Dobermann

Dobermann

De Dobermann heeft zijn naam te danken aan de Duitser Louis Dobermann, die het idee opvatte een hond te fokken die een zeer goede waak- en verdedigingshond zou zijn.

De Dobermann zou een kruising zijn tussen de Rottweiler en een Duitse Pincher, maar we vinden ook verwantschap met de Engelse Greyhound en de Manchester Terriër bijvoorbeeld.

Uiterlijke kenmerken

AfkomstDuitsland
GroepMolossers, Pinschers en Schnauzers
HoogteReuen: tot 70 cm schofthoogte; Teven: 63-67 cm
Gewichttussen de 30 à 40 kg
KleurZwart, bruin of blauw met roodbruine aftekeningen

Karakter van de Dobermann

De Dobermann wekt nog steeds het beeld op van de schrikwekkende waakhond. Hij is inderdaad zeer waakzaam en oplettend, kwaliteiten die hem zelfzeker en onverschrokken maken.

Deze hond is thans vriendelijk, aanhankelijk en vooral gehecht aan zijn baas en het gezin. Hij kan heel goed met kinderen overweg. De Dobermann staat wel wantrouwig tegenover vreemden en zal baas en gezin verdedigen indien nodig. Maar eens gewend aan de frequente bezoekers geeft dat geen probleem meer. Met zijn kwaliteiten is hij geschikt om een aantal taken op zich te nemen, eerst en vooral als waakhond.

Lees ook: Top 20 keer de beste hondenbench

Product advies

Dit ras staat ook bekend als politiehond. Ook als huishond is hij een aanwinst door zijn goede karakter, maar een zacht, doch consequente opvoeding is vereist. De aard van de teef is veel rustiger en wantrouwig. De reu is eerder onstuimig en wild, heel slim en vaker agressief.

Verzorging van de Dobermann

De vacht van de Dobermann brengt zeer weinig werk met zich mee. Af en toe zijn korte vacht borstelen zal voldoende zijn om deze mooi glanzend te houden. Vergeet niet de oren te controleren of ze zuiver zijn en de nagels te knippen indien nodig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige artikel
boxer

Boxer

Volgende artikel
duitse dog

Duitse Dog