Dit moet je weten over hondenvoeding!

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

Wat is de beste hondenvoeding voor mijn hond? Dat is een vraag die vaak gesteld wordt, maar die niet zo eenvoudig te beantwoorden is. Want de juiste voeding is gebaseerd op verschillende kenmerken waaronder het ras en de leeftijd.

Ook zullen verschillende honden ook weer een eigen voorkeur hebben. Op deze pagina bekijken we de verschillende soorten hondenvoeding, en welke producten het beste zijn voor jouw hond.

Verschil tussen dure en goedkope hondenvoeding

Je betaalt voor het merk op de verpakking, dat is zeker waar. Toch zijn niet alle soorten hondenvoeding hetzelfde. Goedkope producten bevatten niet altijd de meest optimale samenstelling omdat ze gebruik maken van de restjes die voor andere doeleinden niet geschikt zijn. Er is vaak ook weinig keuze waarmee je een all-round voeding krijgt die voor de meeste honden nét niet voldoet.

Omdat goedkope hondenvoeding doorgaans niet optimaal is van samenstelling is het mogelijk dat jouw hond meer moet eten om verzadigd te raken. Per saldo spaar je dan weinig uit met goedkoop voer.

Lees ook: Top 15 keer de beste honden clicker

Product advies

Droog voer

Droge brokjes zijn lang houdbaar, afhankelijk van de hond kun je een bak voer neerzetten die jouw huisdier naar behoefte kan eten. Er is niet bijster veel regulering voor hondenvoeding waarmee je niet altijd zeker weet of de kwaliteit optimaal is.

Producten met veel plantaardige ingrediënten lijken gezond, maar vergeet niet dat honden vleeseters zijn. Ze kunnen plantaardige eiwitten niet goed verteren. Droogvoer is een goede manier om het gebit te verzorgen, naast de speeltjes die je de hond geeft.

Nat voer

Het grootste deel van nat voer is water. Dat is op zich niet erg, honden hebben vocht nodig. Maar houd er rekening mee dat de hoeveelheid vaste stoffen en bouwstoffen in nat voer doorgaans niet voldoende is om de hond gezond te houden. Combineer natte voeding met een bak brokken voor een goede balans.

Het is ook mogelijk om vers vlees aan te bieden, van rauwe stukken vlees tot aan complete dieren. De regels voor rauw vlees voor dieren zijn gelijk aan die van mensen, ga er zelf ook zo mee om. Onbewerkte producten die niet verhit zijn hebben een beperkte houdbaarheid.

Gezonde voeding = mooie drollen

Er zijn enkele duidelijke kenmerken die wijzen op de kwaliteit van de hondenvoeding; de staat van de vacht en de consistentie van de ontlasting. Als jouw hond een glanzende, volle vacht heeft en er verzorgd uitziet is dat een goed teken.

Wanneer honden niet de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen in de goede verhouding zal de vacht dof worden, haren kunnen uitvallen en de hond is minder geneigd om zichzelf te verzorgen.

Een ander duidelijke indicator is de samenstelling van de hondenpoep. Een goede drol is niet te hard, niet te zacht en komt met een zekere regelmaat. Als laatste mogen we ook niet vergeten dat een vrolijke hond doorgaans ook een gezonde hond is. Let op stemmingswisselingen, sociaal gedrag en een energieke uitstraling.

Tips voor gezonde hondenvoeding

Kies voer dat past bij de leeftijd van de hond.

Zwangere honden hebben andere (extra) voedingsstoffen nodig.

Oudere honden verbruiken minder energie, zorg dat ze niet te dik worden.

Groente kan de honger stillen maar wordt niet verteerd, bij overgewicht kan dit een oplossing bieden.

Gezonde volwassen honden eten twee tot driemaal per dag.

Zorg dat er altijd een bak met water klaar staat, ook voor honden is vocht van levensbelang.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie