Collie

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

De Collie was een bewaker van de schapen in het Schotse hoog- en laagland, maar ook in het Westen van Engeland. Zijn oorspronkelijke naam is Schotse Herdershond en die wordt nu ook nog steeds gebruikt.

Rond 1860 steeg deze hond in populariteit als mode- en gezelschapshond vanwege zijn vriendelijkheid en uitzonderlijke schoonheid. Van dit ras bestaat er een lang- en kortharige variant.

Kenmerken van de Collie

AfkomstGroot-Brittannië; Schotland
GroepHerdershonden
HoogteReuen: 56-61 cm; teven: 51-56 cm schofthoogte
GewichtReuen: 20-29 kg; teven: 18-25 kg
KleurLicht goudgeel, driekleur en bleu merle

Karakter van de Collie

Iedereen kent de Collie wel! Hij staat bekend als een vrolijke en sociale hond die graag bij de familie hoort. Het is een lieve en trouwe hond die van zijn baasje liefde en genegenheid terugvraagt. Hoe vriendelijk hij ook is, hij staat toch wantrouwig ten opzichte van volkomen vreemde personen en heeft dan de neiging zijn baas te beschermen.

Lees ook: Top 20 keer de beste hondenbrokken

Product advies

De Collie is echter niet nerveus van aard en zeker niet agressief. Omdat hij vroeger gebruikt werd als herdershond om schapen te hoeden, heeft hij nog steeds dat plichtsbewuste in zich en zal hij de familie op een natuurlijke manier ´bewaken´. Vanwege zijn intelligentie kan hij ook als waakhond en blindengeleidehond gebruikt worden.

Binnenshuis is het een rustige hond die makkelijk gehoorzaamt en dus geschikt is voor een beginnende hondenliefhebber. De hond moet wel met geduld en liefde aangepakt worden, want hij houdt absoluut niet van autoritair gezag.

Verzorging van de Collie

De vacht van de Collie verhaart sterk, het is dus aan te raden de haren te verwijderen vooraleer ze op de kleren en meubels terechtkomen. Dit doet men best door de hond dagelijks te borstelen. Deze verzorging houdt zijn vacht mooi glanzend en voorkomt klitten.

Verder is er de algemene controle, zoals de oren, die zuiver moeten zijn en niet ontstoken. Ook de ogen moeten helder en zuiver zijn en tot slot moeten ook de tanden regelmatig nagekeken worden. Het is dan ook een goed idee om jouw hond zo af en toe een kauwstaaf te geven!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie