Een hond aaien is niet zo vanzelfsprekend

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 25 oktober 2023 door Kimberly

Als je een hond wil aaien, of het nu je eigen hond is of een hond die je net hebt ontmoet, vraag het dan eerst. Vragen aan de eigenaar is belangrijk, maar nog belangrijker is het om aan de hond te vragen of hij of zij aangeraakt wil worden en vervolgens het antwoord dat je krijgt te respecteren. Hoe vraag je een hond of hij geaaid en aangeraakt wil worden?

Honden gebruiken geen gesproken woorden, dus kunnen ze je ook niet met woorden aangeven wat ze willen. Honden hebben hun eigen gecompliceerde en genuanceerde taal. We moeten naar hun lichaamstaal kijken om te begrijpen of ze aangeraakt willen worden of niet.

Benader de hond rustig

Ga gehurkt zitten met je lichaam zijwaarts naar de hond gericht op een afstand van ongeveer 2-3 meter van de hond. Maak geen oogcontact, maar probeer de hond met rustige woorden te lokken. Als hond dichterbij komt is dat een teken dat hij in jou geïnteresseerd is. Als hij op afstand blijft is dat een teken dat hij op dat moment geen contact met jou wil en dat je hem wat ruimte moet geven. Respecteer dat.

Als de hond je eenmaal benadert, doe dan nog niks maar laat de hond eerst aan je snuffelen. Dat is zijn manier van kennismaken. De hond komt namelijk in eerste instantie niet naar je toe om geaaid te worden, alleen om kennis te maken. Geef hem daar ook de tijd voor.

Lees ook: Top 20 keer de beste hondenbrokken

Product advies

Daarna kun je de hond 1-2 seconden (!) rustig op de borst aaien. Wacht vervolgens even om te kijken wat hij doet. Vindt hij het wel prettig? Als de hond nog dichterbij komt, tegen je aan leunt, zachtjes tegen je hand aanduwt of op een andere manier (sociaal) contact zoekt, vertelt hij je dat hij het prettig vindt om door jou aangeraakt te worden en vraagt hij om meer. Ga dan rustig weer verder met aaien, geef hem wat hij vraagt.

Als hij verstijft, wegkijkt, wegloopt of geen andere sociale lichaamstaal laat zien, stop dan met de hond aan te raken. Je hebt op dat moment niet zijn instemming om hem aan te blijven raken. Als de hond waarschuwingssignalen laat zien, zoals grommen, snauwen, uitvallen, stop dan onmiddellijk met de aanraking(en) en geef hem wat ruimte.

Telkens als je de hond aait, stop dan regelmatig en kijk naar zijn lichaamstaal om te zien of hij wil dat je doorgaat. Als je de hond op een andere plaats van zijn lichaam aait, stop dan ook na een paar seconden en kijk of hij het nog steeds prettig vindt.

Waar wel en geen hond aaien

Veel honden hebben specifieke voorkeuren waar ze het liefste (of juist niet) willen worden aangeraakt. Kijk dus steeds naar zijn lichaamstaal of je hem op de juiste plaats aait of kriebelt. Als iemand anders je hond aait, vraag hem of haar dan om hetzelfde te doen. Kijk goed naar de lichaamstaal van je hond en corrigeer deze persoon als je merkt dat je hond de aanraking niet (meer) prettig vindt.

Kijk ook goed of je hond het wel prettig vind als je hem bijvoorbeeld zelf wilt omhelzen of knuffelen. Let op zijn lichaamstaal. Wegkijken, aan de bek likken en de ogen dichtknijpen zijn tekenen die er op kunnen wijzen dat je hond het niet echt fijn vindt. Zorg er dan voor dat hij de ruimte krijgt die hij van je vraagt en stop gewoon met wat je aan het doen bent.

Ouders kunnen hun kinderen ook leren om op deze wijze met honden (ook hun eigen hond!) om te gaan. Breng ze respect bij voor de hond. De hond zal jouw respect ook met respect beantwoorden. Laat een hond ook altijd op de hiervoor genoemde wijze naar een kind toe komen (niet het kind naar de hond laten gaan) en respecteer de reactie van de hond. Dat voorkomt veel bijtincidenten.


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie