Dalmatiër

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 26 oktober 2023 door Kimberly

Over het ontstaan van de Dalmatiër bestaat nog steeds veel onduidelijkheid. Het is zeker een oud ras en men heeft er afbeeldingen van teruggevonden op oude kunstwerken uit Europa en Azië.

Sommigen beweren dat de eerste documentatie in Dalmatië ( in het vroegere Joegoslavië) zou zijn teruggevonden en dat vandaar wellicht zijn naam afkomstig is. Vanaf 1800 vervulden deze honden verschillende taken. Ze trokken met de zigeuners mee als gezelschapshond en waakhond, werden als circushond gebruikt en begeleidden koetsen om deze te beschermen tegen rovers. Later is de populariteit van deze honden echter sterk gedaald.

Uiterlijke kenmerken

AfkomstYoegoslavië
GroepLopende honden
HoogteReuen: 52-60 cm; teven: 50-55 cm
Gewicht20-25 kg
KleurWit met zwarte of leverkleurige aftekeningen die niet in elkaar overlopen (puppies worden wit geboren)

Karakter van de Dalmatiër

De Dalmatische hond is een trouwe en gevoelige hond die graag de aanwezigheid van mensen rond zich heeft. Deze hond heeft veel energie, is een beetje onstuimig en houdt van spelen met de kinderen. De Dalmatiër is een hond die eerder geschikt is voor een ervaren eigenaar, vermits hij een zachte, maar toch strenge opvoeding nodig heeft omdat deze hond bekend staat om al eens eigenzinnig te zijn.

Lees ook: Top 20 keer het beste apporteer speelgoed

Product advies

De Dalmatiër is een zeer oplettende hond en zal bij een vreemd geluid de buurt wel alarmeren. Maar een echte waakhond is hij niet, want hij zal bijna iedereen vriendelijk tegemoet gaan.

Verzorging van de Dalmatiër

De Dalmatiër hond heeft enkel af en toe een borstelbeurt nodig. Gemakkelijk dus, maar houd er wel rekening mee dat dit ras het hele jaar door verhaard. Zijn afhangende oren verhogen de kans op ontsteking, regelmatig zuiver maken is de boodschap.

dalmatier pup

kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie