De meest gehoorde fabels over honden

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 30 januari 2023 door Kimberly

In dit artikel leg ik je de meest gehoorde fabels over honden uit! Er wordt een hoop onzin over honden verteld! Klopt het wel dat een kruising gezonder zou zijn dan een rashond en dat een pit bull zijn kaken ‘op slot’ kan zetten? Er gaan soms de vreemdste verhalen in de rondte over honden. Als iemand je iets vertelt over jouw hond, wat moet je daar dan van geloven?

Kruisingen zijn gezonder dan rashonden

Dit is één van de bekendste fabels die er zijn. Kruisingen zijn zeker niet gezonder dan rashonden. Allereerst worden kruisingen nooit getest op hun genetische gezondheid bij het fokken, wat de kans op het ontwikkelen van genetische ziekten waarschijnlijk verhoogt. In een onderzoek door UC Davis naar 24 verschillende genetische aandoeningen, was er weinig tot geen verschil tussen de rashonden en de kruisingen getest.

Favoriete kriebel plekjes

Wanneer je een hond op bepaalde plekjes krabt, wrijft of kriebelt, meestal bij hun buik of boven bij de heupen begint hij vaak mee te krabben. De meeste baasjes denken dat hun hond daarmee aantoont dat hij het heerlijk vindt en daarom zoek je dat plekje keer op keer weer op.

Maar niets is minder waar! Wat wij ons niet beseffen is dat het kriebelen een reflex veroorzaakt door een irritatie. Het kriebelen op bepaalde gebieden zorgt voor een kettingreactie van de zenuwen, wat de hond verteld dat hij moet krabben aan dat irritante jeukende plekje. Hoe harder jij hem kriebelt hoe sneller de been heen en weer gaat en des de meer het jeukt.

Lees ook: Top 20 keer het beste hondenvoer
Product advies

Oudere hond kan je geen nieuwe trucjes leren

Deze gedachtegang is absoluut niet waar. Een hond van elke leeftijd kan nieuwe dingen leren en zou graag de kans krijgen om dit te doen. Natuurlijk heb je oudere honden die van hun routine genieten, maar dat betekent niet dat ze niet kunnen leren.

U zult tijdens de training wat creatiever moeten zijn en uitzoeken wat uw hond het meest motiveert. Alle honden, jong en oud, hebben mentale stimulatie nodig. Door een oudere hond te trainen om iets nieuws te leren, blijft zijn geest gezond, zelfs als zijn lichaam het niet snel bij kan houden.

Een hond kan je pas vanaf 6 maanden iets leren

Veel nieuwe eigenaren zijn van mening dat er pas met trainen moet worden begonnen als de hond minimaal 6 maanden oud is. Er wordt aangenomen dat een hond tot deze leeftijd niet “volwassen” genoeg is om te begrijpen wat het is. Absurditeit! De training moet beginnen zodra uw puppy met zijn eerste poot de drempel van zijn nieuwe huis overschrijdt. In dit opzicht zijn ze als kinderen en hebben ze grenzen, routines en goede manieren nodig.

fabels over honden

Als u als eigenaar tot 6 maanden wacht, zult u worstelen met moeilijk gedrag dat veel eerder en gemakkelijker had moeten worden opgelost. Aan de andere kant worden competitieve hondensporten niet aanbevolen om vóór de leeftijd van 2 te beginnen. Dit betreft de gewrichten, spieren en pezen van de pup die nog niet volledig ontwikkeld en sterk genoeg zijn.

Pit bulls kunnen hun kaken op slot zetten

Er wordt al lang gezegd dat Pit Bulls letterlijk hun kaken op slot kunnen doen als ze aanvallen. Het doet het gewoon niet. Functies kunnen niet worden “vergrendeld” omdat dit fysiek onmogelijk is. Ze hebben dezelfde anatomie als elke andere hond op de planeet, zonder speciale mechanismen of kenmerken die ze “gevaarlijker” maken. Door de sterke kaakspieren kan een pitbull lang staan.

Droge neus betekend zieke hond

Bezorgde eigenaren vragen vaak of een droge neus betekent dat de hond ziek is. Kortom, het antwoord is nee. Er zijn veel redenen waarom uw hond een droge, hete neus kan hebben en deze redenen hebben niets te maken met hun gezondheid.

Een droge neus kan bijvoorbeeld eenvoudig worden veroorzaakt doordat de hond in de zon of in de buurt van een warmtebron ligt. Bovendien kunnen honden een droge neus krijgen als ze zich in een kamer met een slechte luchtcirculatie bevinden. In feite kan de neus van een hond meerdere keren per dag van nat naar droog gaan.

De mond van een hond is schoner dan van de mens

Hoewel het leuk is om te veronderstellen dat de natte zoenen van je hond schoner zou zijn dan die van je partner, is dat helaas niet het geval. Het betekent ook niet dat hun mond een stuk vuiler is, het betekent alleen dat beide vuil zijn!

Honden en mensen hebben allerlei bacteriën in hun mond die ons helpen gezond te blijven. Volgens recent onderzoek zou de mondflora van honden bacteriën kunnen bevatten die in zeldzame gevallen voor de mens gevaarlijk kunnen zijn. Lees meer: Zoenen met hond blijkt ongezond

Een kwispelende hond is vrolijk

Niet helemaal onwaar, maar ook geen regel. Een hond met een losse, ontspannen kwispel is inderdaad vrolijk. Een harde, gespannen kwispel kan echter duiden op stress en angst, en de hond voelt zich meestal het tegenovergestelde van blij.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie