Cockapoo

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

De Cockapoo is een één van de meest geliefde honden op dit moment. Het is een kruising tussen een Engelse Cocker Spaniël en een Poedel. Omdat deze honden al zo lang gefokt worden zou je denken dat het een hondenras is, maar dat is het niet!

Het is zelfs één van de eerste kruisingen, voor zover wij dat kunnen achterhalen. Deze leuke honden kennen meerdere namen, zo worden ze ook weleens Cockerpoo of Cockapoodle genoemd. Hiermee worden dezelfde honden bedoeld!

Ze zijn een goede keuze voor jonge gezinnen met kinderen die een lieve speelse hond aan hun familie willen toevoegen. Maar de Cockapoo is veel meer dan dat, in dit artikel ga ik je alles over deze hondjes vertellen!

Deze honden hebben veel voor- en nadelen die benoemd moeten worden, denk hierbij aan de verzorging van de schattige vacht. Ook hebben ze veel energie. Allemaal dingen die meer tijd in beslag nemen dan de meeste nieuwe baasjes vooraf rekening mee houden.

Qua formaat zijn er drie verschillende Cockapoo’s. Om een onaangename verassing voor te blijven is dit één van de belangrijkste punten om rekening mee te houden. Lees verder om erachter te komen of de Cockapoo jouw ideale hond is!

Uiterlijke kenmerken

AfkomstVerenigde Staten
GroepKruisingen
HoogteReuen: 34 centimeter
Teven: 38 centimeter
GewichtTussen de 8 – 10 kg
Levensverwachting13 tot 16 jaar
KleurAlle kleuren en variaties zijn mogelijk

Geschiedenis van de Cockapoo

Net zoals het bij heel veel kruisingen is de geschiedenis van de Cockapoo niet geheel duidelijk. Wij hebben wel kunnen achterhalen dat het eerste nestje van deze honden vermoedelijk in de jaren ’60 geboren is. Dit kan toevallig zijn, of beide honden kunnen opzettelijk zijn gekruist.

Mede dankzij de hypoallergene eigenschappen van de Cockapoo, en hun lieve karakter is het een populaire kruising geworden. Deze honden erven namelijk de beide eigenschappen van de ouders, de Poedel en de Engelse Cocker Spaniël.

Naarmate kleine honden in populariteit toenamen in de Verenigde Staten was het ook belangrijk om te letten op medische aandoeningen. Beide ouders van de Cockapoo zijn relatief gezond waardoor deze honden een vrij hoge leeftijd kunnen bereiken. Als je hem of haar goed verzorgd en regelmatig de dierenarts bezoekt kan je dus lang van een gezonde Cockapoo genieten!

cockapoo hond

Karakter van de Cockapoo

De Cockapoo staat al decennia lang bekend als een lieve en schattige knuffelbeer. Juist vanwege deze persoonlijkheid zijn ze bij ontzettend veel mensen geliefd. Natuurlijk kunnen niet alle kruisingen alleen maar de beste eigenschappen doorgeven, maar bij de Cockapoo is dit gelukkig goed gelukt. Daar kom ik later in dit artikel graag op terug!

Bij de huidige Cockapoo’s worden de honden gekruist die meerdere generaties wenselijke eigenschappen hebben. Denk hierbij aan weinig- of geen gezondheidsproblemen en een goed karakter. Op die manier ontstaat er een soort ras standaard binnen de fokgemeenschap.

Het karakter van de Cockapoo kan je niet in maar één woord omschrijven. Ze zijn niet alleen leuk, lief en schattig, ze zijn ook gek op andere huisdieren en gezinsleden. Ze kunnen doorgaans goed overweg met kinderen en puppy’s zijn dankzij hun persoonlijkheid makkelijk te trainen.

Ze willen het liefst alles voor hun baasjes doen, en voor een lekkere beloning al helemaal. Het nadeel hiervan is dat ze gevoelig zijn voor verlatingsangst. De Cockapoo is het liefst altijd dicht bij jouw in de buurt. Het is daarom belangrijk om dit regelmatig te trainen, zodat je jouw viervoeter ook rustig even alleen kunt laten.

Dankzij het speelse en vrolijke karakter zorgen de meeste Cockapoo’s voor een glimlach op je gezicht. Zijn aandoenlijkheid spreekt de meeste jonge gezinnen, en vaak ook ouderen enorm aan. Vreemden worden over het algemeen met veel liefde en een kwispelende staart onthaald.

Ook hebben ze veel energie, met name de grotere Cockapoo’s. Net zoals bij alle honden met veel energie moeten ze deze kwijt kunnen. Bijvoorbeeld door met apporteer speelgoed in het park of bos te spelen, maar ook touwtje trekken is één van de favoriete bezigheden.

Veel mensen denken dat een Cockapoo een gemakkelijk schoothondje is, niets in minder waar. Van nature zijn dit echte werkhonden, net zoals de Poedel en de Engelse Cocker Spaniël. Een belangrijk punt om vooraf rekening mee te houden!

toy cockapoo

Uiterlijk & Formaat van de Cockapoo

In het begin van dit artikel heb ik het al even kort benoemd, er zijn drie verschillende soorten Cockapoo’s. Dit maakt het belangrijk om het af te stemmen op jouw persoonlijke wensen en voorkeuren. In dit geval spreken wij over schofthoogte, dat wil zeggen het aantal centimeters vanaf de pootjes tot de schouders.

Mini

De mini Cockapoo is de kleinste soort. Deze heeft een schofthoogte tot ongeveer 25 centimeter. In de meeste gevallen wegen ze tussen de 5 en 6 kilogram.

Klein

Een kleine Cockapoo weegt tussen de 6 en 9 kilogram en de schofthoogte ligt tussen de 29 en 37 centimeter.

Standaard

De standaard, ook wel de normale genoemd weegt tussen de 9 tot wel 22 kilogram en hebben een schofthoogte van zo’n 39 centimeter.

De verschillen onderling zijn dus behoorlijk verschillend waardoor fokkers deze honden in bepaalde groepen delen. Het is daarom ook belangrijk om deze informatie te krijgen van de fokker. Zo kom je niet voor verassingen te staan!

Zo kan je de kleinste Cockapoo prima in een appartement houden, of andere kleine woning zonder tuin. De normale Cockapoo heeft veel meer ruimte nodig om voldoende te kunnen bewegen.

Ook worden de standaard Cockapoo’s weleens verward met de Cocker Spaniël, dit omdat ze veel op elkaar lijken. Iedere Cockapoo heeft dezelfde leuke en lieve uitstraling! Zo staan de oren meestal rechtop en hebben ze een vriendelijke zacht blik in hun ogen.

De verhoudingen zijn bij deze hond in evenwicht, en dankzij het gespierde lichaam van de middelgrote Cockapoo hebben ze een atletisch voorkomen. De staart heeft een gemiddelde lengte en wordt vaak hoog in de lucht gedragen.

Kleuren & Vacht van de Cockapoo

De Cockapoo heeft de krullende vacht duidelijk van de Poedel geërfd, daarentegen is de langere vacht duidelijk afkomstig van de Engelse Cocker Spaniël. Zijn vacht is dicht en dik, dit komt hoofdzakelijk door de dikkere onder vacht.

Dit betekent automatisch dat een goede verzorging van deze vacht essentieel is. Dit om knopen en klitten zoveel mogelijk te voorkomen. Omdat de fokker vooraf niet precies weet welk type vacht de Cockapoo krijgt is dit goed om rekening mee te houden. De ene hond heeft bijvoorbeeld meer krullen, de andere een gladdere vacht.

In de meeste gevallen hebben Cockapoo’s een enkele vacht, dit heeft hij te danken aan de Poedel ouder. Het is ook mogelijk dat er sprake is van een dubbele vacht, in dat geval heeft de hond meer van de Cocker Spaniël geërfd.

Als de fokker meerdere generaties fokt dan is de kans op een enkele vacht groter. In dat geval zijn deze honden geschikter voor mensen met een lichte allergie. Soms lees je op het internet wel eens dat de Cockapoo een hypoallergene hond zou zijn. Dit klopt niet helemaal, omdat ook deze honden haren verliezen. Weliswaar in mindere mate, maar toch.

Qua kleuren en combinaties zijn er allerlei mogelijkheden. De meest bekende Cockapoo heeft een crème kleurige vacht, maar je kan deze honden ook vinden met een bruine of zwarte vacht. Een combinatie daarvan is ook mogelijk.

standaard cockapoo

Beweging van de Cockapoo

De hoeveelheid beweging die deze honden nodig hebben hangt af van welk soort Cockapoo jij hebt. Zo heeft de kleinste Cockapoo voldoende aan enkele korte wandelingen per dag. De grotere soort heeft veel meer energie, en moet daardoor meer beweging krijgen. Denk hierbij aan minimaal één uur per dag.

Je kan dit het beste met de fokker van de hond overleggen, ook om erachter te kopen welk formaat de Cockapoo uiteindelijk krijgt. Veel mensen laten hun hond helaas te weinig bewegen, in dat geval kan er beter gekozen worden voor een kleinere hond.

Net zoals iedere hond is het uitlaten van de hond één van de dagelijkse behoeftes. Zo heeft de mini Cockapoo genoeg aan een korte wandeling door de buurt. De kleine en normale Cockapoo heeft zoals gezegd meer beweging nodig.

Afwisseling is daarbij een belangrijk onderdeel. Omdat deze honden ook intelligent zijn is het goed om ze metaal uit te dagen. Stimuleer deze honden bijvoorbeeld door middel van een hondenpuzzel, of gebruik regelmatig een honden snuffelmat. Als je dit niet doet kan hij zich gaan vervelen. In dat geval is de kans groot op ongewenst gedrag.

Neem de hond bijvoorbeeld mee naar het bos of park. Wissel dit regelmatig af, het is goed om op onbekende plekken te gaan wandelen. Dat is niet alleen leuk voor jouw hond, maar ook voor jezelf! Wie weet wat je onderweg allemaal tegenkomt?

Leefomgeving van de Cockapoo

Afhankelijk van welk soort Cockapoo kunnen de meesten zich prima aan iedere omgeving aanpassen. Vanwege het karakter zijn de meeste echt gelukkig als ze dichtbij hun baasjes in de buurt zijn. Voor wat betreft de grotere Cockapoo is het onverstandig om hem in een klein appartement of huis te laten leven.

Deze Cockapoo’s hebben nu eenmaal meer ruimte nodig, een achtertuin met ruimte om te kunnen rondrennen is dan ook een must-have. Ze zijn daarnaast zeer geschikt voor gezinnen met kinderen. Maar ook met andere huisdieren gaat het in de meeste gevallen goed samen. Een goede introductie is hierbij natuurlijk wel van belang.

Laat kinderen overigens nooit alleen met de Cockapoo. Dit geldt voor alle soorten honden! Leer kinderen hoe ze op een verantwoorde manier met dieren om moeten gaan. Als je dat goed doet dan worden het de beste vrienden!

Training van de Cockapoo

De Cockapoo is een intelligente hond die gemakkelijk te trainen is. Deze eigenschap heeft hij meegekregen van de Poedel, dat de tweede slimste hond is. Hij wil graag voor je aan het werk. En net zoals bij alle andere honden is het goed om te beginnen met een puppycursus op jonge leeftijd.

De basiscommando’s aanleren zou niet zoveel moeite moeten kosten, en mede daardoor is de Cockapoo geschikt voor mensen die hun eerste hond krijgen. Een goede socialisatie is essentieel om een fijne hond in huis te hebben!

Een goede fokker begint hier direct na de geboorte mee. Zo leert hij veel van zijn broertjes en zusjes, maar ook de moederhond speelt een belangrijke rol. Het is aan jouw om dit te continueren. Laat de hond bijvoorbeeld kennis maken met familie, vrienden en andere huisdieren.

Vanaf het moment dat de Cockapoo z’n entingen heeft gehad is het goed om hem mee te nemen naar een uitlaatveld voor honden. Op die manier kan jouw viervoeter kennis maken met andere honden.

Benader de hond altijd op een positieve manier. Straffen werkt in de meeste gevallen niet goed. Beloon hem dan ook met een lekkere hondensnack als hij goed gedrag vertoont. Maar laat de hond ook verbaal zien dat je trots op hem bent!

cockapoo karakter

Gezondheid van de Cockapoo

Over het algemeen zijn Cockapoo’s gezond en kunnen ze tussen de 13 en 16 jaar oud worden. Doorgaans hebben kleinere honden een langere levensverwachting, dat is in dit geval ook zo. Hieronder een aantal tips om zo lang mogelijk van een gezonde Cockapoo te kunnen genieten!

Zorg voor voldoende beweging en ga regelmatig langs de dierenarts voor een gezondheidscheck. Ook is het verstandig om jouw Cockapoo hondenvoer te geven van hoge kwaliteit. Als je nog geen Cockapoo hebt ga dan op zoek naar een goede fokker die deze honden op een verantwoorde manier fokt.

Gelukkig is er tegenwoordig online voldoende informatie verkrijgbaar. Je kunt bijvoorbeeld lid worden van Facebook groepen waar andere Cockapoo liefhebbers in zitten. Ook kan je reviews op het internet vinden van hondenfokkers. Allemaal interessante informatie!

Net zoals andere honden zijn ze vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen. Deze kunnen het beste ingeschat worden door naar de ouders te kijken. Het is natuurlijk niet gezegd dat de kans groot is, en ook verschilt dit per hond.

Heup- en elleboogdysplasie

De meest bekende gezondheidsproblemen bij honden van gemiddelde grote is Heup- en elleboogdysplasie. Bij de mini Cockapoo komt dit vrijwel nooit voor. In het geval van deze ziekte groeien de gewrichten te snel waardoor er problemen kunnen ontstaan.

Helaas kan deze aandoening leiden tot vervelende klachten zoals pijn bij het lopen of artritis. Ook kan het zijn dat de hond moeite heeft met staan, wandelen of andere inspanningen.

Oogaandoeningen

Problemen met de ogen kunnen bij alle soorten Cockapoo’s ontstaan. Een veelvoorkomende aandoening van de ogen is glaucoom, retinale atrofie en cataract. In sommige gevallen kan je die goed behandelen. Als je er niets mee doet is de kans groot dat de Cockapoo zijn gezichtsvermogen deels, of geheel verliest.

Patella Luxatie

Een ander mogelijk gezondheidsprobleem is Patella Luxatie. Dit staat ook wel bekend als een verschoven knieschijf. Deze aandoening komt vaker voor bij kleinere honden. Als jouw hond deze ziekte krijgt kan het zijn dat hij mank gaat lopen of zelfs deels verlamd raakt. Het is ontzettend belangrijk dat je dit zo snel mogelijk met jouw dierenarts overlegd.

Aandoeningen aan de lever

Deze honden hebben mogelijke aandoeningen aan de lever van de Engelse Cocker Spaniël geërfd. Er zijn twee mogelijke vormen van deze aandoening, namelijk kopertoxicose en chronische actieve hepatitis. Deze ziekte kan je herkennen aan een aantal symptomen.

Denk hierbij aan diarree, braken, vaak plassen en een verminderde eetlust. Ook hierbij geldt dat je hier direct mee naar de dierenarts moet gaan.

cockapoo gezondheid

Voeding voor de Cockapoo

De hoeveelheid voeding die je jouw hond moet geven hangt van meerdere zaken af. Denk hierbij aan welk soort Cockapoo je hebt, hoeveel energie hij heeft maar ook zijn leeftijd speelt hierbij een rol. Het is dus vooraf niet eenvoudig in te schatten hoeveel je hem moet geven.

Er zijn gelukkig wel een aantal richtlijnen die een goede indicatie geven over de hoeveelheid. Op de achterkant van een verpakking hondenvoer staat aangegeven hoeveel gram je moet geven bij een bepaald gewicht. Hiervoor moet je natuurlijk wel weten hoe zwaar jouw hond is!

De mini en kleine Cockapoo kan je het beste brokjes geven die ontwikkeld zijn voor kleinere honden. De normale Cockapoo kan je het beste voer geven dat geschikt is voor middelgrote honden.

Houdt er rekening mee dat je een puppy in eerste instantie voer geeft dat geschikt is voor jonge honden. De fokker kan je hier alles over vertellen, en in de meeste gevallen krijg je voer mee voor de eerste dagen waar hij al aan gewend is.

Het is verstandig deze voeding te blijven geven totdat de hond 9 tot 12 manden oud is. Daarna kan je overgaan op andere voeding. Een pup heeft bijvoorbeeld een andere voedingsbehoefte dan een volwassen hond. Zo weet jij zeker dat jouw Cockapoo alle essentiële voedingsstoffen binnen krijgt!

Een goede verzorging

Een goede verzorging is bij deze honden heel belangrijk. Vanwege de vacht moeten ze regelmatig geborsteld worden om knopen en klitten te voorkomen. Je zou deze honden dagelijks moeten borstelen om dit te voorkomen.

Hoe langer je wacht met het borstelen, hoe meer knopen en klitten in de vacht gaan zitten. Om jouw hond te borstelen heb je een hondenborstel nodig. Gebruik geen normale mensenborstel, deze is niet geschikt om te gebruiken op honden. De uiteinden zijn namelijk te hard waardoor er huidirritatie kan ontstaan.

Het klinkt waarschijnlijk logisch, maar ik wil het toch even benoemen. Je bent veel meer tijd kwijt aan een standaard Cockapoo dan aan een kleinere. Veel mensen hebben niet zoveel tijd voor de verzorging van hun hond, en zeker omdat je het zo regelmatig moet doen gaat hier veel tijd in zitten.

Eerder in dit artikel heb ik het al even benoemd, maar de meeste Cockapoo’s hebben een enkele vacht waardoor het borstelen veel makkelijker gaat dan bij een dubbele vacht. Ook voor deze onder vacht heb je een speciale borstel nodig.

Deze honden moeten eens per twee maanden gewassen worden onder de douche. Zo voorkom je dat de hond gaat stinken, en de kans op huidinfecties worden kleiner. Gebruik hier een speciale hondenshampoo voor. Gebruik nooit jouw eigen shampoo!

Shampoo voor mensen bevat namelijk ingrediënten waar jouw hond op kan reageren. Denk hierbij aan jeuk, huidschilfers en irritatie. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Tot slot moet je het gebit van jouw hond regelmatig reinigen met een daarvoor ontworpen hondentandenborstel. Ook hiervoor geldt dat je geen mensentandenborstel moet gebruiken! De haren op de borstel zijn namelijk te hard voor het gebit en tandvlees van de hond.

Ook kan je met deze tandenborstels beter bij de kiezen en hoektanden komen. Vergeet ook niet om hondentandpasta te gebruiken dat voor een frisse en schone adem zorgt!

cockapoo verzorging

De prijs van een Cockapoo

Prijzen van deze honden kunnen sterk variëren. Koop in ieder geval nooit een hond bij een broodfokker. Er wordt vaak voor gewaarschuwd, maar helaas gebeurd het nog steeds vaak dat honden bij deze fokkers gekocht worden.

De prijs van een Cockapoo wisselen tussen de € 1950,- en € 2400,-. Met name in de tijd waarbij corona op z’n hoogtepunt was waren de prijzen van de honden een stuk hoger. Inmiddels lijkt het weer terug te zijn op het normale punt.

Cockapoo fokkers

Ben je tot nu toe enthousiast geworden over deze leuke honden? In dat geval wil je meer weten over Cockapoo fokkers. Gelukkig is het tegenwoordig niet moeilijk om een goede hondenfokker te vinden. Dit heeft natuurlijk alles met zijn populariteit in Nederland te maken.

Bij veel fokkers heb je de mogelijkheid om jezelf op de wachtlijst te zetten. Er is namelijk vaak niet zomaar een Cockapoo beschikbaar. Als je een Cockapoo pup op marktplaats tegenkomt voor minder dan € 1250,- dan is dit één van de signalen dat er iets niet goed is. De kans dat je in dat geval te maken hebt met een onbetrouwbare fokker zijn groot.

Zorg er ook altijd voor dat je de moeder, en misschien ook vader, van de puppy’s kunt zien. Bij goede honden fokkers lopen ze in de meeste gevallen gewoon tussen de puppy’s. Ook is het slim om te kijken naar de leefomstandigheden van deze pups. Worden ze bijvoorbeeld in huiselijke sfeer opgevoed? Is er veel contact tussen de fokker en de pups?

Conclusie

We kunnen niet ander concluderen dat de Cockapoo een ontzettende leuke kruising is die het goed doet in een warm gezin. Eventueel met jonge kinderen en andere huisdieren. Ze zijn speels, willen graag voor je werken en zijn makkelijk te trainen.

Aan de andere kant zijn deze honden niet geschikt voor mensen die klein wonen, of die veel van huis weg zijn. Ze kunnen zich goed aan omstandigheden aanpassen en zullen vreemden met een brede glimlach begroeten.

cockapoo fokkers

Veelgestelde vragen

Kan een Cockapoo goed alleen zijn?

Een Cockapoo houdt van gezelschap en aandacht. Als je bijvoorbeeld vaak langere tijd van huis bent is deze hond niet geschikt. Natuurlijk kan je ook deze hond aanleren alleen thuis te zijn, maar laat hem niet consequent vaak alleen.

Wat is het verschil met een Cockapoo en een Labradoodle?

Het grootste verschil tussen deze twee honden is de grootte en het energie niveau. In de meeste gevallen zijn Cockapoo’s kleiner dan Labradoodle’s. Cockapoo’s zijn het perfecte schoothondje geworden en liggen graag op schoot om uitgebreid te knuffelen.

Je bent aan het einde gekomen van dit artikel en we hopen dat je er iets aan hebt gehad. Als je op basis van dit artikel nog vragen hebt horen wij dat graag in de reacties hieronder!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie