Hoe ga je om met dwangmatig gedrag van je hond?

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

Dwangmatig gedrag en een fanatieke belangstelling voor voorwerpen (fixatie) kan bij honden net zo schadelijk zijn als een verslaving dat is voor mensen. Als we om een hond lachen die heel fanatiek reageert op een speeltje, een bot, weerspiegelingen, schaduwen, een apporteerspelletje of de kat van de buren, dan is dat hetzelfde als lachen om iemand die omvalt omdat hij dronken is.

Natuurlijk, zijn gedrag ziet er op dat moment komisch uit, maar in werkelijkheid heeft de hond geen enkele fysieke of psychische controle meer over zichzelf. Ooit zal hij zichzelf of anderen om hem heen serieus kunnen verwonden (denk bijvoorbeeld maar eens aan de hond die jou tijdens het spel omver loopt).

Dwangmatig gedrag is voor een hond ook niet meer dan een verslaving. Als we onze hond toestaan om zijn gedrag te laten ontwikkelen tot dwangmatig gedrag en/of verslaving, dan veroordelen we onze hond eigenlijk tot een zeer gefrustreerd en ongelukkig bestaan.

Lees ook: Top 10 keer de beste snackbal

Product advies

Dwangmatig gedrag van je hond herkennen

Een normale, stabiele hond kan goed met jou, je kinderen en andere honden spelen. Honden in balans kunnen het ene speeltje of spel meer waarderen dan het andere, maar het blijft een spelletje en geen kwestie van leven of dood.

Een geobsedeerde hond zal deze spelletjes heel serieus nemen. Het spel van dit soort honden zal ook een heel andere intensiteit hebben. Als een hond geobsedeerd raakt, zal zijn gezichtsuitdrukking en lichaamstaal duidelijk veranderen. Zijn lichaam zal stijver worden en een bepaalde gloed zal in zijn ogen komen.

Zijn pupillen raken gefixeerd en je zult hem niet kunnen afleiden van waar hij mee bezig is. Het lijkt wel of de hond in trance is. Hij is in een toestand gekomen waar geen ruimte is voor ontspanning of plezier in het spel. Obsessie is geen prettige toestand om in te verkeren.

Tips om dit gedrag te voorkomen

Zorg er voor dat je hond op de juiste manier wordt opgevoed.

Hou de intensiteit van het spel van je hond onder controle.

Stimuleer de geestelijke inspanningen van je hond door middel van zoekspelletjes.

Dwangmatig gedrag dient direct te worden gestopt, maar beter nog, te worden voorkomen. Kennis over je eigen hond is hierbij heel belangrijk. Je zult de fysieke en psychische signalen van je hond, die er op wijzen dat hij in een dwangmatige toestand aan het geraken is, moeten leren herkennen en hier adequaat op reageren.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie