Finse Lappenhond

Dit artikel is voor het laatst geupdate op 27 oktober 2023 door Kimberly

De Finse Lappenhond kan goed tegen koudere weersomstandigheden, en is een stoere en forse herder die oorspronkelijk uit het noorden van de poolcirkel komt. Dit opmerkelijk empathische ras is een van de vriendelijkste van alle honden, als hij er eenmaal van overtuigd is dat je goed voor hem of haar bent.

Finse Lappenhonden, met hun weelderige vacht, lief spits achtig gezicht en overvloedig gecoate staart die over de rug buigt, zijn direct herkenbaar als Noordse honden. Finse Lappenhonden staan ongeveer 20 centimeter bij de schouder en zijn verrassend gespierd en substantieel voor hun centimeters.

Snel en behendig, ze bewegen zich moeiteloos en kunnen in een tweede flat van een draf naar een volledige galop gaan. Finse Lappenhonden zijn vriendelijke en onderdanige metgezellen, hoewel ze een beetje op hun hoede zijn voor vreemden. Ze hunkeren naar gezelschap en zullen zich ellendig voelen als ze worden verwaarloosd.

Een kenmerkend raskenmerk is een sterke ‘schrikreflex’, het resultaat van eeuwenlang ontwijken voor het gewei van sierlijke rendieren. Ondanks hun neiging tot vervellen en blaffen, zijn Finse Lappenhonden populaire huisdieren in hun thuisland.

Gezondheid

Finse Lappenhonden zijn over het algemeen gezonde honden, maar er zijn een paar aandoeningen waar het ras vatbaar voor is. Twee daarvan zijn elle boog- en heupdysplasie, die beide kunnen worden opgespoord met röntgenfoto’s. Ook aanwezig in sommige Finse Lappenhonden is progressieve retinale atrofie, die verlies van het gezichtsvermogen veroorzaakt.

Verantwoordelijke fokkers controleren hun fokdieren op aandoeningen die van invloed kunnen zijn op het ras. Zoals bij alle rassen, moeten de oren van een Lappy regelmatig worden gecontroleerd op tekenen van infectie en moeten de tanden vaak worden gepoetst.

Uiterlijke verzorging

De Finse Lappenhond heeft een dubbele vacht: een gladde bovenvacht over een zachte, dichte ondervacht. Wekelijks poetsen, dagelijks tijdens het ruiseizoen, zal helpen om vuil en losse haren te verwijderen en de hond er op zijn best uit te laten zien. Finse Lappenhonden hebben geen hondengeur, dus af en toe een badje is meestal voldoende.

Finse Lappenhonden mogen nooit worden geschoren, omdat het hun vermogen vermindert om koel te blijven bij warm weer en warm bij koud weer. Zoals bij alle hondenrassen, moeten de nagels regelmatig worden geknipt met een speciale honden nagelknipper, omdat te lange nagels pijn kunnen veroorzaken voor de hond en problemen kunnen veroorzaken bij het lopen of rennen.

Oefeningen & activiteiten

Finse Lappenhonden zijn rustige honden met matige bewegingsvereisten. Elke dag een lange, stevige wandeling is meestal voldoende om het ras gezond en gelukkig te houden. Finse Lappenhonden hebben de neiging om zichzelf niet te bewegen, maar een speelsessie van een half uur met hun baasje en een hondenbal, of met een andere hond, kan ook aan hun bewegingsbehoefte voldoen.

Dit is een herder ras, dus veel Finse Lappenhonden vinden het leuk om deel te nemen aan herdersproeven. Andere hondensporten waarin ze kunnen uitblinken, zijn behendigheid, gehoorzaamheid, rally en tracking.

Opvoeding en puppytraining

Vroege socialisatie en puppycursussen worden aanbevolen. Door de puppy voorzichtig bloot te stellen aan een grote verscheidenheid aan mensen, plaatsen en situaties in de leeftijd van ongeveer 7 weken tot 4 maanden, kunt u ervoor zorgen dat de deze hond uitgroeit tot een goed aangepaste, goedgemanierde metgezel.

Net als andere herdersrassen is de Finse Lappenhond intelligent en snel te leren, maar ze hebben ook de neiging onafhankelijk te zijn of zelfs een sterke wil te hebben. Als roedelhond wil de Finse Lappenhond bij zijn familie zijn, en ongewenst gedrag kan het gevolg zijn als hij regelmatig voor langere tijd alleen wordt gelaten.

Voeding

Een hondenvoer van hoge kwaliteit dat geschikt is voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassen of senior) bevat alle voedingsstoffen die de Finse Lappenhond nodig heeft. Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan overgewicht veroorzaken.

Geef tafelresten niet of nauwelijks, en vermijd vooral gekookte botten. Lees welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of het dieet van uw hond.

Vachtverzorging

De boven vacht van de Finse Lappenhond is lang, zijdeachtig en soms golvend. De onder vacht is dicht, behaard op de achterkant van de benen, buik en staart. Als puppy heeft de Finse Lappenhond een zachte vachtstructuur, die meestal wat meer verzorging nodig heeft, wat geen probleem is, want als puppy leer je hoe je haar echt effectief kunt verzorgen. Naarmate ze ouder worden, verandert hun vachtstructuur, zodat u minder tijd kwijt bent aan het verzorgen.

Pas op, dit ras heeft een dubbele vacht, waardoor je altijd meer tijd kwijt bent aan het verzorgen van de vacht. Als volwassen hond zorgt de dichte onder vacht voor isolatie bij warm en koud weer, scheer deze vacht nooit. Als je die vacht scheert, verliezen ze hun vermogen om af te koelen in de zomer. Regelmatig borstelen is vereist, vooral tijdens de rui (twee keer per jaar).

Dit ras heeft geen hondengeur zoals andere rassen, dus deze hond hoeft niet vaak gewassen te worden. Het wordt aanbevolen om de vacht van deze hond twee keer per week te borstelen om klitten in de oren, oksels en kruis te voorkomen.

Temperament

De Finse Lappenhond is een geweldige allrounder dankzij zijn verlangen om zijn eigenaar te vermaken en zijn intelligentie. Over het algemeen leren ze heel snel, zijn ze niet agressief tegenover mensen, kinderen en andere honden, en hun populariteit groeit elk jaar. Dit ras lijkt van nature misschien onderdanig, maar dat moet niet worden verward met verlegenheid, het zijn zachtaardige honden die uitstekende huisdieren zijn.

De Finse Lappenhond moet als puppy worden gesocialiseerd en getraind, en kinderen moeten leren hoe ze ermee moeten omgaan. Zolang jullie allebei volgens de regels spelen, heb je een geweldige gezinshond. Het is waarschijnlijk overbodig, maar ik wil benadrukken dat honden nooit alleen mogen worden gelaten met kleine kinderen, of het nu gaat om puppy’s of volwassen honden.

Veelgestelde vragen

Wat kost een Finse Lappenhond?

Over het algemeen betaal je voor een Finse Lapland pup een prijs tussen de € 1300,- en € 2000,- inclusief stamboom, gezondheidscertificaat et cetera. van een gerenommeerde fokker. Op Marktplaats kun je al een puppy kopen voor € 700,- tot € 1000,-, maar wees daar voorzichtig mee.

De verschillende kleuren vacht

Een Finse Lappenhond is er in verschillende kleuren, van zwart tot wit, inclusief een verscheidenheid aan tinten zoals geel, bruin en crème. Meestal ziet u Finse Lappenhonden als zwart of bruin, met of zonder kleur of met strepen op het gezicht en de benen.

Donkerdere Finse lappenhonden zoals zwart of bruin hebben maskers rond de ogen die lichter van kleur zijn. Bij lichtere variaties is het masker ook licht waardoor het nauwelijks zichtbaar is.

Is de Finse Lappenhond geschikt voor mij?

Hoewel Finse Lappenhonden als een werkend ras worden beschouwd, hebben ze niet dezelfde hoeveelheid beweging nodig. Terwijl regelmatige wandelingen en mentale stimulatie essentieel zijn, kunnen ze tijdens hun rustmomenten heerlijk ontspannen zijn.

Ze moeten echter wel deel uitmaken van het leven van hun eigenaar en mogen geen hond zijn die alleen buiten is, dus als u van plan bent elke dag 10-11 uur weg te zijn voor uw werk, dan is dit niet de hond voor u.

Een hond die zich verveelt kan destructief zijn en het is essentieel om vroeg te beginnen met trainen om er zeker van te zijn dat je een gelukkige, goed aangepaste en gehoorzame hond krijgt.

Je bent aan het einde gekomen van dit artikel en we hopen dat je er iets aan hebt gehad. Als je op basis van dit artikel nog vragen hebt horen wij dat graag in de reacties hieronder!


kimberly

Over de auteur

Hoi! Ik ben Kimberly en ik ben schrijver voor Hondendeal. Als trots baasje van een Toller en mijn jarenlange ervaring met allerlei uiteenlopende hondenrassen help ik mijn bezoekers graag een goede keuze te maken. Dit kunnen nieuwe hondenproducten zijn, maar ik geef ook graag handige tips omtrent opvoeding en de leukste hondensporten. Als je een vraag hebt over één van de blogs op mijn website, neem dan gerust contact met mij op!

Plaats een reactie