Wat was de eerste blindengeleidehond?

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 27 oktober 2023 door Kimberly

Weet jij wat de eerste blindengeleidehond was? In dit artikel vertel ik je er alles over! De eerste bekende blindengeleidehond werd in 1916 in Duitsland geboren. Het was een Duitse herder genaamd “Buddy”. Buddy wordt gecoacht door Dr. Gerhard Stalling, een blinde dokter die zijn mobiliteit wil verbeteren. Buddy is erg intelligent en leert snel Dr. Let op parkeren op de weg en vermijd obstakels.

Hij is ook opgeleid om de trein te nemen en de dokter om Stalling naar zijn werk te brengen. Buddy werd een belangrijke bondgenoot van Dr. Caler en veranderde de manier waarop blinden in de samenleving werden behandeld. Hij was de eerste hond die bewees dat honden van onschatbare waarde kunnen zijn voor blinden, en zijn nalatenschap leeft voort in de vele blindengeleidehonden die tegenwoordig in dienst zijn.

Wat is een geleidehond voor blinden?

Blindengeleidehonden zijn honden die zijn opgeleid om mensen met een visuele beperking te begeleiden en te helpen bij het navigeren door hun omgeving. Honden zijn speciaal getraind om te reageren op de commando’s van hun eigenaar en obstakels zoals trappen, voetgangers, voertuigen en andere obstakels te detecteren.

Lees ook: Top 20 orthopedische hondenmanden

Product advies

Ze kunnen ook helpen bij het vinden van deurknoppen, telefoons en andere items die hun baas nodig heeft. Blindengeleidehonden zijn een belangrijk hulpmiddel voor mensen met een visuele beperking om zelfstandig te leven en de wereld rond te reizen.

Hoe kom je aan een geleidehond voor blinden?

Er zijn verschillende manieren om aan een blindengeleidehond te komen:

Door contact op te nemen met een organisatie die blindengeleidehonden opvoedt en traint. Dit kunnen bijvoorbeeld de Nederlandse Geleidehonden zijn. Zij kunnen beoordelen of iemand in aanmerking komt voor een geleidehond en zo ja, de aanvrager helpen bij het vinden van een geschikte hond.

Door honden op te leiden tot geleidehonden voor blinden. Het is een tijdrovende en intensieve klus die veel tijd en inzet vraagt, maar een hond kun je zelf opleiden tot geleidehond voor blinden. Door een blindengeleidehond te adopteren van iemand die zelf geen hond meer kan houden.

Soms besluiten mensen hun blinde geleidehond af te staan, bijvoorbeeld omdat ze te oud zijn of omdat ze ziek zijn. In dit geval zou iemand de hond kunnen adopteren en omscholen tot geleidehond voor blinden. Door een hond aan te schaffen bij een fokker die gespecialiseerd is in blindengeleidehonden.

Sommige fokkers fokken honden speciaal om ze op te leiden tot geleidehonden voor blinden, of andere hulpbehoevende. Als iemand bij zo’n fokker een hond koopt, kan de hond worden opgeleid tot geleidehond voor blinden.

blindengeleidehond

Wat is een blindengeleidehond?

Blindengeleidehonden zijn vaak grote honden die gespecialiseerd zijn in het helpen van blinde en slechtziende mensen met hun dagelijkse taken. Ze zijn getraind om te helpen bij het navigeren in openbare plaatsen, zoals winkelcentra, scholen en andere openbare ruimtes, en om te helpen bij het herkennen van obstakels die mensen met een beperkte visie kunnen hebben.

Blindengeleidehonden worden meestal geleverd door erkende organisaties die gespecialiseerd zijn in het trainen van deze dieren. Zij trainen de honden om te reageren op het gedrag en de stem van hun baas, zodat ze hun leven gemakkelijker kunnen maken. Ze zijn ook getraind om te stoppen bij obstakels in hun pad, zodat de baas weet waar ze zijn.

Om een blindengeleidehond te krijgen, moet de eigenaar aan bepaalde eisen voldoen. Ze moeten eerst worden gescreend door een arts om te bepalen of ze geschikt zijn voor het gebruik van een blindengeleidehond. Als ze geschikt zijn, kunnen ze de hond krijgen die bij hun behoeften past.

Eenmaal geselecteerd, zal de blindengeleidehond worden getraind om te reageren op bepaalde commands, zoals ‘stop’ en ‘ga’. Ze zullen ook worden geschoold in de navigatie-vaardigheden die nodig zijn om hun baas te helpen zich in het openbare leven te bewegen. Deze training duurt meestal ongeveer 6 maanden, waarin de baas en de hond samenwerken om de vaardigheden te verfijnen.

Eenmaal getraind, kan de blindengeleidehond hun baas helpen bij het navigeren in openbare plaatsen en het herkennen van obstakels die moeilijk te zien zijn. Ook kunnen ze hun baas helpen om veilig te blijven door te stoppen als er gevaar dreigt.

Mag je een blindengeleidehond aaien?

Er staat nergens in de wet beschreven dat je een blindengeleidehond niet mag aanraken of aaien, maar het is belangrijk om te begrijpen dat honden aan het werk zijn en dat het aaien ervan hen kan afleiden van hun werk.

Geleidehonden voor blinden zijn speciaal opgeleid om te reageren op de commando’s van hun baasjes en hen te helpen door hun omgeving te navigeren. Als iemand de hond aait of aandacht geeft terwijl hij aan het werk is, kan dat de hond afleiden van zijn taak en de veiligheid van zijn baasje in gevaar brengen.

Daarom is het belangrijk om een blindengeleidehond alleen aan te raken als de eigenaar van de hond dat toestaat en als het niet in strijd is met de plichten van de hond. Als iemand de hond wil aaien, kun je het beste aan de eigenaar van de hond vragen of dit mogelijk is. Zo kun je de hond aaien zonder hem af te leiden van het werk.

Veelgestelde vragen

Welke rassen worden gebruikt als blindengeleidehond?

Er zijn verschillende soorten blindengeleidehonden, waaronder Golden Retrievers, Labrador Retrievers, en Duitse herders. Elk van deze rassen heeft een ander temperament en andere trainingsvereisten. De meeste organisaties die gespecialiseerd zijn in het trainen van blindengeleidehonden zullen de eigenaar helpen om de juiste hond te selecteren.

Hoeveel blindengeleidehonden zijn er in Nederland?

In Nederland zijn er momenteel ongeveer 1000 blindengeleidehonden die actief worden gebruikt. Deze honden worden vaak gebruikt door mensen met een visuele beperking om hun leven gemakkelijker te maken.

Je bent aan het einde gekomen van dit artikel en we hopen dat je er iets aan hebt gehad. Als je op basis van dit artikel nog vragen hebt horen wij dat graag in de reacties hieronder!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie