Duitse herder

Het zal niemand verbazen dat de Duitse herder oorspronkelijk uit Duitsland komt. Met een medium tot groot lichaam is het echt een werkpaard, werkhond dus! Hoewel herdershonden wat het uiterlijk betreft best veel weg hebben van wolven, zijn het in feite moderne honden die aan het einde van negentiende eeuw voor het eerst als ras erkend werden.

Ze werden gefokt om schapen in het gareel te houden, maar omdat dit hondenras zo goed te trainen bleek te zijn wordt de herdershond nu gebruikt voor allerlei werkzaamheden, waaronder assistentie voor mensen met een beperking, opsporingsonderzoek en zelfs acteren. In de Verenigde Staten staat de Duitse herder op de tweede plek van meest geregistreerde honden.

Beschrijving van de Duitse herder

Om als rasecht exemplaar aangemerkt te worden moet de schofthoogte van een reu tussen 60 en 65 centimeter liggen, voor een teef geldt een schofthoogte tussen 55 en 60 centimeter. Toch zijn er veel herders die groter zijn dan deze officiële standaard afmetingen. De lengte van de romp is tussen 10 en 17 procent langer dan de schofthoogte.

Lees ook: Top 15 keer de beste hondenfietskar

Product advies

Het gewicht van de reu ligt tussen 30 en 40 kilo, teefjes zijn aanzienlijk lichter met een gewicht dat schommelt tussen 22 en 32 kilo. Zwart, bruin en grijs zijn de voornaamste kleuren van de vacht, het is mogelijk dat de hond compleet zwart van kleur is. Er wordt verschil gemaakt tussen Duitse herders als showhond en als werkhond.

Belangrijk om te weten over een Duitse herder

De Duitse herder staat bekend om een zelfverzekerd en evenwichtig karakter. Daarnaast zijn ze normaal gesproken ook vriendelijk en volgzaam, wat ze tot betrouwbare werkkrachten en huisdieren maakt. Het is wel van belang een herdershond goed op te leiden en de touwtjes strak in handen te houden, ze zijn van nature dominant en kunnen de regie overnemen wanneer het baasje te ‘lief’ is.

duitse herdershond

Dit ras kan zeer goed overweg met soortgenoten en andere rassen honden. Ook met andere dieren maken ze niet snel ruzie, het zijn echte kindervrienden wanneer ze goed afgericht zijn. Ze houden enorm van spelen en worden graag uitgelaten. Wil je naar het strand, dan neem je je hond gemakkelijk mee met deze autohondenstoel.

Wist je dit?

In het Duits wordt deze hond een “Deutscher Schäferhund” genoemd, in het Engels “German Shepherd”.

In Engeland werd dit ras na de Eerste Wereldoorlog tot aan 1977 “Alsatian” genoemd om de herkomst van deze hond te verbloemen.

De eerste blindengeleidehond was een Duitse herder genaamd Buddy.

Herdershonden zijn goede acteurs, in 1921 werd Strongheart een ster en een jaar later kwam Rin Tin Tin die zou uitgroeien tot de meest bekende Duitse herder in de geschiedenis.

De eerste herdershond in Amerika had de naam “Koningin van Zwitserland”.

Ken jouw hond!

Herdershonden zijn zoals vele hondenrassen met deze afmetingen gevoelig voor heupdysplasie, een erfelijke aandoening. Ze kunnen al op jonge leeftijd mank gaan lopen, met ontstekingsremmende medicatie kunnen deze klachten worden onderdrukt. Bij het fokken wordt getracht deze afwijking weg te nemen, hier wordt op toegezien door de V.D.H. Om als fokhond aangemerkt te worden moet het dier strenge testen doorstaan waaronder röntgenonderzoek, de hond moet goed afgericht zijn en visueel aan de vereiste kenmerken voldoen.

Plaats een reactie