vragen voor een klik. Dat kan van alles zijn, maar maak het niet te moeilijk en laat je hond zelf nadenken wat van hem verwacht wordt. Ga dus even zitten wachten tot hij iets gaat doen, bijvoorbeeld zitten. Dan klik je en geef je lekkers. Ook nu zal je hond snel de link leggen tussen zitten = klikken = lekkers.

Nu ga je steeds meer gedrag vragen van je hond, bijvoorbeeld mooier zitten of langer zitten. Je gaat dus je klik uitstellen en dus ook je beloning. Als je hond bepaald gedrag begrijpt, hoef je natuurlijk niet meer te klikken. Je zou anders je leven lang met een clicker op zak moeten lopen en dat is niet de bedoeling.

Op onderstaand filmpje zie je de derde sessie bij een hond die clickertraining krijgt. Bij 1m50s zie je dat gekeken wordt of de hond de associatie begrijpt. Er wordt geklikt als hij wegkijkt. Wanneer hij reageert op de klik, weet je dat hij een voertje verwacht. Hij heeft het principe begrepen. Nu kun je overgaan op het vragen van gedrag voor een klik.

Clickertraining bij hondenscholen

De clicker wordt op steeds meer hondenscholen gebruikt. Je zult merken dat het werken met de clicker leuk is, dat het heel snel gaat en dat je werkelijk alles met een clicker aan kan leren. Vraag naar clickertraining voor beginners op jouw hondenschool.

Conclusie

Klik is altijd lekkers!
Werk aan één oefening tegelijk!
Vraag direct meer gedrag voor een click, anders blijf je steken op een te laag niveau!
Klik is klaar! Dus na de beloning ga je weer opnieuw gedrag vragen.

Total
0
Shares
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vorige artikel
blaffen afleren

Blaffen afleren bij honden

Volgende artikel
pup socialiseren

Socialisatie van een pup

Gerelateerde artikelen