De beste tips voor het uitlaten van je puppy

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 20 oktober 2023 door Kimberly

Heb je een nieuwe puppy in huis gehaald? Gefeliciteerd! Een hondje kan ontzettend veel liefde en geluk geven aan je leven. Van de gezamenlijke wandelingen die je gaat maken kun je zelf ook profiteren, door wat frisse lucht te halen en de band met je puppy te versterken.

Voordat je je nieuwe pup mee naar buiten neemt, is het belangrijk om te weten wat puppy lichamelijk aankan. In dit artikel geven we je daarom de beste tips om te beginnen met het wandelen met je pup.

Hoe vaak moet je je pup uitlaten?

Een jonge puppy zal in de eerste paar maanden meerdere keren per dag naar buiten moeten gaan. Zo kun je hem of haar leren dat ze buiten hun behoeften moeten doen, als deel van de zindelijkheidstraining. Dit kan een kort rondje in de tuin zijn, of een stukje verder van je huis op de stoep. Zodra je pup iets ouder wordt, kun je twee van de plaspauzes vervangen met een korte wandeling.

Ga tussen deze wandelingen door nog wel met je pup naar buiten, in het geval dat ze nog vaak naar de wc moeten. Er zijn een paar richtlijnen voor hoe lang een puppy kan wandelen, gemaakt met simpele rekensommetjes. Je kunt bijvoorbeeld de leeftijd van een pup in maanden vermenigvuldigen met 5. Als je pup 4 maanden oud is, kan hij of zij dus 20 minuten wandelen.

Lees ook: Top 15 keer de beste hondentondeuse

Product advies

Meestal is het genoeg om je pup twee keer per dag uit te laten nadat hij of zij zindelijk is. Dit is maar een richtlijn. Als je het idee hebt dat je pup al eerder moe is, kan je de wandelingen inkorten. Langzamerhand zul je merken dat je wandelingen steeds langer kunnen worden.

Wanneer kun je gaan wandelen met je pup?

Er zijn twee factoren waar je rekening mee moet houden voordat het veilig is om je puppy mee naar buiten te nemen voor langere tijd. Ten eerste gaat het om de leeftijd van je pup, zijn of haar energie en het ras. Ten tweede zijn het immuunsysteem en de vaccinaties van belang. Als regel geldt daarom over het algemeen dat je twee weken na de laatste vaccinatie met je puppy kunt gaan wandelen.

hoe lang pup wandelen

Je dierenarts kan je een overzicht geven van wanneer de vaccinaties gegeven kunnen worden. Met goede timing kan je hondje na 18 weken al goed beschermd naar buiten, en geen gevaar lopen als hij of zij in contact komt met andere honden.

Natuurlijk betekent een volledige vaccinatie niet dat je pup meteen op urenlange wandelingen kan gaan. Een jonge pup zal vooral veel binnen spelen, dutjes doen, en kort naar buiten gaan om zijn of haar behoeften te kunnen doen. Maak de afstanden ook niet te lang, vooral als je pup korte pootjes heeft.

Hoe leer je een pup aan de lijn lopen?

Je zult met een puppy snel genoeg leren dat het wandelen aan de lijn niet meteen natuurlijk gaat. Begin daarom zo snel mogelijk met het trainen van je pup, zodat hij of zij keurig naast je blijven lopen en niet zullen trekken. Dit is moeilijker af te leren als ze ouder zijn.

Je kunt binnenshuis al beginnen met het gebruiken van een lijn en een tuigje, zodat je pup er al aan gewend is op de eerste wandeling. Voordat alle vaccinaties gedaan zijn, kun je dus al starten met de training.

Laat je puppy rustig wennen aan het tuigje voordat je deze omdoet. Beloon ze als ze benieuwd zijn naar deze objecten, zodat ze er meteen een positieve ervaring mee hebben. Doe ze kort even om in je huis, en geef je pup een snoepje.

Zodra je pup comfortabel is met zijn tuigje, kun je beginnen om hem of haar naast je te laten lopen. Geduld is hier het allerbelangrijkst! Jij en je pup zullen beiden gefrustreerd raken, maar laat dat je niet tegenhouden. Blijf je pup corrigeren als ze beginnen te trekken, en stop met wandelen tot ze terug in hun positie zijn.

Het is helemaal natuurlijk dat je pup graag alles in de omgeving wil onderzoeken, en daarom veel rond zal willen bewegen. Probeer niet aan de lijn te trekken, maar blijf in plaats daarvan stilstaan tot je pup doorheeft dat hij weer in positie is. Beloon hem meteen met een snoepje als hij weer naast je staat! Zo zal hij gaan genieten van het lopen aan je zijde.

Hier geven we je een paar korte tips om het gedrag van je pup te herkennen tijdens een wandeling aan de lijn:

  • Als je puppy gaat zitten of liggen aan de lijn, kan het betekenen dat hij of zij te moe is voor de training. Na een dutje kan je weer doorgaan met het oefenen.
  • Als je merkt dat je puppy reageert op bepaalde dingen, zoals andere honden of auto’s, is het belangrijk om proactief te zijn. Zorg dat je pup zijn aandacht op jou richt, in plaats van de buitenwereld. Als ze toch reageren door te blaffen of te trekken, stop dan met bewegen.
  • Als je pup veel blaft op een wandeling, kan dit een teken zijn dat je pup teveel energie heeft of niet genoeg mentale stimulatie krijgt. Zorg dat je ook thuis genoeg met je pup speelt, zodat ze hun energie daar aan kwijt kunnen.

Wat is de beste riem voor een pup?

Als je je pup wilt trainen om keurig aan de lijn te lopen, raden we je aan om een tuigje te gebruiken. Met een tuigje heb je meer controle over de beweging van je pup, waardoor deze er niet zomaar vandoor kan schieten. Zo hoef je bovendien niet zijn of haar nek te belasten bij het corrigeren van de beweging.

Een tuigje is daarom niet alleen goed voor het trainen van een pup, maar ook veiliger. Je voorkomt hiermee het risico dat je pup bijvoorbeeld impulsief de weg op springt. Wil je weten welke tuigjes de beste zijn voor puppy’s? Bekijk dan onze blog over de beste hondentuigjes.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie