Dogfrisbee

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

Dogfrisbee is zowel voor mens als hond een sport waar je een geweldige conditie mee opbouwt, die veel plezier geeft, maar zeker ook het gevoel een echt team te zijn. Het leuke van hondenfrisbee is dat je het overal kunt beoefenen zonder dat je allerlei toestellen nodig hebt zoals bij agility of flyball. Je kunt het dus elke dag oefenen om je doel te bereiken.

Mensen zullen met veel bewondering staan te kijken als jullie aan het frisbeeën zijn. Wel oppassen met de schijven. Je kunt niet zomaar eender welke schijf gebruiken om te frisbeeën. De meeste schijven die verkocht worden in dierenspeciaalzaken zijn gevaarlijk voor je hond.

Schijven van hard plastic, met of zonder kegel om makkelijker te pakken zijn niet geschikt voor het beoefenen van dogfrisbee. Honden kunnen hun mond helemaal openscheuren of tanden verliezen met deze schijven.

Goede schijven zijn diegene die gemaakt zijn van een speciale samenstelling kunststof, ze kunnen dubbelgevouwen worden en kleine gaatjes kunnen worden bijgestuurd. Enkel deze schijven zijn geschikt voor de sport. Onze schijven worden geïmporteerd uit Duitsland en zijn toegestaan op alle officiële wedstrijden.

Niet enkel de schijven moeten van de juiste kwaliteit zijn om de sport veilig te beoefenen. Ook het werpen vergt de nodige aandacht. Het spreekt voor zich dat een schijf die niet correct gegooid is een gevaar kan opleveren voor de hond, hij wil enkel maar 1 ding en dat is de schijf vangen voor je. Het is dus heel belangrijk dat je als eigenaar veilig leert werpen.

Lees ook: Top 15 keer de beste hondenfrisbee

Product advies

Je hebt in dogfrisbee verschillende disciplines.

Freestyle
Freestyle bestaat eruit om in exact 120 seconden een show te geven op muziek. Er wordt niet alleen gelet op je worpen en spectaculaire sprongen maar vooral op de veiligheid. Er zijn geen verplichte oefeningen, wat natuurlijk ook onmogelijk is als je praat over vrije stijl. De bedoeling is dat u zelf bepaalt welke worpen of trucjes u achter elkaar gaat doen. Het gaat hier ook niet over ver gooien. Veiligheid van de hond en variatie in je worpen en ’trucjes’ staan voorop. Sprongen in de hoogte dienen op een veilige manier afgewerkt te worden.

Mini distance
Op een terrein van 20 bij 50 meter dat verdeeld is in vakken, mag je met 1 frisbee gedurende 1 minuut gooien. De vakken vertegenwoordigen punten. Uiteraard probeer je zoveel mogelijk punten te scoren, dit door van achter een startlijn een frisbee weg te gooien, recht vooruit binnen de terreinbreedte en dit in één van de vakken, waarbij je punten krijgt als je hond de frisbee vangt en die punten zullen afhangen van het vak waarin je hond de frisbee uit de lucht plukte.

Als je hond de frisbee gevangen heeft, moet hij hem ofwel terug naar je meebrengen ofwel moet je zelf snel het veld oplopen om de frisbee op te rapen alvorens weer vanachter de startlijn te kunnen werpen. Bij mini-distance komt het erop aan om je frisbee ver vooruit te werpen en dit niet veel hoger dan de schofthoogte van je hond. Spectaculaire sprongen en worpen zijn hier niet aan de orde.

Long distance
Hier heb je een grasveld nodig, 20 meter breed en onbeperkt lang. Je hebt een startlijn van waarachter je 3x een frisbee mag gooien. De frisbee moet binnen de veldbreedte, zover mogelijk vooruit gegooid worden waarbij je worp pas punten scoort als je hond de frisbee ook nog eens kan vangen. Van je 3 beurten telt alleen de verst gevangen worp voor de puntentelling. Bij long distance speelt de tijd geen rol.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie