De hond en je lichaamstaal

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 20 oktober 2023 door Kimberly

Als jij en je hond elkaar goed kennen dan lijkt het vaak alsof jullie moeiteloos met elkaar kunnen communiceren. Je zegt iets tegen de hond en het lijkt wel alsof hij ogenblikkelijk verstaat wat je wel zeggen. Eigenaars zeggen soms dat de hond al weet dat je straks een wandelingetje gaan doen met hem zonder dat je al een teken hebt gegeven. Eigenlijk is dit niet helemaal waar.

Wij mensen leggen bij de communicatie sterk de nadruk op de woorden die we gebruiken. Toch blijkt ook bij mensen dat meer dan 90% van de communicatie niet verbaal is. Onze lichaamshouding, bewegingen en stem intonatie verraden al heel wat. Honden zijn meesters in het oppikken van die signalen. Ze weten dus vaak wat we bedoelen door de manier waarop we ze aanspreken en de bewegingen die we maken.

Lees ook: Dit zijn de 20 beste hondenmanden

Product advies

Lichaamstaal en de opvoeding van je hond

Dit is een zeer belangrijk gegeven bij het opvoeden van je hond. Als je de hond iets nieuws wilt aanleren zal de hond veel meer doen dan alleen luisteren naar het woord dat je gebruikt. Hij zal ook kijken hoe je lichaamshouding is en met welke stem intonatie je de boodschap overbrengt.

  • Wanneer je een hond gaat opvoeden is het dus zeer belangrijk dat je niet alleen altijd hetzelfde woord gebruikt. Zorg ervoor dat je ook consequent bent in je niet verbale gedrag.
  • Een goed getrainde hond zal de opdrachten die zijn baasje geeft dikwijls al verstaan enkel en alleen op basis van lichaamstaal. Probeer dus eens om zonder woorden duidelijk te maken aan je hond wat je wilt. Je zal snel merken dat dit goed meevalt.
  • De baasjes hebben nogal eens de neiging om verkeerd  gedrag van de hond te gaan corrigeren door een volledige uitleg te geven. Ze gaan de hond uitleggen waarom hij iets niet mag doen. Het is uiteraard duidelijk dat de hond niet verstaat wat je wil zeggen. De hond zal proberen je  gebaren en houding te interpreteren. Zo zal hij proberen in te schatten of het baasje nu blij is of niet. Als je op een rustige toon en met een zachte gebaren uitlegt dat je eigenlijk niet tevreden bent zal de hond daar niets van begrepen hebben. Het is beter om een rechte en kordate houding aan te nemen en met krachtige stem de hond kort terecht te wijzen. Zo zal de hond wel begrijpen dat hij iets verkeerds heeft gedaan en dat dit gedrag door zijn baasje niet gewild is.

Beloon je hond als hij iets goed doet. Begin niet te beroepen of te slaan wanneer de hond iets verkeerd doet. Je wil ten slotte dat de hond doet wat je vraagt omdat hij je plezier wil doen, niet omdat hij schrik heeft van je. Met veel geduld en liefde zal je er zeker in slagen om je huisdier op een correcte manier op te voeden.

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Bekijk dan dit artikel hoe je de lichaamstaal van een hond kan herkennen.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie